Έντυπη Έκδοση

Η ΟΝΔΟΥΡΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Εκλογές με χειροπέδες

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές της Ονδούρας κατάφεραν να διασπάσουν ένα αρραγές μέτωπο σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας, η οποία τον περασμένο Ιούνιο καταδίκασε κατηγορηματικά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη συνταγματική κυβέρνηση του Μανουέλ Σελάγια. Πέντε μήνες μετά μοιάζουν να διαψεύδονται οι ελπίδες ότι μπορεί να εγγυηθεί πως οι εποχές των πραξικοπημάτων πέρασαν.

Επειτα από μηνών διαπραγματεύσεις, με διαμεσολαβητή τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα και στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, Οσκαρ Αρίας, υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο η Συμφωνία Τεγουσιγάλπα - Σαν Χοσέ.

Ο νόμιμος πρέδρος Σελάγια και ο ντε φάκτο πρόεδρος Μιτσελέτι συμφώνησαν, ανάμεσα στα άλλα, να αποφασίσει το Κοινοβούλιο την αποκατάσταση του πρώτου στο αξίωμά του και κατόπιν να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 29 Νοεμβρίου, όπως είχαν, άλλωστε, προγραμματιστεί πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Αλλά η κυβέρνηση Μιτσελέτι προχωρεί στις σημερινές εκλογές χωρίς να έχει επιτρέψει την επιστροφή του νομίμου προέδρου της χώρας. Τόσο ο υποψήφιος του αντιπολιτευτικού Εθνικού Κόμματος όσο και του κυβερνητικού Φιλελεύθερου έχουν αρνηθεί να τοποθετηθούν στο θέμα της επιστροφής του Σελάγια, ενώ η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να σφραγιστεί από μεγάλη αποχή, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Κι ενώ η συνταγματική κυβέρνηση του Σελάγια (η μόνη που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας) μιλάει για παρωδία εκλογών από τους πραξικοπηματίες, η Ουάσιγκτον... φέρεται έτοιμη να αναγνωρίσει το αποτέλεσμά τους. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να αποδειχθούν μπούμερανγκ, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την πόλωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Λ. Αμερικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ονδούρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Ο πήχης όλο κατεβαίνει
Το Μπέρκλεϊ θυμήθηκε το 1968
Το αμερικανικό όνειρο ζει σε χαρτόκουτο
Κόβουν φάτσα και βγάζουν συμπέρασμα
Γαλλία
Πρόεδρος από το ΔΝΤ
Ελβετία
Το «ναι» σημαίνει «όχι»
Ιταλία
Απ' τα blogs στους δρόμους
Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Με Λούλα και Τσάβες
Συνέντευξη: Πατρίσια Ρόδας
«Αλληλεγγύη πριν είναι πολύ αργά»
Ονδούρα
Εκλογές με χειροπέδες
Le Monde diplomatique
Οι Ταλιμπάν εκπλήσσουν με την στρατηγική τους!
Από το ένα πραξικόπημα στο άλλο πηγαίνει η Γουινέα
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η καλή και η κακή Αμερική
Πόσο «αμερικανάκι» είσαι;