Έντυπη Έκδοση

Στον ντάκο το ΝΑΤΟ

Το παλιό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ» φαίνεται ότι δεν το θυμούνται μόνο τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και αρκετοί... έλληνες αξιωματικοί: Υπέρ της πλήρους αποχώρησης από την Ατλαντική Συμμαχία τάσσεται το 13%, ενώ άλλο ένα 11% υποστηρίζει την έξοδο μόνο από το στρατιωτικό σκέλος!

Μάλιστα, ένας στους τρεις ενστόλους που ρωτήθηκαν, δεν θα είχε πρόβλημα ακόμα και με τη διάλυση του οργανισμού.

Τα συμπεράσματα-έκπληξη προκύπτουν από έρευνα σε έλληνες στρατιωτικούς -η πρώτη σε χώρα-μέλος της Συμμαχίας- την οποία οργάνωσε η εταιρεία VPRC και το περιοδικό «Monthly Review» σε σταθμισμένο δείγμα 829 αξιωματικών (εν ενεργεία και απόστρατων), όλων των βαθμών και με επιτόπια χρήση γραπτών ερωτηματολογίων, στο διάστημα Μάιος-Σεπτέμβριος 2009.

Οι αξιωματικοί εμφανίζονται να αποδέχονται το ΝΑΤΟ ως «αναγκαίο κακό», και η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού αμυντικού φορέα. Αναλυτικά τα συμπεράσματα:

1 Το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Συμμαχία έχει αρνητική συνεισφορά στη συγκρότηση και λειτουργία του δυτικού κόσμου Θετική συνεισφορά αναγνωρίζει το 55%.

2 Οσον αφορά τα οφέλη της Ελλάδας, μόλις το 42% έχει θετική γνώμη. Σε μεγάλο ποσοστό (28%) χαρακτηρίζουν αρνητικά τα αποτελέσματα από την ένταξή της, ενώ πολλοί (27%) αποφεύγουν να εκφράσουν άποψη. Αντιθέτως, η πλειοψηφία (60%) βλέπει ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που ωφελήθηκε μονόπλευρα.

3 Το 43% διαπιστώνει ότι οι συμφωνίες Ε.Ε.-ΝΑΤΟ λειτουργούν υπέρ της Συμμαχίας, γι' αυτό και ένας στους δύο (48%) τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης.

Μόλις το 27% θέλει διατήρηση των σημερινών σχέσεων, ενώ ένα 16% θέλει η Ευρώπη να αναζητήσει συμμάχους και εκτός ΝΑΤΟ.

4 Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (64%) απαντούν ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία έναντι της Ελλάδας και μόνο ένας στους τέσσερις αξιωματικούς θεωρεί πως τη Συμμαχαία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

5 Επτά στους δέκα κρίνουν ότι οι προτεραιότητες της Συμμαχίας (σε Βαλκάνια και Αιγαίο) δεν συμβαδίζουν πάντα με αυτές της χώρας μας. Ενας στους δύο (53%) πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ υιοθετεί στην πράξη τη θέση της Τουρκίας για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου.

Ακολουθούν: πολιτικά-νομικά προβλήματα που δημιουργούν νατοϊκές ασκήσεις στο Αιγαίο (45%), ασυμφωνία του ΝΑΤΟ-Ελλάδας για ζητήματα έρευνας-διάσωσης εντός του FIR Αθηνών (39%)...

6 Ενα σοβαρό ποσοστό (31%) θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες εκτός του ΝΑΤΟ, αν και το 49% απαντά ότι παρέχει στην Ελλάδα ικανοποιητικό περιβάλλον ασφάλειας. Υπάρχει, όμως, και ένα ποσοστό 10%, που πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα της ασφάλειάς της.

7 Παρ' όλα αυτά, το 63% θέλει τη συμμετοχή της χώρας, γιατί έτσι «εξισορροπείται η επιρροή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», ίσως γι' αυτό και η πλειοψηφία των αξιωματικών (57%) βλέπει θετικά και την ένταξη της Κύπρου, αν και το ποσοστό που λέει όχι δεν είναι και μικρό (20%).

8 Από την άλλη πλευρά μόνον ένας στους τρεις (30%) αξιωματικούς κρίνει ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει τη χώρα από ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Αρνητικά τοποθετείται το 56%, ενώ 14% δεν απαντά στο ερώτημα.

9 Η πλειοψηφία (72%) τάσσεται κατά της κυριαρχίας των Αμερικανών στις ανώτερες θέσεις, ζητώντας να προωθούνται αξιωματικοί από τις άλλες χώρες-μέλη.

10 Τέλος, κανένα πολιτικό κόμμα δεν εμφανίζεται να έχει θέσεις που να θεωρούνται ικανοποιητικές από την πλειοψηφία των αξιωματικών για τη σχέση Ελλάδας- ΝΑΤΟ. Περισσότερο κοντά λένε ότι βρίσκονται στις απόψεις της Ν.Δ. (46%) και του ΠΑΣΟΚ (40%).

Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, ότι το 15% των αξιωματικών βρίσκει ικανοποιητικές τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, ενώ 12% φλερτάρει με τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΝΑΤΟ
Ενοπλες δυνάμεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το «New Deal» του Γιώργου
Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν
Των Πρασίνων η Σχολή
Φυσικές Καταστροφές
Σωτήρες με τα χακί
Συνέντευξη: Χρήστος Παπουτσής
«Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»
Γκαλοπ
Στον ντάκο το ΝΑΤΟ
Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς
Εκλογικός νόμος
Γερμανικό με Καποδίστρια!
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων
Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους
Τουρκία
Στην ουρά για... γκιαούρικα
Σύνοδος ΟΑΣΕ
Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος
ΠΑΣΟΚ - Ζορμπάς
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο