Έντυπη Έκδοση

Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό

Παρά τη διάχυτη εντύπωση πως η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό έχει «κλειδώσει», πολλές είναι οι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν. Κι αυτές μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης για τα πραγματικά νομικά, πολεοδομικά και κατασκευαστικά προβλήματα.

*Την ίδια ώρα, ανακύπτουν αλυσιδωτές εμπλοκές που απαιτούν την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και κυρίως ενέργειες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

*Στα ερωτήματα αυτά απαντά η πολεοδόμος του Δήμου Αθηναίων Τασία Λαγουδάκη.

1 Αρχίζει, επιτέλους, να κατασκευάζεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, όπως ισχυρίζονται όλοι;

- Οχι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική οικοδομική άδεια! Πρέπει πρώτα να προσαρμοστεί το πολεοδομικό σχέδιο του Ελαιώνα, να επαναπροσδιοριστούν μετά οι θέσεις στάθμευσης, και, τέλος, να προσαρμοστούν και να επανεγκριθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διακηρύξεις αφορούν μόνο καλές προθέσεις που πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και γρήγορες κυβερνητικές πράξεις.

2 Τι ακριβώς αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας;

- Πέντε βασικά σημεία: Πρώτον, ότι με νόμο μπορεί να αλλάζει το πολεοδομικό σχέδιο σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης. Δεύτερον, ότι το γήπεδο του ΠΑΟ και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη μπορούν να χτιστούν στο Βοτανικό με μέγεθος μεγαλύτερο από το σημερινό, αν γίνει χώρος πρασίνου το σημερινό γήπεδο της Λεωφόρου. Τρίτον, ότι καταργείται το δημοτικό κτίριο που αρχικά προβλεπόταν να γίνει. Τέταρτον, ότι η οικοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου ακυρώνεται γιατί διαταράσσει το ισοζύγιο πρασίνου στο Βοτανικό. Πέμπτον, ότι αναγνωρίζεται ως δυνητική η πρόβλεψη του νόμου να αποκτά ο Δήμος δωρεάν ως χώρο πρασίνου ένα τμήμα των παλαιών ιδιοκτησιών ΕΤΜΑ και ΕΛΑΤΕΞ, διατηρώντας ως οικοδομήσιμο ένα μέρος τους.

3 Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην περιοχή από πολεοδομική άποψη;

- Εκεί που μπορούν να χτιστούν οι εγκαταστάσεις του ΠΑΟ, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του '95, ήταν «ΕΤΜΑ, κοινόχρηστο πράσινο-πολιτισμός-αναψυχή-εκπαίδευση». Με βάση το νόμο για τη διπλή ανάπλαση ήταν «Γήπεδο -εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη-λοιπές εγκαταστάσεις γηπέδου ποδοσφαίρου-κοινόχρηστο πράσινο-προσβάσεις πεζών και οχημάτων». Μετά την απόφαση του ΣτΕ, είναι «ΕΤΜΑ, κοινόχρηστο πράσινο και η οδός Προφήτη Δανιήλ διασχίζει το γήπεδο του ΠΑΟ στο τμήμα του προς το ομώνυμο ρέμα».

4 Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει ύστερα απ' αυτές τις ανατροπές και μέχρι πότε;

- Πρέπει αμέσως, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, να τροποποιηθεί ο νόμος για τη διπλή ανάπλαση. Σε εφαρμογή του να προσαρμοστεί, μετά, το πολεοδομικό σχέδιο. Να βγει εγκαίρως η υπουργική απόφαση για τη θέση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού και με γοργές διαδικασίες να προσαρμοστούν και να επανεγκριθούν οι απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

5 Γιατί έγινε, εδώ και τόσο καιρό, αυτό το μπέρδεμα;

- Γιατί δεν έγινε εξαρχής σαφές ότι ο νόμος της διπλής ανάπλασης ρύθμιζε ταυτόχρονο δύο σημεία: Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας στην πόλη, αλλά και δύο ζητήματα μέσα στο Βοτανικό: Το πρώτο ζήτημα ήταν η ΕΤΜΑ και το δεύτερο η χωροθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ. Στο Προεδρικό Διάταγμα του '95 για τον Ελαιώνα, η ΕΤΜΑ διατηρείται ως χρήση, με την πρόβλεψη όταν κλείσει, να γίνει πράσινο. Το 2003, όμως, που κλείνει η ΕΤΜΑ, ο Δήμος Αθηναίων αδυνατεί να την αποζημιώσει και συναποφασίζεται τότε με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ένα μέρος της να χτιστεί και το υπόλοιπο να δοθεί δωρεάν. Στη συνέχεια, αυτό ακριβώς το τμήμα κρίνεται ως το καταλληλότερο για το γήπεδο του ΠΑΟ και ταυτόχρονα να γίνει χώρος πρασίνου το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας.

