Έντυπη Έκδοση

Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!

Το πρώτο μέτωπο αντιπαράθεσης για το υπουργείο Παιδείας μόλις άνοιξε. Η Αννα Διαμαντοπούλου καλείται να χειριστεί το πολύπλοκο θέμα των κολεγίων που θέλησε να κλείσει, ατυχώς όμως, ο προκάτοχός της, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, δύο μέρες πριν τις εκλογές.

Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων ετοιμάζονται να απαντήσουν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, μετά την ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί, διεκδικώντας υψηλές αποζημιώσεις για τις χρηματικές εγγυήσεις που κατέβαλαν ενόψει της αδειοδότησης αλλά και για τα ποσά που δαπάνησαν για επενδύσεις προκειμένου να λάβουν τις άδειες λειτουργίας.

*Την ανάκληση των αδειών ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η έκδοση αδειών από τον Α. Σπηλιωτόπουλο, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, ήταν παράνομη. Η Αννα Διαμαντοπούλου αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της είχε «παγώσει» τις άδειες αυτές, υποβάλλοντας παράλληλα ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο σχετικά με την νομιμότητα ή μη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εσπευσμένη έκδοση των αδειών.

Μετά τη γνωμοδότηση, η υπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην ανάκληση όλων των αδειών και την επανεξέταση όλων των φακέλων. Η υπόθεση αφορά 33 κολέγια, από τα οποία 20 συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τέσσερα με αμερικανικά, ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν συνεργασία με το εξωτερικό.

Αυστηρότεροι όροι

Το υπουργείο σχεδιάζει τώρα νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας των κολεγίων και θα μεταβάλλονται ουσιαστικές προϋποθέσεις, όπως:

-Το μίνιμουμ των 300 τετρ. μέτρων που ορίζεται, σήμερα, ως επαρκής χώρος λειτουργίας.

-Τα προσόντα των καθηγητών. Με τον ισχύοντα νόμο αρκεί μόλις ένα 3% του διδακτικού προσωπικού να είναι κάτοχοι διδακτορικού, ενώ στα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού απαιτείται να είναι όλοι οι διδάσκοντες.

-Τα προγράμματα σπουδών, τα οποία διαπιστώθηκε ότι χαρακτηρίζονται από ελλείψεις.

*Εκτός, όμως, από το θέμα των αδειών, που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα ανοιχτό, η υπουργός Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει και το πακέτο των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κι αυτό γιατί η Κομισιόν κίνησε ήδη τη διαδικασία επιβολής προστίμου στη χώρα μας για τη μη συμμόρφωση σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου, που αφορούν την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. Ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί τη χώρα μας με νέα παραπομπή σε δίκη, κρίνοντας ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες μέσω του Νόμου 3696/2008 για τη λειτουργία των κολεγίων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, επί υπουργίας Ευ. Στυλιανίδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Εκκλησία - Πολιτεία
Και εγένοντο επιτροπαί
Υπουργείο Παιδείας
Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!
Νέα γρίπη
Πανδημία σύγχυσης με τα εμβόλια
Εγκληματικότητα
Λίγο έγκλημα, πολλή αστυνομία
Φυλακές
Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Γήπεδο ΠΑΟ
Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ασυλο σε νέα ρότα