Έντυπη Έκδοση

Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη

Τα μέλη της Ν.Δ. επιλέγουν απόψε το νέο τους ηγέτη. Ανεξάρτητα, όμως, από το όνομα που θα γράφει το κάθε ψηφοδέλτιο που θα πέφτει στην κάλπη, στο μυαλό όλων θα παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα της ενότητας και του τρόπου με τον οποίο το κόμμα τους μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία.

-Ποια είναι τα κλειδιά της σημερινής αναμέτρησης στη γαλάζια παράταξη;

Πέντε παράμετροι, η εξέταση των οποίων μπορεί να «σκιτσάρει» το πορτρέτο του νικητή, αλλά και να περιγράψει, με αδρές έστω γραμμές, την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

1 Το ύψος της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές και τι αυτό σημαίνει για τον κάθε υποψήφιο αρχηγό της Ν.Δ.

*Στη Ρηγίλλης έχουν ανακοινώσει ότι τα εγγεγραμμένα μέλη στα μητρώα του κόμματος είναι 370.000. Πολλά από αυτά, βέβαια, είναι πλασματικά και δεν πρόκειται να προσέλθουν στη σημερινή ψηφοφορία.

Ομως η δημοσιότητα και ο θόρυβος γύρω από την ανάδειξη προέδρου, κάνουν τα στελέχη της Ν.Δ. να ευελπιστούν ότι αυτοί που θα προσέλουν στις κάλπες θα είναι περισσότεροι από 400.000. Με αυτό τον αριθμό θα είναι πολύ ικανοποιημένοι, ενώ προσέλευση μικρότερη από τα εγγεγραμμένα μέλη θα συνιστά πρόβλημα.

Ο λόγος; Το γεγονός ότι ο νέος ηγέτης θα έχει ψηφιστεί μόλις από το 10% των ψηφοφόρων του κόμματός του. Κι αυτό ύστερα από μία τεράστια προσπάθεια να ανοιχθεί, υποτίθεται, η παράταξη στην πολυσυζητημένη «κομματική βάση».

Οσο για το ποιον ευνοεί η μεγάλη συμμετοχή; Από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη υποστηρίζεται ότι η καμπάνια της για «ανοιχτό κόμμα» απευθύνεται και σε πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη Ν.Δ., άρα ο μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων την ευνοεί. Από την πλευρά του Α. Σαμαρά, ωστόσο, επισημαίνουν ότι μεγάλη συμμετοχή σημαίνει και μικρότερο ρόλο στον παραδοσιακό κομματικό κορμό και στους βουλευτές όπου έχει μεγαλύτερη ισχύ ή αντίπαλό του. Συνεπώς, αυτός θα είναι τότε ο κερδισμένος.

2 Ο αρχηγός θα προκύψει στις εκλογές αυτής της Κυριακής ή το ερχόμενο Σάββατο στις 5 Δεκεμβρίου;

*Στα επιτελεία και των δύο βασικών διεκδικητών υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. απόψε το βράδυ θα έχει αρχηγό. Βασίζουν δε την πρόβλεψή τους στην εκτίμηση ότι, τελικά, το ποσοστό του Π. Ψωμιάδη δεν θα είναι διψήφιο ή κοντά στο διψήφιο όπως δίνουν οι μετρήσεις, αλλά κατά πολύ χαμηλότερο. Επικαλούνται, μάλιστα, το προηγούμενο της ψηφοφορίας στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Κ. Σκανδαλίδη (ο οποίος έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κόμμα του από αυτή του Π. Ψωμιάδη στη Ν.Δ.) διψήφιο ποσοστό, αλλά τελικά λόγω της έντονης πόλωσης συγκέντρωσε μόλις 5,74%.

Λίγοι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος. Αν, ωστόσο, διαψευστούν, προβλέπουν μία εβδομάδα-«κόλαση», όπου θα μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, όποιος έχει απόψε σαφές προβάδισμα, θα είναι και ο νικητής του Σαββάτου -εκτός αν οι δύο αντίπαλοι είναι ισόπαλοι ή πολύ κοντά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Σουφλιάς στο συνέδριο του 1997 πήρε 30,52% στον πρώτο γύρο και ο Κ. Καραμανλής 40,73%. Ο Γ. Σουφλιάς έφτασε μόλις στο 30,84% στο δεύτερο, ενώ ο Κ. Καραμανλής εκτοξεύθηκε στο 69,16%.

