Έντυπη Έκδοση

Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα

Ο Αλκέτ Ριζάι οδηγήθηκε, μετά την απολογία του, σε κάποιο από τα κελιά των φυλακών ασφαλείας των Γρεβενών, όμως τίποτα δεν αποκλείει μια, τρίτη κατά σειρά, θεαματική απόδρασή του και από εκεί.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ιθύνοντες δεν είναι μόνο η έφεση και η ικανότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου να αποδρά. Είναι, κυρίως, οι ιδιαίτερες εκείνες συνθήκες που, παρά τα τόσα παθήματα του παρελθόντος, έχουν μετατρέψει τις ελληνικές φυλακές σ' ένα απέραντο... σουρωτήρι, που κάνει τις δραπετεύσεις εφικτές.

*Εάν, για παράδειγμα, νομίζετε ότι από την προηγούμενη, δεύτερη, απόδραση του Ριζάι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού (μαζί με τον Βασ. Παλαιοκώστα) έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε θέματα ασφάλειας των σωφρονιστικών καταστημάτων, γελιέστε οικτρά.

Ακούγεται σαν κακόγουστη φάρσα, αλλά αυτό που έμεινε τελικά, μετά την ταραχή και τις κινήσεις πανικού των πρώτων ωρών, ήταν μόνο το παχιά λόγια και οι εν θερμώ εξαγγελίες του προηγούμενου υπουργού Ν. Δένδια.

*Οπως κατέγραψε η νέα κυβέρνηση, από τα άμεσα πρακτικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν τότε, σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί! Ούτε συρματοπλέγματα-σκοινιά μπήκαν πάνω από τα προαύλια των φυλακών, ούτε μηχανήματα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων λειτουργούν, ούτε σκυλιά που θα ανιχνεύουν ναρκωτικά προστέθηκαν στον εξοπλισμό των φυλακών.

«Τα μηχανήματα ανίχνευσης αντικειμένων μοιάζουν με τους αξονικούς τομογράφους των νοσκομείων. Είναι μονίμως χαλασμένα», παραδέχεται σήμερα στην «Κ.Ε.» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

*Σχεδόν σε μηδενικό σημείο βρίσκεται και η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε μετά την απόδραση Ριζάι-Παλαιοκώστα, για τον εντοπισμό θυλάκων ανομίας μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο τότε υπουργός, για να αποσείσει δικές του ευθύνες, εμφανιζόταν πεπεισμένος για τη δράση κυκλωμάτων διαφθοράς μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και ατόμων εκτός φυλακής.

Η μέχρι τώρα έρευνα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερους από σαράντα υπαλλήλους δεν φαίνεται να οδηγεί σε εξάρθρωση παράνομου κυκλώματος, που λειτουργούσε σύμφωνα με τον υπουργό...

*Και όμως, τα γεγονότα υποδείκνυαν σε πολλές περιπτώσεις την ύπαρξη υπόγειων σχέσεων μεταξύ υπαλλήλων και κρατουμένων. Πιο χτυπητό παράδειγμα, η ανεξέλεγκτη δράση του κυκλώματος Βλαστού και των συνεργατών του το οποίο λειτουργούσε μέσα από τις φυλακές.

Τα μέλη της συμμορίας Βλαστού, όπως δείχνουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τους, διέθεταν σωρεία κινητών τηλεφώνων και κανόνιζαν «δουλειές» από τα κελιά, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Είχαν επίσης στενές επαφές με συγκεκριμένους σωφρονιστικούς υπάλλήλους σε διάφορες φυλακές της χώρας, με τους οποίους φαίνεται ότι καλλιεργούσαν πελατειακού τύπου σχέσεις.

*Ο εντοπισμός και η τιμωρία ορισμένων από τους υπαλλήλους αυτούς άνοιξε το δρόμο για την ευρύτερη διερεύνηση των κυκλωμάτων σε όλες τις φυλακές της χώρας. Η πανελλαδική δικαστική έρευνα που ξεκίνησε όμως, υπό την εποπτεία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου, μετατράπηκε σύντομα σε μια διαχείριση ρουτίνας, χωρίς να οδηγήσει πουθενά.

Ο κ. Κανελλόπουλος επικοινωνεί με τους εισαγελείς των περιοχών όπου υπάρχουν φυλακές και τους δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε κρίσιμα θέματα. Τους μεταφέρει επίσης πληροφορίες και καταγγελίες για διάφορες εστίες μικροδιαφθοράς μέσα στις φυλακές, προς διερεύνηση.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν δεν έδωσαν αφορμή για μεγαλύτερη δικαστική παρέμβαση που θα μετατρεπόταν σε επιχείρηση κάθαρσης του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σχετικά θέματα: Φυλακές
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Εκκλησία - Πολιτεία
Και εγένοντο επιτροπαί
Υπουργείο Παιδείας
Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!
Νέα γρίπη
Πανδημία σύγχυσης με τα εμβόλια
Εγκληματικότητα
Λίγο έγκλημα, πολλή αστυνομία
Φυλακές
Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Γήπεδο ΠΑΟ
Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ασυλο σε νέα ρότα