Έντυπη Έκδοση

Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»

Δέκα χρόνια μετά τη «μάχη του Σιάτλ», οι κύκλοι του διεθνούς αντικαπιταλιστικού ακτιβισμού βρίσκονται και πάλι μπροστά σε μια αντίστοιχη πρόκληση -τη διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον.

Εκεί όπου στο διάστημα 7-18 Δεκεμβρίου, η διεθνής κοινότητα θα προσπαθήσει, διά των εκπροσώπων της στον ΟΗΕ, να βρει τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

*Ηδη από τα μέσα του καλοκαιριού, οργανώσεις πολιτών, οικολόγοι και ομάδες από τον ακραίο εξωκοινοβουλευτικό χώρο καταθέτουν προγράμματα δράσης με στόχο αυτή την φορά όχι να εμποδιστούν οι σύνεδροι -όπως συνέβη στο Σιάτλ- αλλά να εισακουστούν οι απόψεις και οι προτάσεις του κοινωνικού ριζοσπαστισμού για το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

*Σήμερα, μία εβδομάδα πριν από την διάσκεψη της Κοπεγχάγης, κι ενώ οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για την αποτελεσματικότητά της, διαδηλωτές απ' όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για την πρωτεύουσα της Δανίας, αναβιώνοντας το «πνεύμα του Σιάτλ» σύμφωνα με σχόλιο του Ντέιβιντ Σόλνιτ, ενός από τους γκουρού του διεθνούς αντικαπιταλισμού και ιστοριογράφου της «μάχης του Σιάτλ».

*Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Ναόμι Κλάιν, η βραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Νο Logo», που σε πρόσφατο άρθρο της στο περιοδικό «The Nation», χαρακτηρίζει το κίνημα που έχει διαμορφωθεί για την Κοπεγχάγη, ως την «ενηλικίωση του Σιάτλ».

*«Η Κοπεγχάγη δεν είναι απλώς μια επανάληψη του Σιάτλ. Πρόκειται περισσότερο για μετατόπιση των τεκτονικών πλακών του διεθνούς ακτιβισμού προς τα κει, καθώς το κίνημα που έχει δημιουργηθεί παίρνει δύναμη από τις προηγούμενες εμπειρίες του, αλλά και μαθαίνει από τα λάθη του», σημειώνει η Κλάιν.

*Η ειδησεογραφία δείχνει να τεκμηριώνει την άποψή της αυτή, καθώς ο αριθμός των ομάδων που θα συγκλίνουν στην Κοπεγχάγη είναι τεράστιος, τα προγράμματα δράσης που ανακοινώνονται καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων, ενώ οι πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν συμπεριλάβει στην ατζέντα τους και τα αιτήματα του ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος.

*Αυτό το τελευταίο στοιχείο διαφοροποιεί τον χαρακτήρα των διαδηλώσεων της Κοπεγχάγης, που δεν στοχεύουν στην προώθηση της μακροσκελούς λίστας των αιτημάτων της αντιπαγκοσμιοποίησης, αλλά επικεντρώνονται σε ένα και μοναδικό: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενα αίτημα, όμως, που προέρχεται από μια ανατρεπτική ανάλυση των αιτίων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

*«Οι ακτιβιστές της Κοπεγχάγης δεν θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή προκύπτει απλώς από τη ρυπογόνο πρακτική της παγκόσμιας βιομηχανίας αλλά από το λογικό υπόβαθρο του καπιταλισμού. Τη λογική που υπαγορεύει βραχυπρόθεσμα κέρδη και ατέρμονα ανάπτυξη», σημειώνει η Κλάιν.

*Πρόκειται για μια εύστοχη παρατήρηση, καθώς το λεγόμενο κίνημα για «κλιματική δικαιοσύνη» εκφράζει τη συνολικότερη κριτική του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, που εντοπίζει στην καπιταλιστική απληστία τις αιτίες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των ακτιβιστών της Κοπεγχάγης, διαπιστώνει κανείς ότι βασικό αίτημά τους, εκτός από την έμπρακτη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα είναι και η απόρριψη της λογικής της εμπορίας καυσαερίων, καθώς «αυτό συνεπάγεται μια άνευ προηγουμένου εμπορευματοποίηση της γήινης ατμόσφαιρας, εμπορευματοποίηση που σταδιακά θα εξελιχθεί σε νέα μορφή αποικιοκρατίας». Ετσι, «κάθε λύση που θα προκύπτει από την αντίληψη της αγοράς, είναι καταδιασμένη να αποτύχει στην πράξη».

*Κι όπως το θέτει ένα σύνθημα σε τοίχο της Κοπεγχάγης, «Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα είχε σωθεί», η ομάδα «Δράση 16 Δεκεμβρίου» το πάει παραπέρα: «η δράση μας θα συνιστά πολιτική ανυπακοή. Δεν θα απαντήσουμε στη βία, αλλά σίγουρα θα ρίξουμε όλα τα φυσικά εμπόδια που θα μας εμποδίζουν». Στόχος, να ανοίξει το συνέδριο του ΟΗΕ και να συμπεριλάβει στις συζητήσεις και την ατζέντα της «κλιματικής δικαιοσύνης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς διασκέψεις
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Εκκλησία - Πολιτεία
Και εγένοντο επιτροπαί
Υπουργείο Παιδείας
Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!
Νέα γρίπη
Πανδημία σύγχυσης με τα εμβόλια
Εγκληματικότητα
Λίγο έγκλημα, πολλή αστυνομία
Φυλακές
Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Γήπεδο ΠΑΟ
Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ασυλο σε νέα ρότα