Έντυπη Έκδοση

Το «ναι» σημαίνει «όχι»

Επτά μιναρέδες που θυμίζουν πυραύλους πάνω στην ελβετική σημαία, υπό το απειλητικό βλέμμα μιας γυναίκας με μαύρη μπούργκα. Αυτή την εικόνα επέλεξε η ελβετική ακροδεξιά για να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν «Ναι» στην απαγόρευσή τους στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στη χώρα.

* Ολα ξεκίνησαν το 2006 στο Λάγκενταλ, στο καντόνι της Βέρνης, όταν η μουσουλμανική κοινότητα της πολίχνης των 15.000 κατοίκων ζήτησε άδεια για την κατασκευή ενός μιναρέ.

* Αμέσως ο Πάτρικ Φρέντιγερ, δημοτικός σύμβουλος της Δημοκρατικής Ενωσης Κέντρου, όπως είναι επίσης γνωστό το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (SVP), σήμανε συναγερμό, καταγγέλλοντας ότι «το Κοράνι δεν μιλά για μιναρέδες: δεν είναι απαραίτητοι για τη θρησκεία, είναι σύμβολο πολιτικής εξουσίας».

* Αδυνατώντας να πετύχει συναίνεση για την απαγόρευση, το Λαϊκό Κόμμα οργάνωσε την εκστρατεία «Σταματήστε τους Μιναρέδες» και συγκέντρωσε περισσότερες από 110.000 υπογραφές πέρυσι, ζητώντας τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. «Θεωρούμε τους μιναρέδες σύμβολο της ισλαμοποίησης της Ελβετίας», υποστηρίζει ο Ούλριχ Σλούερ, ηγέτης της εκστρατείας, που διακηρύσσει ότι μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας επιδιώκει να επιβάλει ακόμη και ισλαμικό νόμο στη χώρα.

Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος δεν ενοχλούνται από τις συναγωγές ή βουδιστικούς ναούς, ούτε καν από τα τζαμιά (προσωρινά), αλλά μόνο από τους μιναρέδες, φρίττοντας στην ιδέα ότι θα ακούν τον μουεζίνη να καλεί σε προσευχή τους πιστούς.

«Την πρώτη φορά που είδα την αφίσα θυμήθηκα ανάλογες στην Αυστρία και τη Γερμανία τη δεκαετία του '30: ίδια μέθοδος, ίδια χρώματα, παρόμοια γραμματοσειρά και ίδιο προσβλητικό μήνυμα», επισημαίνει η Σαΐντα Κέλερ Μεσχάλι, πρόεδρος του Φόρουμ για Ενα Προοδευτικό Ισλάμ. «Με τέτοια επιχειρήματα, μόνο το φόβο επιδιώκουν να αφυπνίσουν. Χρησιμοποιούν στρεβλά τη θρησκεία για να κάνουν πολιτική».

Με το άγχος της στοχοποίησης

Η Ελβετία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με τους περισσότερους ξένους: εκτιμάται ότι το 25% του πληθυσμού της είναι μετανάστες, από τους οποίους 410.000 μουσουλμάνοι, κυρίως από την Τουρκία και τα Βαλκάνια. Στη χώρα υπάρχουν 180 τζαμιά και στην πλειονότητά τους περνούν απαρατήρητα, γιατί βρίσκονται σε παλιά εργοστάσια μακριά από το κέντρο της πόλης.

Πολιτικοί και επιχειρηματίες ανησυχούν ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να βλάψει τη χώρα, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να την καταψηφίσουν, προειδοποιώντας, διά της υπουργού Εξωτερικών, ότι «θα μπορούσε να μετατρέψει την Ελβετία σε στόχο της ισλαμικής τρομοκρατίας».

Αναλυτές σαν τον Τάνγκερ Ζανέτι του Κέντρου Θρησκευτικών Ερευνών της Λουκέρνης, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το δημοψήφισμα που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα χάσουν οι ακροδεξιοί, εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για το εσωτερικό της χώρας. «Η λογική της απαγόρευσης και του εξοστρακισμού ενισχύει τη ριζοσπαστικοποίηση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ελβετία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ο πήχης όλο κατεβαίνει
Το Μπέρκλεϊ θυμήθηκε το 1968
Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο
Κόβουν φάτσα και βγάζουν συμπέρασμα
Γαλλία
Πρόεδρος από το ΔΝΤ
Ελβετία
Το «ναι» σημαίνει «όχι»
Ιταλία
Απ' τα blogs στους δρόμους
Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Με Λούλα και Τσάβες
Συνέντευξη: Πατρίσια Ρόδας
«Αλληλεγγύη πριν είναι πολύ αργά»
Ονδούρα
Εκλογές με χειροπέδες
Le Monde diplomatique
Οι Ταλιμπάν εκπλήσσουν με την στρατηγική τους!
Από το ένα πραξικόπημα στο άλλο πηγαίνει η Γουινέα
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η καλή και η κακή Αμερική
Πόσο «αμερικανάκι» είσαι;