Έντυπη Έκδοση

Το Μπέρκλεϊ θυμήθηκε το 1968

Ερευνα για αστυνομική αυθαιρεσία και αναίτια χρήση βίας ζήτησε η πρυτανία του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, μετά τα επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της τεραήμερης κατάληψης κτιρίου του πανεπιστημίου από 41 φοιτητές του ιδρύματος.

Η κατάληψη έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απροειδοποίητη αύξηση κατά 32% που επέβαλαν στα δίδακτρα του κρατικού πανεπιστημίου οι πρυτανικές αρχές, με δικαιολογία τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Η αύξηση είναι της τάξης των 3.800 δολαρίων το χρόνο και προκάλεσε την οργή των φοιτητών που καλούνται να αναλάβουν μονομερώς το κόστος του ελλείμματος ύψους 533 εκατομυρίων δολαρίων, ενώ καταρρέει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της πολιτείας που κυβερνάει ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Οι φοιτητές εγκατέλειψαν το κτίριο έπειτα από διαπραγματεύσεις κάτω από τις επεφημίες δύο χιλιάδων συγκεντρωμένων που αποδοκίμαζαν τους ένοπλους αστυνομικούς: «Τα αιτήματά μας δεν έγιναν αποδεκτά, αλλά εμείς θεωρούμε ότι νικήσαμε. Ενα νέο κίνημα γεννήθηκε», δήλωσε η φοιτήτρια Ιωάννα Οουεν.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα δημόσια πανεπιστήμια της άλλοτε οικονομικά κραταιάς πολιτείας (Σάντα Κρουζ, UCLA, Σαν Φρανσίσκο, κ.ά.) και οι οργισμένοι φοιτητές ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και συντονισμό μέσω Διαδικτύου. Βασικό τους σύνθημα είναι «Η παιδεία δεν είναι μόνο για τους πλούσιους».

Η αντίδραση των φοιτητών έρχεται σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης που θίγει όχι μόνο τους φτωχούς, αλλά κυρίως τα μεσοστρώματα που πίστεψαν στο αμερικανικό όνειρο. Το κίνημά τους αρχίζει να παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά και μαζικοποιείται όσο αυξάνει η αστυνομική καταστολή. Είναι ενδεικτικό ότι οι λίγες δεκάδες των διαδηλωτών βρήκαν συμπαραστάτες χιλιάδες φοιτητές και απλούς πολίτες, μετά την ειρηνική διαδήλωση των καταληψιών, όταν οι αστυνομικοί έκαναν αναίτια χρήση των όπλων τους.

Διαδηλωτές απειλήθηκαν με όπλα και ορισμένοι αστυνομικοί πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες κατά του πλήθους. Το περιστατικό αποτυπώθηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από το Διαδίκτυο, προκαλώντας κίνημα συμπαράστασης.

Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ήταν η μήτρα του αντιπολεμικού κινήματος του 1968, όταν χιλιάδες φοιτητές ριζοσπαστικοποιήθηκαν, αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και διαδήλωσαν δυναμικά, αλλά ειρηνικά, μπροστά από τον τόπο διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, για να ακολουθήσει βίαιη και αιματηρή καταστολή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ο πήχης όλο κατεβαίνει
Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο
Κόβουν φάτσα και βγάζουν συμπέρασμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ο πήχης όλο κατεβαίνει
Το Μπέρκλεϊ θυμήθηκε το 1968
Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο
Κόβουν φάτσα και βγάζουν συμπέρασμα
Γαλλία
Πρόεδρος από το ΔΝΤ
Ελβετία
Το «ναι» σημαίνει «όχι»
Ιταλία
Απ' τα blogs στους δρόμους
Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Με Λούλα και Τσάβες
Συνέντευξη: Πατρίσια Ρόδας
«Αλληλεγγύη πριν είναι πολύ αργά»
Ονδούρα
Εκλογές με χειροπέδες
Le Monde diplomatique
Οι Ταλιμπάν εκπλήσσουν με την στρατηγική τους!
Από το ένα πραξικόπημα στο άλλο πηγαίνει η Γουινέα
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η καλή και η κακή Αμερική
Πόσο «αμερικανάκι» είσαι;