Έντυπη Έκδοση

Εργα ουσίας και διαφάνεια στις αναθέσεις ζητούν οι εργολήπτες Β. Ελλάδας

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται η πλειονότητα των εργοληπτών της Β. Ελλάδας, όπως την περιέγραψαν οι ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ και Κ.Μ.), στο πλαίσιο του Money show 2010, στη Θεσσαλονίκη.

«Τα δημόσια έργα έχουν βαλτώσει, ενώ η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ για το 2010 ανέρχεται στο 3,9%, όταν το 2000 συμμετείχαν με ποσοστό 8,5%. Την ίδια στιγμή, και η οικοδομική δραστηριότητα διανύει περίοδο ύφεσης (-25% για το 2010)», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Γάγαλης.

Οπως είπε, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ζητούν, μεταξύ άλλων, «να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας, να τρέξει γοργότερα το ΕΣΠΑ 2007-2013 και να προκληθεί διασπορά του τεχνικού αντικειμένου σε μικρομεσαία έργα με κέντρο βάρους την περιφέρεια.

«Ο Σύνδεσμος ζητάει την πραγματοποίηση έργων ουσίας και όχι πανάκριβων μεγάλων έργων βιτρίνας, όπως και διαφανείς διαδικασίες στις αναθέσεις, για να εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο κ. Γάγαλης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και πρώην γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Μάρδας, είπε ότι οι διαγωνισμοί που γίνονται στην Ελλάδα για τις προμήθειες του Δημοσίου έχουν «αρχέγονη μορφή» και για το λόγο αυτό «δεν είναι κατάλληλοι». Ο ίδιος πιστεύει πως «οι ανοιχτοί διαγωνισμοί είναι και οι πλέον "αδιαφανείς"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογικό νομοσχέδιο
Τα 15 εισπρακτικά μέτρα του 2011
Φοροδιαφυγή
Μαζί με τον προϋπολογισμό το νομοσχέδιο κατά φοροδιαφυγής
Τράπεζες
Ισχνά τα δάνεια και το 2011
Υπουργείο Οικονομικών
Θα ψάχνουν άλλα 274 εκατ. αν βγει αντισυνταγματική η εισφορά
Επενδύσεις
Μαγνήτης επενδύσεων οι αποκρατικοποιήσεις
Συμβάσεις εργασίας
Βδομάδα ξεκαθαρίσματος για συμβάσεις
ΔΕΗ
Επιστροφή των εξόδων για Κοινωνικό Τιμολόγιο
Άλλες ειδήσεις
Εργα ουσίας και διαφάνεια στις αναθέσεις ζητούν οι εργολήπτες Β. Ελλάδας
Ζάχαρη: κάποτε ήταν γλυκιά
Καρτέλ στα ακτινίδια καταγγέλλουν οι παραγωγοί Αρτας