Έντυπη Έκδοση

Απ' τα blogs στους δρόμους

ΙΤΑΛΙΑ. Μια κίνηση εναντίον του Μπερλουσκόνι ξεκίνησε από το facebook και τους blogers και έγινε κίνημα κατά του Σίλβιο

Το κίνημα «Ημέρα χωρίς Μπερλουσκόνι» κορυφώνει την εκστρατεία του το Σάββατο, με μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Ρώμης που θα κατευθυνθεί και θα κορυφωθεί στην Πιάτσα ντελ Πόπολο.

Εκεί αναμένεται να συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, αλλά και συνδικαλιστές, κοινωνικοί φορείς, δικαστές και δημοσιογράφοι, με αίτημα να τεθεί φραγμός στα ιδιοτελή σχέδια του Μπερλουσκόνι για φίμωσει του τύπου αλλά και να υπάρξει ισονομία στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Καβαλιέρε, που δοκιμάζεται από χιονοστιβάδα σκανδάλων, έχει αποδυθεί σε μια απροκάλυπτη εκστρατεία παρεμπόδισης της εις βάρος του εισαγγελικής έρευνας για ξέπλυμα χρήματος, φορολογικές απάτες, αλλά και συνεργασία με τη μαφία.

Το κίνημα «Ημέρα χωρίς Μπερλουσκόνι» («ΝΟ-Β day») ξεκίνησε, μέσα από το facebook και επεκτάθηκε στα blogs, με καταιγιστικό ρυθμό χωρίς καμία κομματική παρέμβαση, με πρωτοβουλία των απλών ανώνυμων πολιτών που δεν αντέχουν άλλο την έκπτωση της πολιτικής και την ντροπιαστική -για μια χώρα με τεράστια δημοκρατική παράδοση όπως η Ιταλία- πρωθυπουργία του Μπερλουσκόνι.

Τους προηγούμενους μήνες, το «ΝΟ-Β day» έκανε μαζικότατες συγκεντρώσεις σε πολλές ιταλικές πόλεις και συσπείρωσε διανοούμενους και προσωπικότητες από όλο το φάσμα της πολιτικής και της κοινωνίας, ξεπερνώντας την αντιπολίτευση.

Ενεργοί και επώνυμοι

Μεταξύ των ενεργών πολιτών του «ΝΟ-Β day» περιλαμβάνονται ο Σαλβατόρε Μπορσελίνο, γιος του δολοφονημένου από τη μαφία εισαγγελέα του Παλέρμο, και ο συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου «Γόμορρα» Ρομπέρτο Σαβιάνο, ενώ ανοιχτή πολιτική στήριξη δίνει ο αρχηγός κόμματος και πρώην εισαγγελέας της επιχείρησης «Καθαρά χέρια» Αντόνιο ντι Πιέτρο.

Η διαδήλωση θα διεξαχθεί μία ημέρα μετά την αναμενόμενη απόφαση της δίκης του Μαρτσέλο ντελ' Ούτρι, στενού συνεργάτη του Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται για συνεργασία με τη μαφία. Στη δίκη αναμένεται να καταθέσει και ο μεταμελημένος μαφιόζος Γκάσπαρε Σπατούτσα, μέλος της συμμορίας Γκραβιάνο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι, στην αρχή της πολιτικής του καριέρας, είχε έρθει σε συμφωνία με τη μαφία.

Ο Σπατούτσα κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι ο ιταλός πρωθυπουργός είχε πάρει, ως αντάλλαγμα για την ανοχή του απέναντι στα μαφιόζικα κυκλώματα, πολιτική υποστήριξη από το οργανωμένο έγκλημα. Παρών στη συμφωνία του Μπερλουσκόνι με τους αδελφούς Γκραβιάνο, που ήταν νονοί της ομώνυμης οικογένειας της Κόζα Νόστρα, ήταν, σύμφωνα με τον Σπατούτσα, και, ο Μαρτσέλο ντελ' Ούτρι.

Το κίνημα «ΝΟ-Β day» είναι στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www. noberlusconiday.org και έχει ψηφιακά παραρτήματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για την Αθήνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπάρχει στη διεύθυνση maciacia@otenet.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ο πήχης όλο κατεβαίνει
Το Μπέρκλεϊ θυμήθηκε το 1968
Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο
Κόβουν φάτσα και βγάζουν συμπέρασμα
Γαλλία
Πρόεδρος από το ΔΝΤ
Ελβετία
Το «ναι» σημαίνει «όχι»
Ιταλία
Απ' τα blogs στους δρόμους
Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Με Λούλα και Τσάβες
Συνέντευξη: Πατρίσια Ρόδας
«Αλληλεγγύη πριν είναι πολύ αργά»
Ονδούρα
Εκλογές με χειροπέδες
Le Monde diplomatique
Οι Ταλιμπάν εκπλήσσουν με την στρατηγική τους!
Από το ένα πραξικόπημα στο άλλο πηγαίνει η Γουινέα
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η καλή και η κακή Αμερική
Πόσο «αμερικανάκι» είσαι;