Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ*ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ*ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Θέατρο παραλόγου με τις επιστολές

Η πίεση -έως τα όρια του εκβιασμού- των δανειστών της χώρας, ότι για να εκταμιεύσουν την έκτη δόση (η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα στο Γιούρογκρουπ) θα πρέπει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και οι αρχηγοί των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, να υπογράψουν και να στείλουν κοινή επιστολή με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, κατέληξε σε ένα θέατρο του παραλόγου...

Καρατζαφέρης, Παπανδρέου, Σαμαράς λίγο πριν τον Παπαδήμο Καρατζαφέρης, Παπανδρέου, Σαμαράς λίγο πριν τον Παπαδήμο Η επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δεν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κι ούτε το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε αν και πότε εστάλη η επιστολή και τι αναφέρει σε αυτή ο πρωθυπουργός.

- Ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έστειλε χθες όχι μία αλλά δύο επιστολές, με τις οποίες δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου για την προώθηση της «εθνικής προσπάθειας» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τις μεγάλες αλλαγές και για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

* Η επιστολή Σαμαρά, που είχε γίνει σίριαλ, έγινε δεκτή τελικά, παρ' ότι σε αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλάει ακόμα και για τροποποιήσεις του προγράμματος.

* Ο Γ. Καρατζαφέρης αντί για επιστολή έστειλε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του ΛΑΟΣ, το οποίο κρίθηκε αρκετό από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συγκυβερνώντες (Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης), αν και ο καθένας με τον τρόπο του, δεσμεύθηκαν προς τους δανειστές της χώρας ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν για όσα χρόνια χρειαστεί το σκληρό πρόγραμμα της λιτότητας.

Δέσμευση Παπανδρέου για όλα

Ο κ. Παπανδρέου στις επιστολές του υποστηρίζει την πρωτοβουλία του για το δημοψήφισμα και αναφέρει ότι στις Κάνες είχε καταστήσει σαφές στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί ότι για να επιτευχθεί αυτή η εθνική προσπάθεια «ήταν αναγκαίο είτε ένα δημοψήφισμα, που θα κινητοποιούσε την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, είτε μια κυβέρνηση που θα στήριζε ένας ευρύτερος συνασπισμός κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης».

Επιστολή πρώτη

Ο κ. Παπανδρέου:

1 Στην πρώτη επιστολή προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ:

* Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αποτέλεσε περίπτωση όπου δοκιμάστηκε η Ευρώπη και η ευρωζώνη ως προς τη διαχείριση της κρίσης» και υποστηρίζει ότι «η βιώσιμη εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους της Ελλάδας κατέστη αδύνατη», επειδή «ποτέ στο παρελθόν κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν είχε αντιμετωπίσει τόσο σκληρές και φοβικές αντιδράσεις των αγορών, κερδοσκοπικές επιθέσεις, την αναπάντεχη και παράλογη άνοδο του κόστους δανεισμού...».

* Σημειώνει ότι οι όροι του αρχικού προγράμματος διάσωσης, «με το οποίο αποφεύχθηκε η χρεοκοπία, βελτιώθηκαν τον Μάρτιο και στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2011, πριν ληφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011.

Υποστηρίζει ότι εξαιτίας του μεγέθους και του εύρους των αλλαγών στην Ελλάδα, του δυσχερούς διεθνούς περιβάλλοντος και των χρονικών περιορισμών του προγράμματός μας, πίστευε πάντα ότι μια κυβέρνηση που θα είχε την ευρύτερη δυνατή στήριξη ήταν αναγκαία για την εκπλήρωση αυτής της εθνικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «για να επιτευχθεί αυτό, ήταν αναγκαίο είτε ένα δημοψήφισμα, που θα κινητοποιούσε την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, είτε μια κυβέρνηση που θα τη στήριζε ένας ευρύτερος συνασπισμός κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης. Αυτό κατέστησα και ιδιαιτέρως σαφές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων που είχα στις Κάνες».

Οπως αναφέρει, «η νέα κυβέρνηση επιτρέπει στη χώρα να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης της 26ης-27ης Οκτωβρίου, καθώς και των συναφών πολιτικών που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και πηγάζουν από αυτή».

«Στηρίζουμε πλήρως τη σημερινή κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτών των καθηκόντων της. Πιστεύουμε ότι η άμεση υλοποίηση του πακέτου αυτού εξυπηρετεί τα μέγιστα το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης στο σύνολό της», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου και τονίζει:

«Περιττό να τονίσω ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, και ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου. Αυτό θα γίνει, με τρόπο ώστε να τηρηθούν οι στόχοι τους οποίους συμφωνήσαμε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Η πλήρης υλοποίηση των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί, καθώς και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του νέου PSI, αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα, να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά μετά το έτος 2002, και να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος».

2 Τη δεύτερη την έστειλε προς τους ηγέτες των 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, η οποία κοινοποιείται στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε αυτή την επιστολή κάνει αναλυτική αναδρομή στη διετία της διακυβέρνησής του και αποδίδει ευθύνες σε Ε.Ε., τρόικα για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης υποστηρίζει ότι:

* Απέτυχαν οι θεσμοί της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι ένα κράτος-μέλος τηρεί τους κανόνες του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό δημοσιονομική επιτήρηση.

* Απέτυχαν η ευρωζώνη και η Ευρώπη συνολικά να προλάβουν τα συστημικά προβλήματα του ευρώ και ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδίως μετά την οικονομική κρίση του 2008.

* Απέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. να διαχειριστεί με υπευθυνότητα τον προϋπολογισμό και την οικονομία της. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Τράπεζα της Ελλάδος
Για το ίδιο θέμα
Η Ελλάδα ψάχνει τη δόση της και η Ευρώπη τον εαυτό της
Αλαλούμ στην Κομισιόν με το... ταχυδρομείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Θέατρο παραλόγου με τις επιστολές
Ευρωζώνη
Αλαλούμ στην Κομισιόν με το... ταχυδρομείο
Υπό γερμανικά πυρά το Πρωτόκολλο 14
Υψηλού επιπέδου... ευχολόγια Ομπάμα - Ρόμπαϊ - Μπαρόζο
Η Ελλάδα ψάχνει τη δόση της και η Ευρώπη τον εαυτό της
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Ως ύποπτος στον εισαγγελέα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
Πάγωμα μισθών
Συναίνεση στην Κύπρο
Οικονομική κρίση
Περιμένοντας την έκθεση της Τρόικας
Eurogroup
Τα χρηματιστήρια προεξόφλησαν την πειθαρχία
Δικαιοσύνη
Τελεσίγραφο των δικαστών στην κυβέρνηση
Καταθέσεις βουλευτών
Τα γύρισε για τις καταθέσεις των βουλευτών στην Ελβετία
Ιστοσελίδες Δημοσίου
Χορός εκατομμυρίων για ιστοσελίδες στο Δημόσιο
Κυπριακό
Η Αγκυρα παζαρεύει το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων
ΚΚΕ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Αλέκα-Παπαδήμος
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Αποκορύφωμα αδιεξόδων τα σχέδια για νέο Σύμφωνο
Άλλες ειδήσεις
Προχειρότητες και στην εφεδρεία
Δημεύουν στα κατεχόμενα περιουσίες αποθανόντων Ελληνοκυπρίων