Έντυπη Έκδοση

ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΣΕΒ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Βδομάδα ξεκαθαρίσματος για συμβάσεις

Κλείνει εντός της εβδομάδας το θέμα της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές, τη στιγμή που παραμένει η αντίθεση της ΓΣΕΕ, η οποία επιμένει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιλέγει την καλύτερη ρύθμιση, ενώ νέα αντιπαράθεση αναφύεται στο εσωτερικό των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει, έναντι της τρόικας, τη δέσμευση να φέρει τη ρύθμιση για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του χρόνου. Και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό σχέδιο για την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων και την κάλυψη ή μη όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν μετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Και αυτό, καθώς αμέσως μετά παίρνει σειρά ο προϋπολογισμός, με την ψήφιση του οποίου η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για τις γιορτές.

Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται εντός των προσεχών ημερών να καταθέσουν γραπτά ή προφορικά τις απόψεις τους και αμέσως μετά το όλο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών θα ολοκληρωθεί με μια συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως την προσεχή Πέμπτη.

Ως σημεία αντιπαράθεσης, μετά και την αμφίσημη τροπολογία που υιοθετήθηκε στο αναθεωρημένο Μνημόνιο περί «αχρείαστων περιορισμών» (στην υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων), παραμένουν τα ακόλουθα:

1Οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μια επιχειρησιακή σύμβαση θα μπορεί να οδηγεί σε μείωση των κλαδικών -συνήθων- αμοιβών.

2Η διάρκεια αυτής της δυσμενούς -για τους μισθωτούς- σύμβασης και οι υποχρεώσεις του εργοδότη (εκτός από το «πάγωμα» των απολύσεων το οποίο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εάν θα πρέπει να συντάσσει και σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας κ.ά.).

3Με δεδομένο ότι το Μνημόνιο απαγορεύει την επέκταση των συμβάσεων στα μη μέλη, πώς θα καλύπτονται οι μισθωτοί που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες δολίως επιλέγουν να μη μετέχουν σε εργοδοτικές ενώσεις ή να μην εκπροσωπούνται καν στις διαπραγματεύσεις;

Διάλυση της εκπροσώπησης

Εάν επικρατήσει οριζόντια (γενικευμένη) η πρόβλεψη του Μνημονίου, είναι σαφές ότι οδηγούμαστε σε διάλυση της οργανωμένης εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Τελικά, από την καπιταλιστική επιδίωξη να συμπιέζονται οι μισθοί από τις στρατιές των ανέργων έξω από τις πύλες των επιχειρήσεων, σε μια τέτοια περίπτωση οι απελπισμένοι θα ανάβουν φωτιές στους δρόμους της πόλης.

4Τι αντίμετρα θα καθιερωθούν έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην πιέζουν τους εργαζομένους σε συμπίεση του εργατικού κόστους. Εάν θα υπάρχει δηλαδή η εναλλακτική λύση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κ.ά.).

Πέραν της αντιπαράθεσης της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ στο θέμα της κατίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, κρίση σοβεί και στο «στρατόπεδο» των εργοδοτών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μετά την επίθεση των εμπόρων και της ΓΣΕΒΕΕ κατά της ρύθμισης που απαγορεύει την επέκταση στα μη μέλη, κατήγγειλε («Πρώτο Θέμα») ότι «η μείωση των αποδοχών είναι καθημερινή πρακτική εκεί που δεν υπάρχουν συμβάσεις».

Ουσιαστικά εστράφη κατά των μικρών εργοδοτών οι οποίοι, από την άλλη, επιθυμούν και αυτοί να έχουν το δικαίωμα της σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, έστω και εάν δεν έχουν σήμερα αυτό το δικαίωμα (δεν προβλέπεται σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων).

Ο ΣΕΒ επιθυμεί οι επιχειρησιακές συμβάσεις να ισχύουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά κάτι τέτοιο νοθεύει τον ανταγωνισμό, καθώς μέσω κοινωνικού ντάμπινγκ οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν το 85% των εργατικού δυναμικού. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Εργοδοτικοί φορείς
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογικό νομοσχέδιο
Τα 15 εισπρακτικά μέτρα του 2011
Φοροδιαφυγή
Μαζί με τον προϋπολογισμό το νομοσχέδιο κατά φοροδιαφυγής
Τράπεζες
Ισχνά τα δάνεια και το 2011
Υπουργείο Οικονομικών
Θα ψάχνουν άλλα 274 εκατ. αν βγει αντισυνταγματική η εισφορά
Επενδύσεις
Μαγνήτης επενδύσεων οι αποκρατικοποιήσεις
Συμβάσεις εργασίας
Βδομάδα ξεκαθαρίσματος για συμβάσεις
ΔΕΗ
Επιστροφή των εξόδων για Κοινωνικό Τιμολόγιο
Άλλες ειδήσεις
Εργα ουσίας και διαφάνεια στις αναθέσεις ζητούν οι εργολήπτες Β. Ελλάδας
Ζάχαρη: κάποτε ήταν γλυκιά
Καρτέλ στα ακτινίδια καταγγέλλουν οι παραγωγοί Αρτας