Έντυπη Έκδοση

Καρτέλ στα ακτινίδια καταγγέλλουν οι παραγωγοί Αρτας

Καταγγελίες των παραγωγών ακτινιδίων της Αρτας ότι μια χούφτα χονδρέμποροι έχουν στήσει καρτέλ στην Αρτα και αγοράζουν την παραγωγή τους σε ιδιαίτερα χαμηλές, προσυμφωνημένες, τιμές εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η καταγγελία έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2010 προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλλιέργειας, Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Αρτας και με απόφαση του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια διαβιβάστηκε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς ακτινιδίων της Αρτας, οι έμποροι «με υπόγειες συμφωνίες μεταξύ τους αγόρασαν από τον παραγωγό την περσινή σοδειά με 0,25-0,30 ευρώ το κιλό και φέτος έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν πάνω από 0,40 ευρώ το κιλό». Συγκριτικά, αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας, στην Ιταλία την ίδια στιγμή τα ακτινίδια πωλούνται στο χωράφι από τους παραγωγούς προς 0,70-0,80 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές της Ευρώπης βγαίνουν προς 4-5 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι η τιμή των 0,40 ευρώ είναι κάτω από το μέσο κόστος παραγωγής, που το υπολογίζουν σε 0,35 ευρώ το κιλό. Στην επιχειρηματολογία τους για τη σύσταση καρτέλ στην περιοχή, αναφέρονται σε «10-15 εμπόρους», οι οποίοι «έχουν αποφασίσει να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο και απ' ό,τι λέγεται, έχουν υπογράψει μεταξύ τους επιταγές με μεγάλα ποσά για να διασφαλίσουν την κοινή γραμμή και απόφασή τους για χαμηλές τιμές».

Από το περιεχόμενο της καταγγελίας γίνεται φανερό ότι οι αγρότες φέτος πιέζουν για πολύ υψηλότερες τιμές των προϊόντων τους καθώς η παραγωγή ακτινιδίων στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία είναι μειωμένη κατά 50% και θα υπάρξει έλλειψη 250.000 τόνων στην παγκόσμια αγορά.

Στο Νομό της Αρτας καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα με ακτινίδια, που αποδίδουν ετησίως 30.000 με 35.000 τόνους παραγωγής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογικό νομοσχέδιο
Τα 15 εισπρακτικά μέτρα του 2011
Φοροδιαφυγή
Μαζί με τον προϋπολογισμό το νομοσχέδιο κατά φοροδιαφυγής
Τράπεζες
Ισχνά τα δάνεια και το 2011
Υπουργείο Οικονομικών
Θα ψάχνουν άλλα 274 εκατ. αν βγει αντισυνταγματική η εισφορά
Επενδύσεις
Μαγνήτης επενδύσεων οι αποκρατικοποιήσεις
Συμβάσεις εργασίας
Βδομάδα ξεκαθαρίσματος για συμβάσεις
ΔΕΗ
Επιστροφή των εξόδων για Κοινωνικό Τιμολόγιο
Άλλες ειδήσεις
Εργα ουσίας και διαφάνεια στις αναθέσεις ζητούν οι εργολήπτες Β. Ελλάδας
Ζάχαρη: κάποτε ήταν γλυκιά
Καρτέλ στα ακτινίδια καταγγέλλουν οι παραγωγοί Αρτας