Έντυπη Έκδοση

Μέχρι το 2050 οι μετανάστες θα φτάσουν τα 405 εκατ.

Τα 405 εκατομμύρια ενδέχεται να φτάσουν παγκοσμίως μέχρι το 2050 οι άνθρωποι που έχουν μεταναστεύσει σε αναζήτηση εργασίας ή μιας καλύτερης ζωής, αποκαλύπτει μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ), που καλεί τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στη μεταναστευτική πραγματικότητα.

Ο αριθμός όσων έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλη χώρα αυξήθηκε από 191 εκ. το 2005 σε 214 εκ. το 2009. Μεγάλη άνοδο σημειώνει επίσης ο αριθμός των εσωτερικών μεταναστών (μετακινούνται εντός των χωρών τους), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μεταναστών (εσωτερικών και διεθνών) το 2010 σε ένα δισεκατομμύριο. «Μέσα στις επόμενες δεκαετίες η διεθνής μετανάστευση θ' αλλάξει ως προς την κλίμακα, την εμβέλεια και την πολυπλοκότητά της.

Εάν ο πληθυσμός των μεταναστών συνεχίσει ν' αυξάνει με το ρυθμό των τελευταίων 20 ετών, το σύνολο των διεθνών μεταναστών παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 405 εκ. ώς το 2050», εκτιμά η ΙΟΜ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 7% του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι μετανάστες. Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κυνηγούν θέσεις εργασίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες καθιστούν την αύξηση της μετανάστευσης «αμείλικτη και αναπόφευκτη».

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι παρότι οι κυβερνήσεις επενδύουν τεράστια ποσά ετησίως για την καλύτερη διαχείριση του φαινομένου, η πολιτική τους είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη και αποσπασματική. Εάν, δε, δοθεί σημαντική έμφαση σε ζητήματα, όπως η παροχή στέγασης, εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας, τα προβλήματα που συνδέονται με την ενσωμάτωση των μεταναστών θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο. Αντιθέτως, καταλήγει η ΙΟΜ, οι επενδύσεις και ο προγραμματισμός για το μέλλον της μετανάστευσης θα συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της κοινής γνώμης για τους μετανάστες και θα μειώσουν την απορρέουσα πολιτική πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις και οδηγεί συνήθως σε σπασμωδικές αντιδράσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Wikileaks
«Ευελιξία με ΠΓΔΜ από κυβέρνηση Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ»
Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων τηλεγραφημάτων από τις αμερικανικές πρεσβείες
Ελβετία
«Ναι» στην απέλαση των ξένων
Ιταλία
Οι Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους κατά ανεργίας και λιτότητας
Κορεατική
Ανεβάζουν την ένταση με τη Β. Κορέα τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας
Μετανάστες
Μέχρι το 2050 οι μετανάστες θα φτάσουν τα 405 εκατ.
Άλλες ειδήσεις
Το χρώμα που πληγώνει