Έντυπη Έκδοση

Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς

Το πρόσωπο το οποίο συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα κατά τη διήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που ολοκληρώθηκε χθες, ήταν αναμφιβόλως ο Αλ. Αλαβάνος.

Ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας είχε προϊδεάσει, βέβαια, για τις απόψεις του με τις «επτά πολιτικές παραινέσεις προς την αριστερά», που είχε απευθύνει από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νάντιας Βαλαβάνη.

* Εκεί είχε μιλήσει για μια αριστερά «κόντρα στην καθημερινότητα» (κριτική σε όσους από τον ΣΥΝ ζητούν συνεχή και συγκεκριμένη αντιπολίτευση), «μακριά από το λάιφ στάιλ» (σφήνα για την επικοινωνιακή τακτική του Αλ. Τσίπρα) και κοντά «στην ουτοπία που δεν είναι φυγή» (σε αντίθεση με τους οπαδούς του ρεαλισμού στον ΣΥΝ). Μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ωστόσο, ουδείς από τους συνομιλητές του μπορούσε να βεβαιώσει την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει ο Αλ. Αλαβάνος στο μέλλον.

«Πρώτα ΣΥΡΙΖΑ, μετά ΣΥΝ»

Οσοι το τελευταίο διάστημα συνομιλούσαν μαζί του, διέκριναν «ότι ήταν σαφώς πιο ήρεμος και ότι σίγουρα δεν θα ιδιωτεύσει, αφού αναζητεί τρόπους παρέμβασης». Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, πώς όρισε το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝ, αυτοπροσδιοριζόμενος και ο ίδιος μέσα σε αυτό:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη και ο ΣΥΝ η Ελλάδα. Αισθάνομαι πολίτης πρώτα της Ευρώπης και μετά της χώρας μου».

**Φράση που ερμηνεύτηκε ως το πρώτο βήμα για την αποχώρησή του από τον Συνασπισμό και την οργανική του ένταξη, ως ανένταχτου μέλους, στον ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Αλ. Αλαβάνος διατηρεί σήμερα την ταυτότητα μέλους του ΣΥΝ, και αν επαληθευτεί το σενάριο που τον έφερε να προτείνεται από το χώρο των ανένταχτων για μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πρέπει να την καταθέσει, αφού ο ΣΥΝ εκπροσωπείται με δικά του στελέχη στο όργανο.

* Αυτό που έκανε φανερό σε όλες τις συζητήσεις του ήταν η επιθυμία του «η σύνοδος να κινηθεί σε συνθετικά πλαίσια, ώστε να καλύψουμε το κενό της αντιπολίτευσης που υπάρχει σήμερα και να θέσουμε νέους όρους στο πολιτικό παιχνίδι, να μην εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας».

* Από τη συζήτηση δεν έλειπαν και οι αναφορές στην κυβέρνηση: «Το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και στρίβει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, τα μεσαία στρώματα καλούνται να πληρώσουν πάλι τα βάρη της οικονομίας, δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, και εδώ πρέπει να αναδείξουμε την αριστερή μας αντιπολίτευση με την κατάθεση των προτάσεών μας».

Και, βέβαια, υπήρξαν σχόλια και για τη Ν.Δ.: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί θα περάσει ένα διάστημα εσωτερικής κρίσης μέχρι να ισορροπήσει η νέα κατάσταση, όμως η παράταξη της Δεξιάς θα βρει τον βηματισμό της. Είναι μεγάλο κόμμα».

**Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του, την Παρασκευή το βράδυ, έδωσε απάντηση στην διαπίστωση που είχε κάνει ο Α. Αλαβάνος ότι «ο κίνδυνος για την αριστερά είναι κυρίως εντός των τειχών».

* Είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ: «Οι άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη των εκλογών δεν βλέπουν εσωτερικούς εχθρούς εδώ μέσα, βλέπουν συναγωνιστές και συντρόφους».

Και συνέχισε: «Θέλουν να ηττηθεί οριστικά η λογική του εσωτερικού εχθρού, την οποία η ηγεσία του ΚΚΕ υπηρετεί με περισσότερο σθένος από ποτέ».

* Αναφερόμενος στους «ψιθύρους» περί διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε:

«Εχουμε χορτάσει από διασπάσεις και από ρήξεις στην αριστερά, δεν χρειαζόμαστε άλλες, θα μάθουμε να λειτουργούμε ως κοινές συνισταμένες μιας αριστεράς που διαλέγεται και όχι ως συνιστώσες μιας αριστεράς που τρώγεται με τον εαυτό της».

* Κατά τα άλλα, η διήμερη συνδιάσκεψη δεν επιφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις:

* Και οι 11 συνιστώσες του αριστερού σχηματισμού συμφώνησαν στο ότι δεν τίθεται θέμα μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα ή κόμμα τύπου ομοσπονδίας. Θα διατηρήσει τη μορφή πολιτικής συμμαχίας, θα δημιουργηθεί όμως ένα ενιαίο γραφείο τύπου και θα υπάρχει ενιαία συνδικαλιστική έκφραση του χώρου.

* Η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ανώτατο όργανο, το οποίο θα συγκαλείται όταν προκύπτουν θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας (στελέχωση ψηφοδελτίων, διεύρυνση κ.λπ.).

* Δεν έγινε αποδεκτή η συγκρότηση «ενδιάμεσου οργάνου», ενώ οι αποφάσεις θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται με ομοφωνία, αφού η πρόταση για τη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία παραπέμπει σε λειτουργία κόμματος.

**Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο τι είναι μέλος, ποια τα δικαιώματά του και ποιες οι υποχρεώσεις του. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, παραμένουν... τα μέλη των συνιστωσών του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το «New Deal» του Γιώργου
Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν
Των Πρασίνων η Σχολή
Φυσικές Καταστροφές
Σωτήρες με τα χακί
Συνέντευξη: Χρήστος Παπουτσής
«Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»
Γκαλοπ
Στον ντάκο το ΝΑΤΟ
Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς
Εκλογικός νόμος
Γερμανικό με Καποδίστρια!
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων
Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους
Τουρκία
Στην ουρά για... γκιαούρικα
Σύνοδος ΟΑΣΕ
Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος
ΠΑΣΟΚ - Ζορμπάς
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο