Έντυπη Έκδοση

Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος

Μια απουσία, μια παρουσία και ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ που θα καλύψουν την 17η Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα διεξαχθεί, την Τρίτη και την Τετάρτη, στην Αθήνα. Για εργασίες θα ανοίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

*Μεγάλη απούσα θα είναι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία ακύρωσε, λόγω ατυχήματος, τη συμμετοχή της και από την εναρκτήρια σύνοδο της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα η κ. Κλίντον αξιολόγησε, και με το δίκιο της, ως προτεραιότητα την ενεργό συμμετοχή της στις πυρετώδεις συσκέψεις στο Λευκό Οίκο για να αποκρυσταλλωθεί η νέα στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η απουσία της ερμηνεύεται από ορισμένους διπλωμάτες ως πιθανή αδιαφορία της Ουάσιγκτον για τη σύνοδο ενός διεθνούς οργανισμού που στερείται ειδικού βάρους και ασχολείται ουσιαστικά με την επίλυση θεμάτων περιφερειακής ασφάλειας, επικεντρωμένα στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

*Οι 56 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ θα εκπροσωπηθούν από σχεδόν 50 υπουργούς Εξωτερικών, με πιθανούς απόντες Γερμανούς, Βρετανούς και Γάλλους, που θα εκπροσωπηθούν μάλλον σε χαμηλότερο επίπεδο.

*Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα γίνει ωστόσο ιδιαίτερα αισθητή, όχι μόνο γιατί αφορά άμεσα τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά κυρίως θα βρεθεί μπροστά στο κατάλληλο ακροατήριο: Οι σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και το πρόβλημα του Καραμπάχ θα είναι ψηλά στις προτεραιότητές του.

*Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα έχουν (σε συνέχεια της ανταλλαγής επιστολών με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν) μακρά συνάντηση με τον τούρκο αξιωματούχο και θα συζητήσουν όλη την γκάμα των θεμάτων. Στην κορυφή της ατζέντας, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου από την Ε.Ε., το Κυπριακό, που βρίσκεται σε λεπτή φάση, αλλά και ευαίσθητα διμερή θέματα όπως η λαθρομετανάστευση.

*Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Συνόδου, Γ. Παπανδρέου, θα βρεθεί κάτω από τους προβολείς σε ένα ρόλο που του ταιριάζει γάντι. Οσοι, άλλωστε, είχαν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά σε πολυπληθή διεθνή fora σε ρόλο οικοδεσπότη, από τη Σοσιαλιστική Διεθνή έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Χαλκιδική, γνωρίζουν με πόση αποτελεσματικότητα μπορεί να χειρίζεται σύνθετα διεθνή θέματα.

*Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται επίσης να προωθήσει την αποκαλούμενη «Διαδικασία της Κέρκυρας», που θα πάρει τελική μορφή τον Δεκέμβριο και αποσκοπεί στο να τεθούν οι βάσεις για ένα δομημένο διάλογο για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Την πρωτοβουλία αυτή έχει επωμιστεί κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ο οποίος ενημέρωσε πρόσφατα τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ο διάλογος για την αφάλεια στην Ευρώπη, αν και απαραίτητος, έχει μπλοκάρει, καθώς Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν σκοντάψει στον Καύκασο και δεν βρήκαν ακόμη κοινό βηματισμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το «New Deal» του Γιώργου
Αλλοι σολάρουν, άλλοι φαλτσάρουν
Των Πρασίνων η Σχολή
Φυσικές Καταστροφές
Σωτήρες με τα χακί
Συνέντευξη: Χρήστος Παπουτσής
«Οι βουλευτές δεν είναι άφωνοι»
Γκαλοπ
Στον ντάκο το ΝΑΤΟ
Νέα Δημοκρατία
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη
Οι εκλογές φέρνουν μπελάδες
Ποσοστά με συντελεστή Ψωμιάδη
Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα
ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή Αλαβάνου με αυτοπροσδιορισμούς
Εκλογικός νόμος
Γερμανικό με Καποδίστρια!
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικονόμοι εναντίον Οικολόγων
Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους
Τουρκία
Στην ουρά για... γκιαούρικα
Σύνοδος ΟΑΣΕ
Αυτή, εκείνος και ο Γιώργος
ΠΑΣΟΚ - Ζορμπάς
Απ' το ραντεβού βγήκε ειδύλλιο