Έντυπη Έκδοση

Το τάνγκο που ταξιδεύει

«Το τάνγκο είναι για μένα ο πιο ερωτικός πλανήτης. Είναι όπως η ζωή. Ο άντρας προτείνει και η γυναίκα διαλέγει. Τον ακολουθεί ή τον αρνείται. Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό χωρίς να πουν λέξη. Είναι ένας αισθησιακός χορός με μια δόση μελαγχολίας. Η Αργεντινή, άλλωστε, έχει περάσει πολλές κρίσεις και η μελαγχολία είναι μέσα στην ιστορία της...».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος «Tango por dos», ο Μιγκέλ Ανχελ Ζότο, τον χορό-σήμα κατατεθέν της πατρίδας του. Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο θα τον δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) με τη νέα τους παραγωγή «Es Buenos Aires Tango».

Τρεις παραστάσεις, με δεκατέσσερις χορευτές, ζωντανή ορχήστρα και άπειρες εικόνες από τις μιλόνγκες του Μπουένος Αϊρες. Να τι μας λέει ο Ζότο: «Στην παραγωγή αυτή αναδεικνύουμε τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία του τάνγκο: τη γυναίκα και το μπαντονεόν. Επίσης, θα δείτε πως γίνεται ευρεία χρήση της τεχνολογίας, διότι στόχος μας είναι να μείνουμε πιστοί στην ουσία του τάνγκο αλλά συγχρόνως να το προσαρμόσουμε στη νέα εποχή. Με προβολές, ειδικούς φωτισμούς και μια τεράστια γιγαντοοθόνη που υπάρχει πίσω μας, θα προσπαθήσουμε να αναπαραστήσουμε την ατμόσφαιρα που υπήρχε το 1910 στα χαμαιτυπεία και τα μπορντέλα του Μπουένος Αϊρες όπου οι νεαρές καλλονές της εποχής χόρευαν το λαϊκό χορό της ερωτικής πρόκλησης και της υπόσχεσης».

«Αλλωστε, η ατμόσφαιρα του Μπουένος Αϊρες είναι πάντοτε ένα από τα ζητούμενα σε κάθε παράστασή μας. Μπορεί σήμερα το τάνγκο να χορεύεται από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν χορός που γεννήθηκε σε περιθωριακές συνοικίες, μπαρ και τα πορνεία του λιμανιού».

Είκοσι χρόνια γυρίζουν τον κόσμο

Η -πολυταξιδεμένη σήμερα- ομάδα ιδρύθηκε το 1988 και από την πρώτη κιόλας παράστασή τους με τίτλο «Α Homage to Gardel» γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, τόσο στην πατρίδα τους όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι σήμερα έχουν περιοδεύσει σε κάθε άκρη της Γης. Το 1994 εμφανίστηκαν σε Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μόσχα, στο Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μεξικού. Σημαντικός σταθμός επίσης στην καριέρα τους και η παράσταση «Una Noche de Tango» - παραγγελία της Μπιενάλε Χορού της Λιόν.

Ο τρόπος, πάντως, που επιλέγει ο Μ. Α. Ζότο να δουλεύει είναι πάντοτε ίδιος: «Αποφασίζω την αρχική ιδέα του έργου κι αρχίζω να δουλεύω τις φιγούρες. Το σπίτι μου ξαφνικά γεμίζει χαρτιά με εκατοντάδες σχέδια. Παράλληλα, αρχίζω να ψάχνω την κατάληλη ορχήστρα και έτσι ξεκινά στο μυαλό μου η αναζήτηση του κατάλληλου ρυθμού. Αφού καταλήξω με αυτά, αρχίζουν οι οντισιόν για τους χορευτές και φυσικά η κατασκευή των κουστουμιών και των σκηνικών». *

* Εισιτήρια προπωλούνται προς 15, 25, 40, 55 και 65 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός
Σχετικά θέματα: Χορός
Χορεύοντας με τους Μόμιξ
Σταχτοπούτα από τη Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Δισκογραφία σε αργές στροφές
Του κόσμου τα τραγούδια
Μπάρμπαρα Λούνα στο «Χαφ Νόουτ»
Χορός
Το τάνγκο που ταξιδεύει
Χορεύοντας με τους Μόμιξ
Σταχτοπούτα από τη Ρωσία
Συνέντευξη: Νικ Χόρνμπι
Ο Χόρνμπι και τα sixties
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γκρο πλαν σε τέσσερα πρόσωπα
Συνέντευξη: Αντρέα Αρνολντ
Πρωταγωνίστρια από ένστικτο
Κινηματογράφος
Ερωτας είναι η αιτία
Για τα γεγονότα του Δεκέμβρη
Οταν η τέχνη βγήκε στον δρόμο
Θέατρο
Μετωπική με το παρελθόν
Το ρίσκο που αξίζει
Δημοπρασίες
Ωραία μου κυρία
Εικαστικά
Οι αντιθέσεις της ανθρώπινης φύσης
Η τελευταία πινελιά
Βιβλίο
Πιεστήρια στο φουλ
Ο προβοκάτορας της Ιστορίας
Αναγνώστες εν δράσει
Η πόλις θα σ' ακολουθεί