Έντυπη Έκδοση

Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια», λέει η παροιμία, αλλά οι Οικολόγοι-Πράσινοι τη διαψεύδουν. Απόδειξη, οι καβγάδες που ξέσπασαν γύρω από τα 2.000.000 ευρώ της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν ετησίως, ως κόμμα της Ευρωβουλής.

* Στελέχη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παραπονούνται για τη διαχείριση των οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι κατευθύνονται για τη συγκρότηση μηχανισμού στην Αθήνα, με υπαλλήλους, κεντρικές δράσεις και υψηλό κόστος συντήρησης.

Αντιθέτως, εισηγούνται να δοθεί έμφαση σε περιοχές όπου το κόμμα υστερεί (όπως στη Β' Αθήνας) και να χρηματοδοτηθούν τοπικές πρωτοβουλίες στην περιφέρεια. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε προς το Πανελλαδικό Συμβούλιο το ιδρυτικό μέλος του κόμματος Φ. Δραγούμης, στην οποία κάνει λόγο για «μικρομεγαλισμό» και εικόνα σπατάλης με την ίδρυση δεκάδων νέων γραφείων σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκφράζει και την αντίθεσή του στην απόσπαση 33 δημοσίων υπαλλήλων στο κόμμα.

**«Η διαχείριση του προϋπολογισμού γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και στο τέλος κάθε χρονιάς θα δημοσιοποιούμε πλήρη στοιχεία», αντιτείνει το μέλος της Γραμματείας, Ν. Χρυσόγελος, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη του κόμματος και η κοινοβουλευτική του παρουσία επιβάλλουν την ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό, ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αλλωστε, επιμένει ότι περίπου το 50-60% των πόρων αφιερώνεται σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

Ο φόβος της γραφειοκρατικοποίησης

Ποιος είναι ο αντίλογος; Οτι οι Οικολόγοι-Πράσινοι κινδυνεύουν να γίνουν κακέκτυπο των παραδοσιακών κομμάτων, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους αντί για εθελοντές. Κι ακόμα, ότι απειλείται από τη λερναία ύδρα της γραφειοκρατίας, καθώς προγραμματίζεται να ιδρυθούν 15 γραφεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

**Στην επιστολή του ο Φ. Δραγούμης φέρνει ως παράδειγμα τους φιλανδούς Πράσινους, οι οποίοι λειτουργούν μόνο με ένα κεντρικό γραφείο και λίγα δραστήρια επαγγελματικά στελέχη (τους συνεργάτες των βουλευτών και των ευρωβουλευτών τους). «Πώς, λοιπόν, αυτοί κατορθώνουν και παίρνουν ποσοστά του 10% στις εθνικές και του 20% στις δημοτικές εκλογές;» αναρωτιέται.

**Την κριτική για το θέμα των αποσπάσεων υπαλλήλων θέτουν από διαφορετική σκοπιά και άλλα στελέχη, τα οποία λένε ότι οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής προς το Πανελλαδικό Συμβούλιο δεν αιτιολογούνται, αφού δεν συνοδεύονται από βιογραφικά: «Δεν υπάρχει το κριτήριο της πολιτικότητας, αλλά της επιστημοσύνης και του πόσο ανήκει κάποιος στο φιλικό περιβάλλον», όπως λέει χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, θυμίζοντας την ανάλογη συζήτηση που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση από την πλευρά του κόμματος είναι ότι η διαδικασία έγινε με δημόσια πρόσκληση και με διαδικασία αξιολόγησης, στην οποία προσμετρώνται κριτήρια επαγγελματικά και κοινωνικής δράσης, μακριά από πελατειακές σχέσεις.

**Τα οικονομικά και οργανωτικά θέματα θα συζητηθούν πάντως στο συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη, το οποίο συμπίπτει και με σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα που κατέχουν κεντρικές θέσεις, αφού στελέχη όπως ο Ν. Χρυσόγελος, η Ελ. Ζώτου και ο Κ. Διάκος συμπληρώνουν τρεις θητείες και πρέπει να αντικατασταθούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικολόγοι Πράσινοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το «New Deal» του Γιώργου
Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν
Των Πρασίνων η Σχολή
Φυσικές Καταστροφές
Σωτήρες με τα χακί
Συνέντευξη: Χρήστος Παπουτσής
«Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»
Γκαλοπ
Στον ντάκο το ΝΑΤΟ
Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς
Εκλογικός νόμος
Γερμανικό με Καποδίστρια!
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων
Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους
Τουρκία
Στην ουρά για... γκιαούρικα
Σύνοδος ΟΑΣΕ
Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος
ΠΑΣΟΚ - Ζορμπάς
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο