Έντυπη Έκδοση

Και εγένοντο επιτροπαί

Δύο βασικές επιτροπές και πολλές υποεπιτροπές, στις οποίες θα συζητηθούν όλα τα θέματα όπου εμπλέκονται Εκκλησία και Πολιτεία, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται.

1 Η πρώτη θα ασχοληθεί με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας: θα επιχειρήσει την καταγραφή των ακινήτων που φορολογούνται και στη συνέχεια θα συζητήσει το ζήτημα του τριπλασιασμού της εισφοράς που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Από πλευράς Εκκλησίας, την επιτροπή αυτή θα στελεχώσουν έμπειροι στα οικονομικά μητροπολίτες με επικεφαλής των Ιωαννίνων Θεόκλητο.

2 Η δεύτερη θα εξετάσει θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, όπως η εκκλησιαστική δικαιοσύνη και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. Υποεπιτροπές θα ασχοληθούν με ζητήματα όπως το καθεστώς της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης των κληρικών και των στελεχών της Εκκλησίας.

*Μετά τους τριγμούς που παρατηρήθηκαν στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες, στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου επισήμαναν ότι το θετικό είναι ότι ισχύει η συμφωνία Ιερώνυμου-Παπανδρέου, για ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, η οποία διευρύνεται με τρεις ακόμη στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού: Τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη.

Οι πιθανότητες να αρχίσει ο διάλογος νωρίτερα από τον Ιανουάριο είναι μηδενικές, καθώς οι δύο πλευρές δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν. Την ίδια ώρα ο Ιερώνυμος δέχεται εισηγήσεις από ιεράρχες της νεότερης γενιάς να συγκαλέσει εκτάκτως την Ιεραρχία, κάτι που δείχνει να θέλει προς στιγμή να το αποφύγει.

Οι περισσότεροι ιεράρχες εκτιμούν ότι έπρεπε η Εκκλησία να βγει επιθετικά και περιμένουν στη γωνία τον Ιερώνυμο, ο οποίος χειρίζεται ουσιαστικά ένα μείζον ζήτημα μόνος του, ή έστω με μια ομάδα ιεραρχών. Αν αποτύχουν οι συνομιλίες, η ιεραρχία θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες επάνω του, μια και φαίνεται ότι ο αρχιεπίσκοπος είναι εκείνος που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες με την κυβέρνηση.

*Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του διορισμού των λαϊκών υπαλλήλων των μητροπόλεων, που είναι περί τους 280 σ' ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για θέσεις διακόνων και ιεροκηρύκων που μετατράπηκαν σε θέσεις γραμματέων, λογιστών, ταμίων, κλητήρων, οδηγών αυτοκινήτων. Μέχρι τώρα οι ιεράρχες είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους υπαλλήλους τους, τώρα όμως όλοι θα περνούν από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Επιστολή προς Ραγκούση

Οι μητροπολίτες εκτιμούν ότι εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή, θα βρεθούν ενδεχομένως με υπαλλήλους ακόμη και αλλόθρησκους.

Επειτα από επιστολή της Ιεράς Συνόδου και τηλεφωνική επικοινωνία Ιερώνυμου-Ραγκούση, δόθηκε η εντύπωση ότι το υπουργείο θα επιτρέψει να εξαιρεθεί η Εκκλησία από τον γενικό κανόνα.

Πηγές, όμως, του υπουργείου Εσωτερικών τόνισαν στην «Κ.Ε.» ότι ο διάλογος αποσκοπεί στο να πείσει τους εκκλησιαστικούς παράγοντες για την ορθότητα της απόφασης στη βάση της ισονομίας, δεδομένου ότι από το νόμο δεν εξαιρείται ούτε καν η Προεδρία της Δημοκρατίας ή η Βουλή.

*Ενα ακόμη θέμα που εξακολουθεί να προκαλεί τους ιεράρχες, έχει σχέση με τα κρατικά αυτοκίνητα που αποφασίσθηκε να μην υπερβαίνουν τα 1.400 κυβικά.

Οι μητροπολίτες υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν κρατικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι έχει στα χέρια του λίστα με τριάντα μητροπόλεις. Τα αυτοκίνητα -λένε ιεράρχες- τα οποία δόθηκαν δωρεάν σε οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και στην Εκκλησία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ελάχιστα και τα συντηρούν οι ίδιοι οι ιεράρχες με έξοδα των μητροπόλεών τους.

*Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί στην Ιεραρχία είναι όσα γράφει στην προσωπική ιστοσελίδα του ο bloger-μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος:

«Ωστε, λοιπόν, το αυτοκίνητο του μητροπολίτου σάς μάρανε, κύριε υπουργέ; Ετσι αποτιμάτε την προσφορά μας; Αυτή την τιμή περιμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Εκκλησία - Πολιτεία
Και εγένοντο επιτροπαί
Υπουργείο Παιδείας
Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!
Νέα γρίπη
Πανδημία σύγχυσης με τα εμβόλια
Εγκληματικότητα
Λίγο έγκλημα, πολλή αστυνομία
Φυλακές
Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Γήπεδο ΠΑΟ
Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ασυλο σε νέα ρότα