6 Τι λέει ο δήμος; Τι λέει ο Παναθηναϊκός; Τι λέει ο κατασκευαστής Βωβός;

- Και οι τρεις έχουν εφαρμόσει πιστά ένα νόμο του ελληνικού κράτους και σεβόμενοι την απόφαση του ΣτΕ, ζητούν τώρα την άμεση προσαρμογή του. Οι εναλλακτικές, δύο και μόνες: είτε κατεδαφίζεται το κτίριο του εμπορικού κέντρου, είτε διατηρείται με πρόσθετες ρυθμίσεις του νέου νόμου, οι οποίες διασφαλίζουν το ισοζυγίο πρασίνου. Στην πρώτη εναλλακτική, πάντως, πρέπει το κράτος να πληρώσει (πέραν των 40 εκατ. ευρώ για αγορές οικοπέδων) το οικόπεδο της τέως ΕΤΜΑ (πέραν της εισφοράς σε γη) και τα 102.000 τ.μ. των νομίμων κτισμάτων της. Κι ακόμη, το κόστος κατεδάφισης, αλλά και το κόστος κατασκευής του κατεδαφιζόμενου εμπορικού κέντρου που έχει προχωρήσει.

7 Γιατί εσείς, ως δήμος, θεωρείτε κρίσιμο ζήτημα τη διπλή ανάπλαση;

- Γιατί αν και ο νόμος της διπλής ανάπλασης περιλαμβάνει μόνο 223 στρέμματα στο Βοτανικό και 18,9 στρ. στην Λ. Αλεξάνδρας, καθορίζει την αναβάθμιση του 7% της πόλης των Αθηνών (2.500 στρ. του Ελαιώνα και 220 στρ. στους Αμπελοκήπους). Η διπλή ανάπλαση είναι ο πυροκροτητής της αναβάθμισης της «Δυτικής Αθήνας», ανακουφίζοντας ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

8 Ο Ελαιώνας σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα;

- Περιμένει να ζήσει και να αναπτυχθεί με τις εγκαταστάσεις του ΠΑΟ και με πολύ πράσινο. Ομως, ήδη κινδυνεύει. Οι άλλοτε αδιάβατοι δρόμοι που ξεκίνησαν να διαπλατύνονται σε πολλά σημεία, τώρα σταματούν εν αναμονή του νέου νόμου της διπλής ανάπλασης. Και παρ' ότι το 2007 απομακρύνθηκαν 3.000 τόνοι μπαζοσκούπιδα, ξεκίνησε δυστυχώς και πάλι η απόρριψη μπάζων στον Ελαιώνα.

9 Και το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας;

- Προχωράει ο χαρακτηρισμός του γηπέδου ως χώρου πρασίνου, αλλά πρέπει να συγχρονιστεί με τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων του ΠΑΟ στο Βοτανικό. Ξεκίνησε και η μελέτη βύθισης της Λ. Αλεξάνδρας. Ο δήμος ανακτά σταδιακά ιδιοκτησίες του που γίνονται πράσινο, ενώ εκκρεμούν η πρόταση του ΤΕΕ και η δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στα Προσφυγικά, καθώς και ο χαρακτηρισμός ως πρασίνου ενός ακινήτου της Εκκλησίας δίπλα στο παλαιό γήπεδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παναθηναϊκός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Εκκλησία - Πολιτεία
Και εγένοντο επιτροπαί
Υπουργείο Παιδείας
Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!
Νέα γρίπη
Πανδημία σύγχυσης με τα εμβόλια
Εγκληματικότητα
Λίγο έγκλημα, πολλή αστυνομία
Φυλακές
Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Γήπεδο ΠΑΟ
Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ασυλο σε νέα ρότα