Έντυπη Έκδοση

Ανεβάζουν την ένταση με τη Β. Κορέα τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας

Με ναυτικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα απαντούν ΗΠΑ και Νότια Κορέα στο βομβαρδισμό του νησιού Γεονγκπιεόνγκ, ενώ η Κίνα στην πρώτη παρέμβασή της στην κρίση προτείνει συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Στις ασκήσεις παίρνουν μέρος το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσιγκτον» και τέσσερα σκάφη συνοδείας. Οι Νοτιοκορεάτες συμμετέχουν με αντιτορπιλικά, φρεγάτες και ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος. Είναι μια συνδυασμένη επίδειξη δύναμης στη Βόρεια Κορέα, παρότι τα γυμνάσια γίνονται σε μεγάλη απόσταση από το νησί. Χθες ακούστηκαν ομοβροντίες στο Γεονγκπιεόνγκ και όλοι σκέφτηκαν ότι γίνεται νέα επίθεση και έτρεξαν σε καταφύγια. Ακολούθησε και σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία όμως ανακλήθηκε 40 λεπτά αργότερα. Λίγο μετά έγινε άλλη ανακοίνωση της Σεούλ, με την οποία καλούνταν όλοι οι δημοσιογράφοι να φύγουν από το νησί. Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι θα ξαναβομβαρδίσει το νησί, αν δεχτεί πρόκληση. Το νοτιοκοερατικό πρακτορείο Γιόναπ μετέδωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα τοποθέτησε πυραύλους επιφανείας επιφανείας στις ακτογραμμές της κοντά στα σύνορα.

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, η Κίνα με τον εκπρόσωπό της στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, τον Βου Νταουέι, ζήτησε να γίνουν έκτακτες συνομιλίες, στις αρχές Δεκεμβρίου, μεταξύ των τοπικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες. Αργότερα έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι συνομιλίες που προτείνει δεν πρέπει να θεωρηθούν επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών. Ο πρόεδρος, της Νότιας Κορέας, Λι, σχεδόν αμέσως δήλωσε ότι η εποχή δεν είναι η κατάλληλη για επανάληψη των συνομιλιών. Ωστόσο η Κίνα προφανώς έκανε την πρόταση με στόχο την εκτόνωση της κρίσης, αν οι ενδιαφερόμενοι καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι. Ετσι το νοτιοκοερατικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε λίγο μετά ότι η χώρα εξετάζει προσεκτικά την πρόταση, υπό το φως των αποκαλύψεων για τις νές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας στις οποίες γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου.

Η κινεζική πρόταση έγινε έπειτα από συνάντηση του προέδρου Λι με τον Κινέζο υφυπουργό Ντάι Μπινγκούο, στην οποία ο Νοτιοκορεάτης ζήτησε πολύ επιτακτικά από τον Κινέζο να συμβάλει το Πεκίνο στην ειρήνη με έναν πιο αντικειμενικό τρόπο. Τόνισε δε ότι η χώρα του θα απαντήσει «ισχυρά», αν δεχτεί άλλη πρόκληση. Εν τω μεταξύ πάει σήμερα στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Κορέας, Τσόε Τάε Μποκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ ότι έχουν διαβουλεύσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, για να απαντήσουν στην πρόταση της Κίνας, η οποία πρέπει να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να ενεργήσει υπέυθυνα για την ειρήνη, πριορίζοντας τις προκλητικές της ενέργειες. Πάντως η ζωή στη Σεούλ συνεχιζόταν χθες σε κανονικούς ρυθμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
ΗΠΑ
Νότια Κορέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Wikileaks
«Ευελιξία με ΠΓΔΜ από κυβέρνηση Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ»
Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων τηλεγραφημάτων από τις αμερικανικές πρεσβείες
Ελβετία
«Ναι» στην απέλαση των ξένων
Ιταλία
Οι Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους κατά ανεργίας και λιτότητας
Κορεατική
Ανεβάζουν την ένταση με τη Β. Κορέα τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας
Μετανάστες
Μέχρι το 2050 οι μετανάστες θα φτάσουν τα 405 εκατ.
Άλλες ειδήσεις
Το χρώμα που πληγώνει