Έντυπη Έκδοση

Ιστορικά διατροφολογικά

«Γνωρίζω κάποιον νεαρόν, που ασκεί την Ιατρική στην Αλεξάνδρεια, που κάθε μέρα, για τέσσερα χρόνια, χρησιμοποιούσε ως τροφή μοσχοσίταρο, φασόλια, αγριομπίζελα και λούπινα.

Κάποτε αγγίζει και καμιά ελιά από τη Μέμφιδα και λαχανικά και λίγους καρπούς, όσοι τρώγονται χωρίς βράσιμο. Γιατί είχε αποφασίσει να μην ανάβει φωτιά. Ηταν υγιής καθόλα τα χρόνια».

Η μαρτυρία για τον φυτοφάγο και ωμοφάγο νεανίσκο έρχεται από το «Περί της εν ταις τροφαίς δυνάμεων», του Γαληνού, του μεγαλύτερου, μετά τον Ιπποκράτη, γιατρού της Αρχαιότητας, γεννημένου το 129 μ.Χ., στην Πέργαμο. Ο ίδιος αναφέρεται στα καλλυντικά από αλεύρι κουκιών, στους πολύχυμους τηγανίτες, στους οποίους πρέπει να ρίχνουμε μέλι, στην αξία της σταφίδας, του ροδιού, των μούσμουλων, της μυρτιάς, των μυλοκύδωνων, των κουκουναριών κ.ά.

«Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα, ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές», του Γεράσιμου Ρηγάτου, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις. Ο γιατρός και συγγραφέας δεκάδων πονημάτων Ιστορίας, Λαογραφίας και Πολιτισμού της Ιατρικής, στο νέο του βιβλίο, όπου «τους ανορέκτους επεγείρει προς -αναγνωστικήν- εδωδήν», εξηγεί πως η βελτίωση του ανθρώπινου είδους συνδέθηκε στενά με τη διατροφή του. Αναφέρεται ότι, από τα χρόνια της Προϊστορίας, η αύξηση του ύψους και της διάρκειας ζωής συνδυάστηκαν με την πλουσιότερη διατροφή. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι η κρεοφαγία και η μαγειρική συνετέλεσαν τόσο στην κοινωνική οργάνωση όσο και στην ανάπτυξη του Πολιτισμού.

«Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται τα στοιχεία που περιγράφουν τη διατροφή κατά τους Ομηρικούς χρόνους, τις σχετικές γνώσεις της προϊπποκρατικής ιατρικής, τα περί διαίτης βιβλία του Ιπποκράτη και των διαδόχων του», σημειώνει ο Γεράσιμος Ρηγάτος. «Εξετάζονται, επίσης, τα σχετικά με τη διατροφή κατά τα συμπόσια, την κατανάλωση των βρώσιμων αγαθών από τις θυσίες, και έργα που αναφέρονται ειδικά στην ψαροφαγία».

Ρήγισσες του μόχθου

«Με δυο φιλιά της μάνας μου, με φούχτα γη της γης μου».

Με μνήμες, θύμησες παλιές και μαρτυρίες, εικόνες που γλυκαίνουν τον καημό της απώλειας υποδέχονται το νέο έτος τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος», τηλ.: 210-5061881, 6945988649. Στο καλαίσθητο ημερολόγιό τους με τίτλο «Γυναίκες της Λέσβου, ρήγισσες του μόχθου, της αξιοσύνης, της προσφοράς», μέσα από παλιές φωτογραφίες επαναφέρουν λατρεμένες, αγιασμένες μορφές γυναικών άλλης εποχής. Οπως τονίζουν: «Μορφές που από πάνω τους πέρασαν όλες οι συμφορές αυτού του τόπου: πόλεμοι, προσφυγιά, ξενιτιά, φτώχεια και ανέχεια... Ομως άντεξαν οι ηρωίδες αυτές της ζωής και αναδείχθηκαν σύμβολα αγώνα, εγκαρτέρησης, αξιοπρέπειας και προσφοράς. Τιμή και περηφάνια δική μας που είχαμε την τύχη να τις έχουμε τέτοιες μάνες, γιαγιάδες, αδερφές...»

