Έντυπη Έκδοση

Σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους προχωρούν οι «15»

Κερδίζει χρόνο, χάνει χρήμα

* Η χώρα παίρνει παράταση ώς το '21 με υψηλότερο επιτόκιο *Τον Ιανουάριο οι όροι εφαρμογής

Το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 13 Οκτωβρίου 2010
ΤΟ σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, που αποφασίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, θα οδηγήσει και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, δηλαδή σε επέκταση εφαρμογής του Μνημονίου. Ανώτατες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι οι εταίροι είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν την περίοδο αποπληρωμής μέχρι το Μάιο του 2021. Το επιτόκιο όμως θα είναι υψηλότερο του σημερινού (5,2%) και θα ευθυγραμμιστεί με αυτό της Ιρλανδίας, που αναμένεται να είναι γύρω στο 6%. Η απόφαση για την Ελλάδα αναμένεται τον Ιανουάριο, χωρίς να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα χαλαρώσουν τα σκληρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Ευρωπαϊκή Ένωση

  • «Σθεναρή υποστήριξη» στη στήριξη του πρώην ...τίγρη
   «Σθεναρή υποστήριξη» στο σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας εξέφρασαν χθες βράδυ με κοινή ανακοίνωσή τους από την Ουάσιγκτον ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Ολι Ρεν. Το σχέδιο χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Οι πρόεδροι πίεσαν την καγκελάριο για τον ρόλο των ιδιωτών
   Η Γερμανία έβαλε κάπως νερό στο κρασί της χθες για να επιτευχθεί, κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των «16» και στη συνέχεια των «27», μια συναίνεση ως προς τον μόνιμο μηχανισμό οικονομικής στήριξης που θα τεθεί σε ισχύ στην ευρωζώνη μετά τα μέσα του 2013.
  • ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ * ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Η Ιρλανδία στο τσουκάλι της τρόικας
   ΤΗ δανειακή «στήριξη» της Ιρλανδίας με 85 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ε.Ε. χθες, ενώ εκ παραλλήλου -και αφού η γερμανική πλευρά νέρωσε κάπως τη γραμμή της- το Eurogroup κατέληξε στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης από το 2013 υπό όρους. Οι Ιρλανδοί πάντως σε ποσοστό 57% δηλώνουν ότι δεν θέλουν αποπληρωμή χρεών. Προτιμούν τη ζωή τους όπως είναι (φωτ. Δουβλίνο χθες).
  • Μίκης: Εξω από την Ευρώπη, με κρεμμύδι και ψωμί
   Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στο Μνημόνιο, είτε σε δηλώσεις του είτε σε αρθογραφία του σε μεγάλες εφημερίδες.
  • Ανησυχούν τώρα στη Γερμανία για την ευρω-εικόνα της
   Μεγάλες ανησυχίες εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
 • Γ. Παπανδρέου

  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ «Πλάτη» από το κόμμα ζητεί ο Γ. Παπανδρέου
   «Πλάτη» από το κόμμα, προκειμένου να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, ζήτησε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος δήλωσε ότι σε ορισμένες από τις προβληματικές ΔΕΚΟ «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Οι αλλαγές θα θίξουν μεγάλες ομάδες υπαλλήλων.
 • Νέα Δημοκρατία

  • ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ * ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝΟΥΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ Σε σταυροδρόμι η Ν.Δ.
   Στην Κ.Ο. ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τον Παπανδρέου να πάρει το τιμόνι αλλιώς. Αυτό θα έλεγαν στον ίδιο και κάποιοι βουλευτές του Εσωκομματικές πιέσεις να βάλει νερό στο κρασί του και να απαλύνει τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί απέναντι στο Μνημόνιο δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς, στο βωμό μιας ευρύτερης συναίνεσης μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα της οικονομίας, η έκβαση των οποίων εν πολλοίς θα κρίνει τη σωτηρία του τόπου.
  • Ενημέρωση για Αιγαίο, Κυπριακό ζητεί ο Αβραμόπουλος
   Τους φόβους του για «μυστική διπλωματία» εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος.
 • ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ

  • ΣΥΝ ΚΑΙ «ΜΕΤΩΠΟ» ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Ασύμβατοι οι δρόμοι
   Το νέο τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό διαμόρφωση από χθες. Τόσο από την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ το Σαββατοκύριακο όσο και από την απόφαση της συνέλευσης του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» το συμπέρασμα είναι κοινό. ΣΥΝ και «Μέτωπο» δεν μπορούν να συνυπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
 • Δημοκρατική Αριστερά

 • ΚΚΕ

  • ΚΚΕ: Η κλιμάκωση του πολέμου κατά των λαών
   «Το βάθεμα της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις, η κλιμάκωση του κοινού πολέμου κατά των λαών και υπέρ των μονοπωλίων καταδεικνύουν ότι είναι αναγκαία και κρίσιμα όσο ποτέ άλλοτε η λαϊκή συσπείρωση και πάλη για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίασε το ΚΚΕ, με αφορμή την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης.
 • Δικαιοσύνη

 • Άλλες ειδήσεις

  • Ελλάδα και Τουρκία, υπόλογες για τις νάρκες
   Πολύ σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της Συνθήκης Απαγόρευσης Ναρκών παγκοσμίως σημειώθηκε το 2009, ενώ μειώθηκε και αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών (ICBL).