Έντυπη Έκδοση

Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση

Η χαμογελαστή Παγκρατιώτισσα Νεφέλη Αγγελοπούλου ήταν η πρώτη των πρώτων με 19.870 μόρια και η επιλογή της ξάφνιασε πολλούς καθώς δεν πάει στη Νομική Αθήνας όπως περίμεναν, αλλά στο τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας. Η Νεφέλη, μαθήτρια του 7ου Λυκείου Αθήνας, έκανε συστηματικό διάβασμα και με τη βοήθεια του φροντιστηρίου της πέτυχε αυτό που ήθελε. Χθες το πρωί λίγο αφότου οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, ανακουφισμένη πήρε με την παρέα της το καράβι και αναχώρησε για τις Κυκλάδες για να περάσει λίγες ξένοιαστες στιγμές.

* Δημήτρης Αλέτρας, Λάρισα. Πρωτιά στο Πολυτεχνείο χωρίς φροντιστήριο.

Δημήτρης Αλέτρας, πέμπτος  στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αλέτρας, πέμπτος στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης Ποτέ δεν έκανε φροντιστήριο, έλυνε τις απορίες του μέσω Ιντερνετ και τώρα είναι ένας από τους πέντε πρώτους επιτυχόντες στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Δημήτρη Αλέτρα από τη Λάρισα, που μπήκε 5ος σε σειρά στο τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΑΠΘ, έχοντας συγκεντρώσει 19.470 μόρια.

Η μητέρα του καθηγήτρια Αγγλικών, ο πατέρας του καθηγητής σε ΕΠΑΛ, του πρότειναν αρκετές φορές να πάρει βοήθεια. «Δεν ήθελα. Δεν επέμειναν. Με έβλεπαν ήρεμο και ήταν ήρεμοι κι αυτοί», λέει ο Δημήτρης. «Υπήρξαν στιγμές», συνεχίζει ο ίδιος, «που είχα πολλές απορίες. Ποτέ δεν απελπιζόμουν. Ελυνα τις απορίες μου μέσω Ιντερνετ. Googlαρα και τα αποτελέσματα με ανακατεύθυναν σε forum και σε σελίδες καθηγητών».Εχει λάβει τρεις διακρίσεις στις Ολυμπιάδες Μαθηματικών, η τελευταία ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όπου απέσπασε το χρυσό μετάλλιο.

* Αλεξάνδρα Μπίσια, Χανιά. Πέρασε Ιατρική αλλά φεύγει στο Εδιμβούργο

Αλεξάνδρα Μπίσια, πέρασε Ιατρική, πάει Εδιμβούργο για Βιολογία Αλεξάνδρα Μπίσια, πέρασε Ιατρική, πάει Εδιμβούργο για Βιολογία «Πέρασα Ιατρική αλλά δεν θα πάω», λέει η Αλεξάνδρα Μπίσια από τα Χανιά. «Θεωρείται αυτονόητο ότι όποιος είναι καλός πρέπει να γίνει γιατρός ή δικηγόρος. Διαφωνώ. Πρέπει να γίνει ό,τι θέλει». Με 19.646 μόρια, εισήχθη 18η σε σειρά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ωστόσο είχε προαποφασίσει ότι θα φύγει στο εξωτερικό. Την ερχόμενη Τρίτη αφήνει πίσω τις σπουδές στην Ιατρική που για πολλούς αποτελούν άπιαστο όνειρο, για να σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Το σκέφτηκα καλά. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν δίνουν συνήθως τη δυνατότητα να εξελιχθείς ως επιστήμονας. Φοβάμαι πως θα μπλέξουμε με τις καταλήψεις και τις αναβολές και εγώ θέλω να αφοσιωθώ στη Βιολογία», λέει η 18χρονη μαθήτρια. «Κρατάω τη θέση στην Ιατρική για ασφάλεια, γιατί μπορεί κάτι να μην είναι όπως το φαντάζομαι και να θέλω να γυρίσω», λέει η ίδια. Οι γονείς της, γιατροί και οι δύο, δεν έφεραν αντίρρηση στην απόφαση της κόρης τους.

* Η Χρύσα Μελά, πλέον φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών με 19.200 μόρια, θεωρεί δικαίωση ότι παρά τις αντιξοότητες μπόρεσε να πετύχει το στόχο της. Αν και κατακρίνει το σύστημα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, πιστεύει ότι η ισχυρή θέληση σε βοηθάει να υπερνικήσεις όλες τις δυσκολίες.

