Έντυπη Έκδοση

ΑΧΙΛ. ΠΛΗΘΑΡΑΣ

«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να τηρήσει τη δέσμευσή της για το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Πρόκειται για μια αισιόδοξη εκτίμηση, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα. Στην πραγματικότητα η πολιτεία δεν έχει υλοποιήσει τα μέτρα που υποτίθεται πως θα συνεισέφεραν στην επίτευξη του στόχου του Κιότο.

*Αντιθέτως, όπως τονίζει ο Αχ. Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς, μέχρι σήμερα μόνο το 9,5% του ηλεκτρισμού προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας παραμένει στα χαρτιά. Τον ρωτήσαμε πώς θα πετύχουμε τους στόχους που επιτάσσει η Ε.Ε για την Κοπεγχάγη.

*«Η ΔΕΗ ευθύνεται για το 40% των εθνικών εκπομπών. Αρκεί να βρέξει αρκετά στην Ελλάδα ώστε να παραχθεί περισσότερο ρεύμα από τα φράγματα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών. Τα τελευταία χρόνια που οι χειμώνες μας είναι ήπιοι, η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στη θέρμανση είναι δεδομένη. Το πρώτο εξάμηνο του 2009, η κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 6%, και η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της ύφεσης. Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε ότι έγιναν κάποια μικρά βήματα στη μείωση των εκπομπών, όπως η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου. Ομως τα μέτρα είναι μέχρι στιγμής αποσπασματικά και ημιτελή. Αν πετύχουμε τους στόχους του Κιότο, δεν πρέπει να νιώθουμε περήφανοι. Αντιθέτως, πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ πιο εντατικά και πολύ πιο σωστά για τη μετά Κιότο περίοδο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Εκκλησία - Πολιτεία
Και εγένοντο επιτροπαί
Υπουργείο Παιδείας
Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!
Νέα γρίπη
Πανδημία σύγχυσης με τα εμβόλια
Εγκληματικότητα
Λίγο έγκλημα, πολλή αστυνομία
Φυλακές
Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Γήπεδο ΠΑΟ
Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ασυλο σε νέα ρότα