Έντυπη Έκδοση

Ο ευρωπαϊκός Τιτανικός...

** Του ΚΩΣΤΑ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ* (Από το «ΕΘΝΟΣ» (27.10.2014)

«Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έκρυβε εκπλήξεις ως προς τελικό αποτέλεσμα, αφού η Επιτροπή Γιούνκερ υπερψηφίστηκε από 423 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτος αριθμός διαρροών από τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που συγκροτούν το μπλοκ της πλειοψηφίας.

Από τους 220 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, Νέα Δημοκρατία και άλλα κεντροδεξιά κόμματα) απουσίασαν οι 19 και 2 καταψήφισαν, ενώ ακόμη μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από την Ελλάδα, Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες κ.λπ.), αφού από τα 186 μέλη της ομάδας αυτής τα 12 καταψήφισαν, 20 απείχαν και 5 απουσίασαν. Ετσι, παρότι οι δύο ομάδες διαθέτουν από κοινού την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή θα μπορούσε να καταψηφιστεί, αν δεν την υπερψήφιζαν και 54 από τους συνολικά 67 ευρωβουλευτές των Φιλελευθέρων (δεν υπάρχει ελληνικό πολιτικό κόμμα στην κοινοβουλευτική αυτή ομάδα).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στροφή 180 μοιρών του ΠΑΣΟΚ. Το 2009 οι ευρωβουλευτές του είχαν καταψηφίσει την υποψηφιότητα Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Η θεσμική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη δεν προέκυψε τυχαία. Εχει σαφές συντηρητικό ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, το οποίο εξέφραζαν και υλοποιούσαν με συνέπεια επί μία πενταετία ο κ. Μπαρόζο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", είχαν δηλώσει τότε οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος της ψηφοφορίας και προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κατεύθυνσης και πολιτικών".

Στην τωρινή ψηφοφορία όμως, και αφού η Επιτροπή Μπαρόζο ως μέλος της τρόικας κατακρεούργησε τα κοινωνικά και όχι μόνο δικαιώματα των Ελλήνων, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το νεόκοπο Ποτάμι υπερψήφισαν τη συνέχειά της, δηλαδή την Επιτροπή Γιούνκερ (7 μέλη παραμένουν ίδια, ενώ μετέχουν και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί ή υπουργοί, δηλ. μέλη του Συμβουλίου).

Επί της ουσίας η νέα Επιτροπή δεν δείχνει διάθεση να διαφοροποιηθεί από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της προκατόχου της, που οδηγούν στην ύφεση, την ανεργία και τη βίαιη φτωχοποίηση, με παράλληλη εκρηκτική διεύρυνση των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό των κοινωνικών όσο και μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου. Ο ευρωπαϊκός Τιτανικός συνεχίζει την πορεία προς το παγόβουνο».

* Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιφέρεια Αττικής
«Δεν δεσμεύτηκα για καμία πρόσληψη»
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ξεκινούν διαμαρτυρίες κατά του ΕΝΦΙΑ
«Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» θα φωνάξουν στη Θεσσαλονίκη
Περιβάλλον
Μπαζώνουν ακόμη τον Υμηττό
Δικαστικό ρεπορτάζ
Οριστική παύση αποφάσισε το ΣτΕ
Φτώχεια
Ζωή γεμάτη στερήσεις για το 40,5% των Ελληνόπουλων
Δικαιώματα
Δημόσιος μητρικός θηλασμός
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Θλιβερός ο απολογισμός από την κακοκαιρία
Σε επιφυλακή για τον ποταμό Εβρο
Αρθρα/Σχολιασμοί
Νέο success story της κυβέρνησης;
Δικαιοσύνη
Μετά θάνατον δικαίωση για τον εργάτη
ΟΣΥ
Απάτη στην προμήθεια ελαστικών
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
«Η Ελλάδα δεν έχει θυλάκους τζιχαντιστών»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σκοτεινές δολοφονίες δύο αλλοδαπών
Ασελγούσε σε ανηλίκους 68άχρονος
Επαιρνε τη σύνταξη της πρώην συζύγου
Παράνομη διακίνηση βιβλίων στο Διαδίκτυο
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Από τον Θουκυδίδη στην Επανάσταση του 1821
Η νύφη του Θερμαϊκού σε ελληνικά χέρια
TV & Media
Αντιδράσεις πριν από το switch-off της Βόρειας Ελλάδας
Αντίθετη σε μονομερείς ενέργειες
«Καυτή καρέκλα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ
Ανθρώπινα
«Η ίδια η ζωγραφική είναι και πράξη αναδρομής»
Κωνσταντινούπολη