Έντυπη Έκδοση

Αλαλούμ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Κομματικοί διορισμοί (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και εξυπηρετήσεις χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα κυριαρχούν στη λίστα των προϊσταμένων των διευρυμένων Εφορειών που υπογράφηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Πολιτισμού Κων. Τασούλα με βάση το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ.

 Ο διορισμός των νέων προϊσταμένων που θα βρίσκονται από σήμερα στις θέσεις τους μολονότι έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού κάποιος τοποθετείται σε μια θέση ευθύνης κατόπιν εισήγησης των υπηρεσιακών συμβουλίων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί με το νέο Οργανόγραμμα, δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και δίνει μπόνους προϋπηρεσίας σε κάποιους επιλεγμένους από την παρούσα πολιτική ηγεσία.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις: για παράδειγμα τοποθετείται στη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων η Ελενα Κόρκα (μέχρι χθες προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών) εκτοπίζοντας την κατά πολύ εμπειρότερη αρχαιολόγο ιδίως σε έρευνες πεδίου (σε ανασκαφές) Μαρία Βλαζάκη. Παραμένουν στις θέσεις τους οι: Ελένη Κουντούρη (διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και Ευγενία Γερούση (διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων) ενώ μετακινείται από την Εφορεία Αρχαιοκαπηλίας η επιτυχημένη Σουζάνα Χούλια Καπελώνη (επαναπατρίστηκαν χιλιάδες αρχαία επί των ημερών της) στη διεύθυνση Μουσείων. Τη θέση της στη διευρυμένη διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Αρχαιοκαπηλίας παίρνει η προϊσταμένη της Α' Εφορείας Βυζαντινών Βασιλική Παπαγεωργίου που μπορεί να είναι άριστη στη δουλειά της αλλά δεν γνωρίζει το αντικείμενο και εν τέλει πόσα βυζαντινά μνημεία σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε ως παρανόμως εξαχθέντα από τη χώρα;

Βυζαντινολόγος, ο Γ. Κακαβάς τοποθετήθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο (τη λίθινη βιβλιοθήκη που διαθέτει σπουδαίες επιγραφές κλασικών χρόνων) αλλά και στο Νομισματικό Μουσείο τα οποία συγχωνεύτηκαν. Βυζαντινολόγος, ο Δημ. Αθανασούλης αναλαμβάνει και την Εφορεία Κυκλάδων, με τα κατ'εξοχήν προϊστορικά και κλασικά μνημεία, ενώ ο Παναγιώτης Χατζηδάκης που υπηρετούσε στις Κυκλάδες και ήταν χρόνια στη Δήλο πήρε το πλοίο για την Εφορεία Σάμου. Επίσης η μέχρι προχτές διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας Αναστασία Λαζαρίδου μετακινήθηκε στην Εφορεία Ανατολικής Αττικής για να πάρει τη θέση της η Αικατερίνη Δελαπόρτα που έχει υπηρετήσει χρόνια ως προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Β' Εφορείας Βυζαντινών.

Η διευρυμένη Εφορεία της Αθήνας (Α' ΕΠΚΑ και Γ' ΕΠΚΑ) θα διοικείται από τη μέχρι τώρα προϊσταμένη της Γ' ΕΠΚΑ Ελένη Μπάνου. Ο προκάτοχός της, έφορος Ακρόπολης Κων. Κίσσας, επιστρέφει στην Εφορεία Κορινθίας που ήταν και το τελευταίο πόστο του. Η Αικατερίνη Περιστέρη λόγω ευρημάτων Αμφίπολης παραμένει προϊσταμένη της διευρυμένης Εφορείας Σερρών.

Εν τω μεταξύ, λάβαμε έντονη διαμαρτυρία από την Ενωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», μέλη της οποίας είναι οι συνταξιούχοι αρχαιολόγοι, «για τη χωρίς προηγούμενο κυβερνητική απόφαση να συρρικνώσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να περικόψει τις δομές και τις αρμοδιότητές της, δρομολογώντας την ολοκληρωτική απαξίωση και τη μελλοντική της κατάργηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να δωρηθεί η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον ιδιωτικό τομέα».

Αναφέρουν ενδεικτικά ότι καταργούνται: τα τμήματα «Μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων» και «Τεκμηρίωσης, καταγραφής και δημοσίευσης αρχαίων». Παύουν να λειτουργούν έξι αρχαιολογικά ινστιτούτα. Συγχωνεύονται ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες όπως της Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και δομές της βόρειας Ελλάδας ενώνονται με αυτές της νότιας με έδρα την Αθήνα. Συρρικνώνονται οι περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων.

«Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους μια από τις πρώτες φροντίδες των "απλοϊκών" αγωνιστών ήταν η ίδρυση αρχαιολογικής υπηρεσίας για τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου αυτού του τόπου.

»Μιας υπηρεσίας για την ίδρυση της οποίας έγιναν αγώνες από τους αρχαιολόγους, που κατέβαιναν σε διαδηλώσεις και πορείες με στόχο όχι τόσο την αύξηση (ή τη διατήρηση) του μισθού τους -συνήθως πενιχρότατου- αλλά τη σωστότερη λειτουργία των θεσμών», σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, για να τονίσουν πως «έρχονται σήμερα άσχετα προς τον πολιτισμό άτομα να διαλύσουν με συνοπιτικές διαδικασίες την αρχαιότερη υπηρεσία του κράτους και να την παραδώσουν σε εξωθεσμικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα κόπτονται για τον πολιτισμό διαπομπεύοντας κυριολεκτικά την αρχαιολογική επιστήμη με την πολιτικοποίηση της ανασκαφής μνημείων, όπως της Αμφίπολης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογική Υπηρεσία
Υπουργείο Πολιτισμού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Αφαντος ο νεκρός
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Στον Γεωργιανό Ovashvili τα βραβεία του Πανοράματος
ΠΕΚΚ
«Οι κριτικές της Ρήξης»
ΕΚΚ
Δεν ψήφισαν για διευθυντή του ΕΚΚ τον Γρ. Καραντινάκη
Εικαστικά
«Πρόσεχε, θα σε φάει ο πιο γρήγορος»
Μουσεία
5.000 έργα στο «νέο» Μουσείο Πικάσο
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Η Κλούνεϊ ασχολείται με τα Γλυπτά τρία χρόνια
Παρουσίαση βιβλίου
«Στις καπιταλιστικές κοινωνίες προτιμούν να ζουν γονατισμένοι παρά να πεθαίνουν όρθιοι»
Αρχαιολογική Υπηρεσία
Αλαλούμ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Οι 74 και «Τα Νέα της Τέχνης»
Η αφή στην τέχνη