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Ιανουάριο -Κυριακή 2, Τρίτη 4, Τετάρτη 5 και Παρασκευή 7- στο Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14 Πλάκα, τηλ 210-3312995.

Για παιδιά 3-6 χρόνων το πρόγραμμα «Η φύση κοιμάται». Οι μικροί επισκέπτες του χρησιμοποιούν απαλά υλικά όπως βαμβάκι, τσόχα, μαλακά χαρτιά και άλλα και δημιουργούν μια εικόνα του χειμώνα. Αποτυπώνουν με την τεχνική του κολάζ, μέσα από τη δική τους ματιά, τη φύση, τα σπίτια, την πόλη τους. Για παιδιά 7-12 χρόνων υπάρχει «Το ημερολόγιο της νέας χρονιάς», όπου ανακαλύπτουν τα διαφορετικά είδη του ημερολογίου που επικράτησαν στην πορεία του χρόνου, από την εποχή των Αζτέκων μέχρι σήμερα.

Εορταγορά αναμνήσεων

Επειδή το παλιό δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά... φιλοσοφίας, οι παλαιοπώλες της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο παζάρι τους, έως την Πέμπτη, στο Κέντρο Ιστορίας, μέγαρο Μπίλη, πλατεία Ιπποδρομίου.

Τα βλέμματα των ενδιαφερομένων φιλοδοξεί να κλέψει μια κούκλα άλλης εποχής, με επιδερμίδα... από πορσελάνη, που φοράει τα ρούχα διάσημου μόδιστρου του προπερασμένου αιώνα κι έχει ύψος μόλις 52 εκατοστά! Ενα άλλο έκθεμα προς πώληση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον «για συλλέκτες που ξέρουν», είναι μια αμερικανική ταμειακή μηχανή National τού 1900, ασήκωτη από το βάρος. Ξεχωρίζει επίσης μια μηχανή κατασκευής χαπιών. Και βέβαια, σ' αυτό το γραφικό παζάρι κρύβονται αρκετές ευκαιρίες. Διάφορα μικροαντικείμενα τέχνης, επιτραπέζια ρολόγια, μεταλλικά παιχνίδια, κομμάτια από ελληνικές παραδοσιακές στολές και ό,τι άλλο βγάλουν οι παλαιοπώλες από τα μπαούλα τους.

Αντιθέσεις

Ε. Τριβιζάς συγγραφέας
«Ενα καλό παραμύθι είναι βάλσαμο για όλους»
«Νέα»
Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργός
«Δεν θα λειτουργήσω ως όμηρος όπως ο Καραμανλής»
«Ε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μάσκα μυστηρίου για τις σφαίρες
Τοπική αυτοδιοίκηση
Δήμοι: νέο μαχαίρι στους συμβασιούχους
Περιβάλλον
Οαση αβεβαιότητας
Μετατάξεις
ΟΟΣΑ παίρνει ο άνεμος
Γηροκομείο Αθηνών
Βρήκαν λύση για τους 45 στο Γηροκομείο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δίωξη για ναρκω-κύκλωμα φυλακών
Διαχείριση απορριμμάτων
Κλείδωσε στο δρόμο τα σκουπίδια
Μπαλάκι τα πρόστιμα στους δήμους
Υπουργείο Υγείας
Βρίσκουν φάρμακο για τα φαρμακεία
Τα γυρίζει για τις προμήθειες ο Λοβέρδος
Νοσοκομεία
ΑΧΕΠΑ: Δεν είμαστε «βαποράκια»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Δεν αλλάζουν Στάση
Ταξί
35 ευρώ η ταρίφα για κέντρο - αεροδρόμιο
Μετρό Θεσσαλονίκης
Από αέρος στο αεροδρόμιο
Εργατικό δυστύχημα
Υπουργείο μαύρης Εργασίας
Άλλες ειδήσεις
Η ΥΠΑ ανέστειλε τη 48ωρη. Αόριστες υποσχέσεις σε πιλότους, μηχανικούς
Κακόμοιρό μου πόνι