Έντυπη Έκδοση

Ζητείται φινέτσα

Τώρα που έφτασε η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS (μεθαύριο), τώρα είναι καιρός να ξαναδούμε δύο φιλόδοξες καμπάνιες. Η μία είναι γερμανική και ξεσήκωσε κόσμο και κοσμάκη, η άλλη προέρχεται από τη Γαλλία και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Επομένως, βάσει των αρχών του κλάδου, η πρώτη θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχής και η δεύτερη αποτυχημένη. Μερικές φορές, ωστόσο, αυτές ακριβώς οι βασικές αρχές πρέπει να πηγαίνουν μια βόλτα ώς τον καθρέφτη της αλήθειας.

Να μην πολυλογώ, ορίστε και τα παραδείγματα.

*Η εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Το AIDS είναι ένας κατά συρροήν δολοφόνος» έκανε την εμφάνισή της πριν από τρεις μήνες στη Γερμανία. Το οποίο, είναι ένα σωστό σύνθημα, με ένα σωστό μήνυμα. Εκείνο που έμοιαζε τελείως λάθος ήταν οι φιγούρες που χρησιμοποιήθηκαν για να προσωποποιήσουν την ιδέα.

«Εκλεκτά» πρόσωπα

Βλέπε Ιωσήφ Στάλιν, Σαντάμ Χουσέιν και Αδόλφος Χίτλερ, αγκαλιά όλοι τους με ωραίες γυναίκες. Ο τελευταίος, μάλιστα, των εκλιπόντων εμφανιζόταν και σε τηλεοπτικό σποτ αναλόγου περιεχομένου, ενώ σε αντίστοιχη ραδιοφωνική καμπάνια ακουγόταν η φωνή του Γιόζεφ Γκέμπελς!

Ολα αυτά διά χειρός της οργάνωσης εναντίον του AIDS Regenbogen Ε.V. και της διαφημιστικής εταιρείας Das Comitee που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις εμπνεύσεις τους δηλώνοντας: «Η συγκεκριμένη εκστρατεία έχει ως στόχο να σοκάρει συνειδήσεις. Προσπαθεί να αναδείξει το φρικαλέο πρόσωπο της ασθένειας».

Πράγμα το οποίο ακούγεται ορθόν εκ πρώτης όψεως, αρκεί να μην προστεθεί στην εξίσωση ο παράγων του κακού γούστου. Αλλά εκεί, ως γνωστόν, οι Γερμανοί το παίρνουν το πρωτάθλημα με κατεβασμένα τα χέρια...

*Οι Γάλλοι αντιθέτως, ως βασιλείς της φινέτσας, επέλεξαν μια πιο διακριτική προσέγγιση του προβλήματος. Η διαφημιστική εταιρεία BETC Euro RSCG, σε συνεργασία με την οργάνωση συμπαράστασης στους αφρικανούς ασθενείς Solida rite Sida Afrique και την εικαστικό Ναντίν Γκρενιέ δημιούργησαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εγκατάσταση. Ενα ταμπλό που περιλαμβάνει 321 ωρολογιακούς μηχανισμούς και 963 δείκτες που αφορούν πολλές και διάφορες χρονικές στιγμές.

Μπέρδεμα; Οχι ακριβώς, διότι δύο φορές την ημέρα οι μηχανισμοί και οι δείκτες συγχρονίζονται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στην επιφάνεια του ταμπλό η εξής φράση: «Κάθε 12 ώρες, πεθαίνουν 2.000 άνθρωποι στην Αφρική από AIDS γιατί δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Κάθε λεπτό μετράει». Τίποτε περισσότερο δηλαδή, τίποτε λιγότερο από ένα απλό, ερεθιστικό και έξυπνο τρικ.

Ενα τρικ που δείχνει ότι δεν χρειάζεσαι φαντάσματα και ιστορικούς μπαμπούλες για να ξορκίζεις το κακό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
HIV/ΑΙDS
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Ελληνες & τεχνολογία
Η τεχνολογία αντεπιτίθεται
AIDS
Ζητείται φινέτσα
Τηλεόραση
Η σούπερ πίπα του Ρούπερτ Μέρντοχ