3 Υπάρχει, πάντως, κίνδυνος διάσπασης της Ν.Δ. μετά τις εκλογές αυτές;

*Σε πρώτη φάση, τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να υπάρχει. Οχι επειδή το αποκλείουν ρητορικά οι υποψήφιοι, αλλά κυρίως επειδή όποιος το επιχειρήσει θα δείξει ότι αδιαφορεί για την απόφαση του κόσμου της Ν.Δ. που πήγε στην κάλπη κι έκανε την επιλογή του. Η Ντόρα Μπακογιάννη βαρύνεται, άλλωστε, με το ιστορικό αποστασίας του πατέρα της, ενώ ο Α. Σαμαράς έχει ήδη χρεωθεί την καταψήφιση κυβέρνησης της Ν.Δ. και τη δημιουργία ξεχωριστού κόμματος. Κάτι που θα είναι δύσκολο να το επιχειρήσει και πάλι.

Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι καμία από τις προηγούμενες 6 αλλαγές ηγεσίας στη Ν.Δ. δεν απέκλεισε διαφωνίες, εντάσεις και διαγραφές λίγους μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.

4 Ο ηττημένος θα συστρατευθεί μετά τα αποτελέσματα με τον νικητή της κάλπης ή θα κρατήσει αποστάσεις;

*Παρά τα δημοσίως λεγόμενα, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως αν τα ποσοστά των δύο αντιπάλων είναι πολύ κοντά.

Αν γίνει αυτό, τότε φαντάζει εξαιρετικά πιθανόν ο διχασμός να συνεχιστεί σε ένα άλλο πεδίο, τα στρατόπεδα να παραμείνουν συντεταγμένα αλλά μέσα στην παράταξη και ο ηττημένος να μην δεχθεί κανέναν κορυφαίο κομματικό ρόλο.

Αυτό θα εξαρτηθεί, βέβαια, και από την τακτική του νέου αρχηγού: Αν ξεχάσει τις στοιχίσεις της προεκλογικής διαμάχης και αξιοποιήσει πρόσωπα και από τους αντιπάλους δίχως διακρίσεις (με κίνδυνο να έχει γκρίνια από δικούς του που θα μείνουν απέξω), τότε θα αποδυναμώσει κάπως τις φυγόκεντρες τάσεις.

Οι περισσότεροι παρατηρητές, πάντως, στοιχηματίζουν ήδη ότι αυτός που θα χάσει, θα περιμένει τον νικητή στο πρώτο στραβοπάτημα, ώστε να πάρει τη ρεβάνς! Μπορεί, λοιπόν, ο αρχηγός να εκλεγεί σήμερα, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στη Ν.Δ. θα λήξει οριστικά και η μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

5 Τι αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στο ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει από αύριο η Ν.Δ. με το νέο πρόεδρό της;

*Η εσωστρέφεια δεν πρόκειται να λήξει εύκολα. Αλλωστε, υπάρχει δέσμευση για την πραγματοποίηση τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. ύστερα από κάποιους μήνες.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι με αφορμή τα αίτια της πρόσφατης ήττας θα ανοίξουν και πάλι παλιές πληγές, ενώ η συζήτηση για τον χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία και τις θέσεις του κόμματος μπορεί να προκαλέσει νέες τριβές: Αμφότεροι οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι για «φυγή προς τα μπρος», πράγμα που σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να δώσουν τέλος στην ενδοσκόπηση, ασκώντας έντονη αντιπολίτευση.

Γι' αυτό όποιος κι αν εκλεγεί είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί επιθετικά απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
Για το ίδιο θέμα
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
Διάλογοι για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το «New Deal» του Γιώργου
Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν
Των Πρασίνων η Σχολή
Φυσικές Καταστροφές
Σωτήρες με τα χακί
Συνέντευξη: Χρήστος Παπουτσής
«Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»
Γκαλοπ
Στον ντάκο το ΝΑΤΟ
Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς
Εκλογικός νόμος
Γερμανικό με Καποδίστρια!
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων
Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους
Τουρκία
Στην ουρά για... γκιαούρικα
Σύνοδος ΟΑΣΕ
Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος
ΠΑΣΟΚ - Ζορμπάς
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο