Έντυπη Έκδοση

5.000 έργα στο «νέο» Μουσείο Πικάσο

Το περασμένο Σάββατο, έπειτα από μια πεντάχρονη οδύσσεια σημαδεμένη από δημόσιες αντιπαραθέσεις, υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού και αλλεπάλληλες αναβολές εγκαινίων, το Μουσείο Πικάσο άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο Παρίσι, έτοιμο πλέον να υποδέχεται πάνω από 800.000 επισκέπτες ετησίως, αναδεικνύοντας όπως της αξίζει την πιο πλούσια συλλογή και το πληρέστερο πανόραμα, ταυτόχρονα, της καλλιτεχνικής διαδρομής του σημαντικότερου ζωγράφου του 20ού αιώνα.

«Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο συγκινητικά μουσεία του κόσμου» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, φροντίζοντας ν' αποδώσει επανειλημμένως εύσημα τόσο στον αρχιτέκτονα Ζαν Φρανσουά Μποντέν, όσο και στην αποπεμφθείσα διευθύντρια του μουσείου, Αν Μπαλντασαρί, την «ψυχή» του όλου εγχειρήματος που έμελλε να συγκρουστεί σφοδρά με την πρώην υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί λίγο πριν ολοκληρωθεί η περιπέτεια της ανακαίνισης. Αντίστοιχα ευγνώμων δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και προς την οικογένεια Πικάσο, καθώς χάρη σε δικές της δωρεές, το 1979 και το 1990, άρχισε να συγκροτείται η πολύτιμη αυτή συλλογή. Οπως υπενθύμισε ο Ολάντ, το 1947 η Γαλλία διέθετε μόνο έναν πίνακα του Πικάσο στις δημόσιες συλλογές της κι ώς το 1971 είχε αποκτήσει μόλις επτά ακόμη... Σήμερα όμως διαθέτει γύρω στα 5.000 έργα του καλλιτέχνη, ανάμεσα στα οποία 297 πίνακες και 368 γλυπτά.

Εγκατεστημένο από το 1985 στο μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο Σαλέ, στη συνοικία Μαρέ, το Μουσείο Πικάσο απλώνεται πια σε 5.000 τ.μ. (από 2.300 τ.μ.) και οι εκθεσιακοί του χώροι, στους τέσσερις ορόφους του, έχουν διπλασιαστεί (έφτασαν τα 3.600 τ.μ.). Οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασής του ξεκίνησαν το 2009 κι ενώ υπολογιζόταν να έχουν τελειώσει ώς τις αρχές του 2012, κράτησαν πολύ περισσότερο. Το ίδιο συνέβη και με το κόστος των εργασιών, που τελικά ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκαν 8 εκατ. ευρώ επιπλέον για την αγορά δύο γειτονικών κτηρίων όπου στεγάζονται τώρα οι διοικητικές υπηρεσίες του. Ενα σεβαστό μέρος της χρηματοδότησης εξασφαλίστηκε από το ίδιο το μουσείο, χάρη στα έσοδα που έφεραν οι 21 εκθέσεις με αριστουργήματα του Πικάσο που οργάνωσε ανά την υφήλιο, και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από το γαλλικό κράτος.

Πέρα από τους πίνακες, τα γλυπτά, τα σχέδια, τις φωτογραφίες, τα κεραμικά και τα προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη, στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνονται επίσης κι έργα φίλων του Πικάσο, όπως ο Μπρακ, ο Μιρό ή ο Ματίς, καθώς και έργα ομοτέχνων του που λογάριαζε ως δασκάλους, όπως ο Σεζάν, ο Ντεγκά ή ο Λε Ντουανιέ. Τα παραπάνω θα εκτίθενται εφεξής σε ξεχωριστές αίθουσες, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους «ζωντανεύουν» τα ατελιέ που διατηρούσε κατά καιρούς ο ίδιος, αποκαλύπτοντας όλες τις δημιουργικές φάσεις από τις οποίες πέρασε. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοδοξία του νέου διευθυντή του μουσείου, Λοράν Λε Μπον: όσοι έχουν μια στερεοτυπική αντίληψη για το έργο του Πικάσο, να διαπιστώσουν όλο το εύρος και την ποικιλία του έργου του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Εικαστικά
Κι αυτά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Αφαντος ο νεκρός
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Στον Γεωργιανό Ovashvili τα βραβεία του Πανοράματος
ΠΕΚΚ
«Οι κριτικές της Ρήξης»
ΕΚΚ
Δεν ψήφισαν για διευθυντή του ΕΚΚ τον Γρ. Καραντινάκη
Εικαστικά
«Πρόσεχε, θα σε φάει ο πιο γρήγορος»
Μουσεία
5.000 έργα στο «νέο» Μουσείο Πικάσο
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Η Κλούνεϊ ασχολείται με τα Γλυπτά τρία χρόνια
Παρουσίαση βιβλίου
«Στις καπιταλιστικές κοινωνίες προτιμούν να ζουν γονατισμένοι παρά να πεθαίνουν όρθιοι»
Αρχαιολογική Υπηρεσία
Αλαλούμ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Οι 74 και «Τα Νέα της Τέχνης»
Η αφή στην τέχνη