Έντυπη Έκδοση

Ασυλο σε νέα ρότα

Τη μεγάλη πρόκληση της αναμόρφωσης του συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου και αναγνώρισης καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ανέλαβε τελικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

* Με την συμμετοχή πλέον της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ θα εκπονηθεί εντός των προσεχών μηνών σχέδιο νόμου και ταυτοχρόνως θα λειτουργήσει ένα μεταβατικό στάδιο τροποποιημένης εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων. Οι οποίες αποδείχθηκαν ανεδαφικές και πλήρως αστυνομικοποιημένες.

* Στην παρούσα περίοδο έχουν συσσωρευθεί 45 χιλιάδες εκκρεμούσες προσφυγές αλλοδαπών στις δευτεροβάθμιες επιτροπές (είχε καταργηθεί το δικαίωμα προσφυγής στον β' βαθμό από την προηγούμενη κυβέρνηση) και περίπου 3.500 αιτήσεις στις πρωτοβάθμιες.

* Οι πιέσεις της Ε.Ε. στην προηγούμενη κυβέρνηση την ανάγκασαν να προχωρήσει σε σπασμωδικές και πολύ συντηρητικές επιλογές στις διαδικασίες. Αποκεντρώθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν οι 4μελείς επιτροπές (52) που είχαν στη σύνθεσή τους δύο αστυνομικούς.

Η ύπατη αρμοστεία κατήγγειλε τις διαδικασίες και απέσυρε τα προβλεπόμενα μέλη της από κάθε επιτροπή (συμμετείχε με ένα μέλος). Μια γενικότερη νομική παράλειψη, που δεν πρόβλεπε ορισμό αναπληρωματικών μελών, οδήγησε τη διαδικασία σε πλήρες ναυάγιο. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα εξετάστηκαν μόλις 300 προσφυγές και απορρίφθηκαν όλες!

* Συστατικά του νέου συστήματος, κατά το ελληνικό τμήμα της ύπατης αρμοστείας, όπως κατατέθηκαν στην ομάδα εργασίας που μετέχει, πρέπει να είναι:

1 Δημιουργία Υπηρεσίας Ασύλου, ως διακριτής υπηρεσιακής μονάδας στο πλαίσιο ενός υπουργείου (καταλληλότερο θα ήταν το Εσωτερικών). Στελέχωσή της με πολιτικό προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης στα θέματα ασύλου και καταρτισμένο. Η Υπηρεσία Ασύλου είναι αρμόδια για τη λήψη των συνεντεύξεων, την εξέταση των αιτημάτων και τις αποφάσεις σε πρώτο βαθμό.

2 Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφύγων, που εξετάζει τα απορριφθέντα αιτήματα σε πρώτο βαθμό και αποφασίζει επί της ουσίας. Γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη από την Υπηρεσία Ασύλου.

3 Ελεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφύγων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

4 Ο ρόλος της αστυνομίας περιορίζεται σε θέματα εισόδου και πρώτης επαφής (καταγραφή νεο-αφιχθέντων, δακτυλοσκόπηση κ.λπ.). Δεν εμπλέκεται στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

5 Διερμηνείς καταρτισμένοι, για τις βασικές γλώσσες, ολοκληρωμένη ενημέρωση και νομική στήριξη των αιτούντων άσυλο, πρωτίστως με ευθύνη του κράτους και με τη συνδρομή των ΜΚΟ.

6 Μέτρα και εγγυήσεις που προβλέπονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία, όπως δομές φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο και ειδικά κέντρα στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας για τα ασυνόδευτα παιδιά.

* Επειδή, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτηθούν αρκετοί μήνες μέχρι την διαμόρφωση και εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου, αλλά οι εκκρεμείς υποθέσεις δεν μπορεί να υφίστανται, αποφασίστηκε να προχωρήσουν λόγω πιέσεων του ευρωπαίου επιτρόπου οι διαδικασίες με τροποποιήσεις του υπάρχοντος συστήματος.

Ετσι οι επιτροπές θα μειωθούν σε πέντε-έξι, θα γίνει πρόβλεψη για τον ορισμό αναπληρωματικών μελών και ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας θα μετέχει κανονικά και όχι ως παρατηρητής.

* Πάντως ακόμη και εάν η Ελλάδα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χορήγησης ασύλου, θα ικανοποιηθούν μόλις 4,5-5 χιλιάδες, από τους 45.000 που έχουν κάνει προσφυγή και οι υπόλοιποι θα περάσουν σε καθεστώς παρανομίας, ανακυκλώνοντας το αδιέξοδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης
«Νέος νόμος για τις ΑΠΕ»
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»
Κινήματα στο «πνεύμα του Σιάτλ»
Εκκλησία - Πολιτεία
Και εγένοντο επιτροπαί
Υπουργείο Παιδείας
Στον αέρα πάλι τα 33 κολέγια!
Νέα γρίπη
Πανδημία σύγχυσης με τα εμβόλια
Εγκληματικότητα
Λίγο έγκλημα, πολλή αστυνομία
Φυλακές
Ανοιχτές πόρτες παρά το πάθημα
Λευκές πινελιές στο γκρίζο
Γήπεδο ΠΑΟ
Εννιά αλήθειες για το Βοτανικό
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ασυλο σε νέα ρότα