Χρύσα Μελά, στη Νομική Αθηνών Χρύσα Μελά, στη Νομική Αθηνών Η Χρύσα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δικαιολογώντας παράλληλα τους φοιτητές που επιλέγουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όμως δεν κρύβει την αισιοδοξία της ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στα επόμενα χρόνια.

* Οι αριστούχοι της Νομικής Σχολής δεν σταματάνε εκεί. Η Διονυσία Κωστοπούλου πέρασε με 19.198 στην πρώτη της επιλογή, τη Νομική Αθήνας, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια. Τα ωράρια σκληρά και η πίεση μεγάλη, η αποστολή όμως εξετελέσθη, όπως λέει. Η Διονυσία προτίμησε τη Νομική με το σκεπτικό της καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης, θεωρώντας ότι έχει δυναμική το πτυχίο της. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια την προβληματίζει, αν και ελπίζει ότι θα υπάρξει βελτίωση στα αμέσως επόμενα χρόνια.

* Η Γεωργία Κυριτσάκη πέρασε στο τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βγάζοντας 19.243 μόρια. Η συνταγή της επιτυχίας της; Συστηματικό διάβασμα τεσσάρων ωρών από την αρχή των θερινών μαθημάτων μετά το πέρας της δευτέρας λυκείου. Μ' αυτό τον τρόπο κατάφερε να αποφύγει και τα εξαντλητικά ωράρια και τα γνωστά ξενύχτια των Πανελλαδικών, όπως τονίζει και η ίδια.

Γεωργία Κυριτσάκη, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Γεωργία Κυριτσάκη, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Οι προσδοκίες της Γεωργίας από τη σχολή είναι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή στα 4 χρόνια, και επίσης το πτυχίο που θα αποκτήσει από τη σχολή να είναι ισχυρό.

* Φοιτήτρια του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι από χθες η Τζωρτζίνα Γκάνιου με 19.190 μόρια. Χαρούμενη για την επιτυχία της, αυτό που την ώθησε να στραφεί στο εν λόγω αντικείμενο ήταν η πεποίθησή της για τις προοπτικές του τομέα αυτού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το ότι της αρέσει το αντικείμενο. Αν και προσπαθεί να σκέφτεται θετικά, δεν διστάζει να εκφράσει τη δυσαρεσκειά της για τις εξελίξεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

* Η Αστέρω Τσίρκα είναι πλέον φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών συγκεντρώνοντας 19.094 μόρια. Η προσπάθειά της προϋπέθετε μεγάλο κόπο μέχρι να αποδώσει εν τέλει καρπούς. Ανακουφισμένη από την ανακοίνωση των βάσεων, έχει θέσει στόχο να μη χρονοτριβήσει και να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη σχολή της, αποσκοπώντας σε κάποιο μεταπτυχιακό αργότερα. Σε αντίθεση με τη γενικότερη αντίληψη, η Αστέρω πιστεύει στο ελληνικό πανεπιστήμιο κυρίως στον τομέα της διδασκαλίας, αλλά και της επιστημονικής έρευνας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Πανελλαδικές
Φοιτητές
Παιδεία
Κύριο θέμα
Χρονιά ανατροπών
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Παιδείας
«Θερμή» υποδοχή
Χρονιά ανατροπών
Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
«Θερμή» υποδοχή
Χρονιά ανατροπών
Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία
Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές
Αναλύσεις
Με απόκλιση μικρότερη του 1% οι εκτιμήσεις της «Ε»
Υπουργείο Μεταφορών
Οι τράπεζες μπαίνουν στις συγκοινωνίες με... λεωφορειοδάνεια
Ποιες γραμμές αλλάζουν δρομολόγιο, ποιες καταργούνται
Οι αλλαγές σε κάρτες και εισιτήρια
Νερό/Υδροδότηση
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι
ΚΕΠΚΑ
Οδηγίες για εξεύρεση φοιτητικής γκαρσονιέρας
Πολύτεκνοι
Στοπ στο μπόνους για πολύτεκνους
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ραντεβού στη ΔΕΘ των εξαγγελιών έδωσαν οι ένστολοι
«Πουλούσε» ΕΣΠΑ
Πιστολίδι με νεκρό
Φωτογραφίες για αναγνώριση έδωσε η ΕΛΑΣ
Ανθρώπινα
30 χρόνια προσφοράς του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Φεγγάρι, πλοίο, παφλασμός