Έντυπη Έκδοση

Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες

Η Ν.Δ. εκλέγει σήμερα τον έβδομο αρχηγό της, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει στο τιμόνι του μόλις τον τρίτο πρόεδρό του. Παρά την πλούσια εμπειρία τους, ωστόσο, στη Ρηγίλλης αναγκάζονται τώρα να δανειστούν την «τεχνογνωσία της κάλπης» από την Ιπποκράτους, καθώς η μόδα της εκλογής από την περίφημη «βάση» γοήτευσε αίφνης και τη συντηρητική παράταξη.

Από το 1980 που έγινε η πρώτη «αλλαγή σκυτάλης» στη Ν.Δ., το σύστημα εκλογής άλλαξε αρκετές φορές: Το πρώτο καταστατικό της Ν.Δ. προέβλεπε ότι τον αρχηγό εκλέγει η κοινοβουλευτική ομάδα, το 1993 στους εκλέκτορες εντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων, ενώ το 1997 η εκλογή έγινε στο συνέδριο.

Δύο κόσμοι στη Ν.Δ.

Τι κοινό είχαν όλες αυτές οι διαφορετικές αναμετρήσεις; Οι προεκλογικές διακηρύξεις των υποψηφίων περί ενότητας κατέληγαν αμέσως μετά σε συγκρούσεις και διαγραφές.

* Τον Μάιο του 1980, ο Κ. Καραμανλής παραιτείται από πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

* Ο Γ. Ράλλης και ο Ευ. Αβέρωφ ετοιμάζονται από καιρό για τη σκληρή αναμέτρηση. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την κατάσταση ο Κ. Καραμανλής καλεί τους υποψήφιους στις 5 Μαΐου, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, εκμαιεύοντας την υπόσχεση ότι ο ηττημένος θα γίνει αντιπρόεδρος. Τελικά ο Γ. Ράλλης επικρατεί με 88 ψήφους έναντι 83 και 3 λευκών.

* Ο Ευ. Αβέρωφ δέχεται εισηγήσεις για την ίδρυση νέου κόμματος, όμως παραμένει στο «μαντρί» ως αντιπρόεδρος και παίρνει τη ρεβάνς μετά τη συντριπτική ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του 1981:

Στις 9 Δεκεμβρίου, στην ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας, εκλέγεται πρόεδρος με 67 ψήφους, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Κ. Στεφανόπουλος και ο Ι. Μπούτος, παίρνουν από 32 και 12 ψήφους αντιστοίχως.

* Ο Ευ. Αβέρωφ αλλάζει την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, αντικαθιστώντας τον Δ. Τσιγγούνη με τον σκληρό Β. Μιχαλολιάκο και ακολουθεί κύμα διαγραφών. Η εσωστρέφεια και η στροφή προς τα δεξιά εντείνονται μετά τις ευρωεκλογές του 1984 και εν μέσω καταγγελιών για τις παρα-κομματικές οργανώσεις των «Κενταύρων» και των «Ρέιντζερς» ο Ευ. Αβέρωφ παραιτείται.

*Στη νέα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, στις 31 Αυγούστου, Κ. Μητσοτάκης και Κ. Στεφανόπουλος δηλώνουν υποψήφιοι, αλλά και εγγυητές της ενότητας.

Η σύγκρουση, όμως, θα είναι μετωπική και τον Σεπτέμβριο του 1984 θα φέρει αρχηγό τον πρώτο, με 70 ψήφους έναντι 41 του αντιπάλου του.

Η Ν.Δ. χάνει το 1985 και οι πρώτες αμφισβητήσεις εκδηλώνονται αμέσως στην ΟΝ-ΝΕΔ κι ακολουθούν ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών Δ. Λιβανού και Ι. Μπούτου.

**Ο Κ. Μητσοτάκης αντιδρά, εξαγγέλοντας το 2ο συνέδριο του κόμματος με διαδικασίες-εξπρές, απόφαση που προκαλεί την αντίδραση του Κ. Στεφανόπουλου. Δύο μέρες μετά αιφνιδιάζει ξανά υποβάλλοντας την παραίτησή του και σε κλίμα έντασης στις 29 Αυγούστου οι βουλευτές της Ν.Δ. επανεκλέγουν τον Κ. Μητσοτάκη με 82 ψήφους, 32 λευκά και ένα άκυρο.

Ο Κ. Στεφανόπουλος αποχωρεί από τη Ν.Δ., ιδρύοντας τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) με 9 βουλευτές και 24 στελέχη της ΟΝΝΕΔ.

**Τον Οκτώβριο του 1993, ύστερα από την τριετή διακυβέρνηση της Ν.Δ., την καταψήφισή της από το βουλευτή Συμπιλίδη για το νομοσχέδιο του ΟΤΕ και την εκλογική ήττα από το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει ξανά, νέα μάχη διαδοχής.

Στην αναμέτρηση Μ. Εβερτ - Ι. Βαρβιτσιώτη, οι 111 βουλευτές, οι 9 ευρωβουλευτές και οι 63 εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ. αναδεικνύουν με 141 - 37 ψήφους νικητή τον πρώτο.

**Στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 η Ν.Δ. χάνει και ο Μ. Εβερτ παραιτείται, αλλά επανεκλέγεται.

Εποχή Καραμανλή

Επειτα από έναν μήνα, ωστόσο, η αμφισβήτηση γενικεύεται με παρεμβάσεις ηγετικών στελεχών (Στ. Μάνος, Β. Μεϊμαράκης, Σ. Κούβελας κ.ά.) και η Ν.Δ. οδηγείται στην εκλογή αρχηγού από συνέδριο με εκλογή εκπροσώπων. Πρώτος καταθέτει υποψηφιότητα ο Β. Πολύδωρας κι ακολουθούν οι Γ. Σουφλιάς και Στ. Μάνος, ενώ υποψήφιος είναι ξανά ο Μ. Εβερτ.

*Ενώ η κατάσταση μεταξύ Εβερτ-Σουφλιά έχει πολωθεί, τον Ιανουάριο εκδηλώνεται κίνηση για «τρίτη λύση», η οποία εκφράζεται στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
Για το ίδιο θέμα
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το «New Deal» του Γιώργου
Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν
Των Πρασίνων η Σχολή
Φυσικές Καταστροφές
Σωτήρες με τα χακί
Συνέντευξη: Χρήστος Παπουτσής
«Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»
Γκαλοπ
Στον ντάκο το ΝΑΤΟ
Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς
Εκλογικός νόμος
Γερμανικό με Καποδίστρια!
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων
Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους
Τουρκία
Στην ουρά για... γκιαούρικα
Σύνοδος ΟΑΣΕ
Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος
ΠΑΣΟΚ - Ζορμπάς
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο