Έντυπη Έκδοση

Ο πήχης όλο κατεβαίνει

Στην υπογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου) προσανατολίζεται ο Λευκός Οίκος που έχει σκοπό να θέσει στόχους για την μείωση της εκπομπής ρύπων στις ΗΠΑ αφαιρώντας το μεγαλύτερο εμπόδιο στο διαφαινόμενο αδιέξοδο για μία παγκόσμια συμφωνία στο θέμα των κλιματικών αλλαγών.

Η παρουσία, ωστόσο, του Μπάρακ Ομπάμα στην Κοπεγχάγη μαζί με άλλους 65 ηγέτες δεν αναπτερώνει τις ελπίδες για μια συμφωνία για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012, αφού ο αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών καλώντας για μια συμφωνία που θα έχει «άμεσα επιχειρησιακά αποτελέσματα» και όχι απλά για μια πολιτική διακήρυξη. Οι ΗΠΑ, μαζί με την Κίνα, είναι υπεύθυνες για το 40% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, αλλά είναι και η μόνη αναπτυγμένη χώρα η οποία δεν έχει κατάθεση μέχρι σήμερα καμία σχετική πρόταση.

Μία δέσμευση σε έναν ενδιάμεσο, προσωρινό στόχο θα έλυνε το δίλημμα του Ομπάμα αναφορικά με τις αντιδράσεις που καταγράφονται στην Γερουσία. Ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να δεσμευτεί για μείωση των ρύπων της τάξης του 17% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, κάτι που πέρασε και στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Ιούνιο με ισχνή πλειοψηφία. Το αντίστοιχο νομοσχέδιο στην Γερουσία φιλοδοξεί να κόψει τις εκπομπές ρύπων κατά 20%, αλλά ορισμένοι γερουσιαστές των Δημοκρατικών λένε ότι ο στόχος είναι πολύ αυστηρός.

Αλλά, ακόμα και το υψηλότερο νούμερο - το 20% - είναι πολύ μικρότερο από τους στόχους που έχουν θέσει οι άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης (20-30%) και η Ιαπωνία (25%), νούμερα τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν απαραίτητα προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πολλοί διαπραγματευτές είναι ενοχλημένοι με την πολιτική της Ουάσιγκτον, ειδικά λόγω των υψηλών προσδοκιών και των υποσχέσεων που δημιούργησε η προεδρία του Ομπάμπα. Ο αμερικανός πρόεδρος και άλλοι ηγέτες έχουν ήδη παραδεχθεί ότι η Κοπεγχάγη δεν πρόκειται να οδηγήσει σ' ένα σύμφωνο με δεσμευτικό χαρακτήρα. Αλλά οι ηγέτες βλέπουν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ως έναν τρόπο να εξασφαλίσουν πολιτική συναίνεση για συγκεκριμένες δράσεις εκ μέρους των ανεπτυγμένων χωρών αλλά και των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Ομως αν οι προσωρινοί στόχοι είναι πολύ φιλόδοξοι μπορεί το Κογκρέσο να αντιδράσει και με την σειρά του να εμποδίσει την ψήφιση νομοσχεδίων για την κλιματική αλλαγή στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο, δεν θα έχουμε συνολική συμφωνία», δήλωσε ο Τζόναθαν Λας, του World Resources Institute. «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα πράξει τίποτα στην Κοπεγχάγη κι αυτό θα έχει συνέπεια να υπονομεύσει τις προσπάθειες όλων για παγκόσμια συμφωνία».

Ανησυχία στους Δημοκρατικούς

Η ηγεσία των Δημοκρατικών στην Γερουσία εμφανίζεται ανήσυχη, αφού δεν επιθυμεί ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Χάρι Ριντ, διευκρίνησε ότι δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, αλλά ακόμα και αυτή η ημερομηνία αμφισβητείται λόγω των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο του 2010.

Παρά τη νομοθετική παράλυση που παρατηρείται στην Γερουσία, ο Ομπάμα, προχωράει προς μία συμφωνία για την μείωση των ρυπογόνων εκπομπών της χώρας του.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έθεταν στόχους για μείωση εκπομπών υπό των όρο ότι η Κίνα θα θέσπιζε ανάλογα μέτρα, κάτι που έπραξε την περασμένη Πέμπτη το Πεκίνο όταν και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την ένταση του διοξείδιου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45%.

Η κυβέρνηση Ομπάμα κυριεύεται από τον φόβο μήπως επαναληφθεί το σκηνικό του 1990, όταν δηλαδή η Γερουσία καταψήφισε την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοιοι φόβοι κάνουν πιο πιθανό ότι τα άλλα κράτη θα δουν με θετικότερο μάτι πιο μετριοπαθείς στόχους στην Κοπεγχάγη.

Ο Τοντ Στερν, απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις κλιματικές αλλαγές κινήθηκε σ' αυτή την γραμμή θεωρώντας ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει με καλό μάτι την ιδέα των προσωρινών στόχων. «Από την μία, ο κόσμος θέλει τις ΗΠΑ να επιλέξουν έναν συγκεκριμένο στόχο και από την άλλη όλοι αναμένουν να ολοκληρωθεί η αμερικανική νομοθετική διαδικασία και δεν θέλουν να λάβουμε πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν κάτι τέτοιο απίθανο».

(Αλλο ρεπορτάζ για την Κοπεγχάγη στις σελ. 44-45)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Το Μπέρκλεϊ θυμήθηκε το 1968
Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο
Κόβουν φάτσα και βγάζουν συμπέρασμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ο πήχης όλο κατεβαίνει
Το Μπέρκλεϊ θυμήθηκε το 1968
Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο
Κόβουν φάτσα και βγάζουν συμπέρασμα
Γαλλία
Πρόεδρος από το ΔΝΤ
Ελβετία
Το «ναι» σημαίνει «όχι»
Ιταλία
Απ' τα blogs στους δρόμους
Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Με Λούλα και Τσάβες
Συνέντευξη: Πατρίσια Ρόδας
«Αλληλεγγύη πριν είναι πολύ αργά»
Ονδούρα
Εκλογές με χειροπέδες
Le Monde diplomatique
Οι Ταλιμπάν εκπλήσσουν με την στρατηγική τους!
Από το ένα πραξικόπημα στο άλλο πηγαίνει η Γουινέα
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η καλή και η κακή Αμερική
Πόσο «αμερικανάκι» είσαι;