Έντυπη Έκδοση

Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά στην πολύωρη, πανελλαδική ψηφοφορία, αν η ροή των αποτελεσμάτων είναι τόσο γρήγορη όσο έδειξαν οι δοκιμές που έκαναν τα στελέχη της Ρηγίλλης κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για υποχώρηση της επιρροής του Π. Ψωμιάδη, απόψε η Ν.Δ. θα έχει νέο πρόεδρο, τον 7ο από την ίδρυσή της.

Αυτές οι τρεις συνθήκες συνθέτουν το πρώτο και καλύτερο σενάριο της εκλογικής διαδικασίας. Το δεύτερο είναι να κυλήσουν ομαλά οι διαδικασίες, αλλά να χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία, που έχει οριστεί για το προσεχές Σάββατο, σε συνθήκες χωρίς καμία αμφιβολία μεγαλύτερης πόλωσης. Και το τρίτο και χειρότερο σενάριο, (που θεωρείται πάντως, ελάχιστα πιθανό), είναι να παρουσιαστούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ή στην ροή, δίνοντας λαβή για αμφισβήτηση των τελικών αποτελεσμάτων.

Η μάχη σήμερα επικεντρώνεται κυρίως στο οργανωτικό επίπεδο. Οι υποστηρικτές των δύο βασικών διεκδικητών έχουν αναπτύξει δίκτυα για να διευκολύνουν τους ψηφοφόρους της επιρροής τους. Στα εκλογικά τμήματα (1.584) έχουν ορίσει τακτικούς και αναπληρωματικούς εκπροσώπους στις εφορευτικές, ενώ ο νομάρχης της Θεσσαλονίκης έχει ορίσει αντιπροσώπους σε περίπου 1.000 εκλογικά κέντρα.

Στα στρατηγεία της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (της Ντόρας Μπακογιάννη) και της Β. Σοφίας (του Α. Σαμαρά) οι οργανωτικοί επιτελείς βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές επιτροπές και τους δικούς τους βουλευτές και παράγοντες.

Αγνωστος «Χ» ο τρίτος υποψήφιος

Οι εκτιμήσεις της τελευταίας στιγμής είναι αντικρουόμενες: Οι συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη λένε ότι έχει προβάδισμα και το εύρος της διαφοράς θα κριθεί από τη συμμετοχή. Εφόσον είναι μεγάλη στις περιφέρειες που έχει υπεροχή, τότε δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος. Από την πλευρά του Α. Σαμαρά αντιτείνουν ότι τα κρίσιμα ευρήματα των μετρήσεων τον φέρουν να προηγείται και η εκλογή του από τον πρώτο γύρο θεωρείται πιθανή. Συγκλίνουν πάντως στην πρόβλεψη ότι το ποσοστό του νομάρχη Θεσσαλονίκης θα είναι χαμηλό.

Ο τρίτος άνθρωπος της εκλογής Π. Ψωμιάδης, ωστόσο, επιμένει ότι το ποσοστό του θα είναι σίγουρα διψήφιο. Δεν αποκλείει, μάλιστα, στους συνεργάτες του, να είναι υψηλότερο από τις δημοσκοπήσεις που τον έφεραν στο 10-14%.

Στην περίπτωση αυτή η αγωνία θα παραταθεί μέχρι την επαναληπτική εκλογή του Σαββάτου. Δικαίωμα σ' αυτήν έχουν μόνον όσοι θα συμμετάσχουν στη σημερινή και μόνον στο ίδιο εκλογικό τμήμα. Οπότε η επαναληπτική μάχη θα είναι κυρίως οργανωτική και θα κριθεί στην ικανότητα των μηχανισμών να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
Για το ίδιο θέμα
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το «New Deal» του Γιώργου
Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν
Των Πρασίνων η Σχολή
Φυσικές Καταστροφές
Σωτήρες με τα χακί
Συνέντευξη: Χρήστος Παπουτσής
«Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»
Γκαλοπ
Στον ντάκο το ΝΑΤΟ
Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς
Εκλογικός νόμος
Γερμανικό με Καποδίστρια!
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων
Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους
Τουρκία
Στην ουρά για... γκιαούρικα
Σύνοδος ΟΑΣΕ
Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος
ΠΑΣΟΚ - Ζορμπάς
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο