Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ Η FORTHNET

Κουίζ για δυνατούς λύτες στις τηλεπικοινωνίες

ΟΤΕ - Cosmote, Vodafone - HOL, Wind - Forthnet συνθέτουν το τρίπτυχο της αγοράς

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ της Forthnet κινείται η τηλεπικοινωνιακή αγορά. Από τις μετοχικές εξελίξεις της εταιρείας που «έφερε» το Ιντερνετ στην Ελλάδα εξαρτάται το αύριο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Θα καταφέρει η Wind να εξαγοράσει τη Forthnet; Τι στάση θα διατηρήσει ο βασικός μέτοχος, οι Αραβες της ΕΙΤ;

Εάν συνενωθούν Wind και Forthnet και με δεδομένη τη στρατηγική συνεργασία της Wind με τα καταστήματα Public του ομίλου Π. Γερμανού, αυτομάτως πιέζονται περαιτέρω τόσο ο όμιλος του ΟΤΕ όσο και οι λοιπές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως το δίπολο Vodafone - HOL και η κυπριακή Cyta.

Οι κινήσεις που συντελούνται το τελευταίο διάστημα καταμαρτυρούν την τάση συγκέντρωσης της αγοράς, καταδεικνύοντας ως μονόδρομο την παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι οφείλουν να παρέχουν ένα «μπουκέτο» τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ψυχαγωγίας. Με άλλα λόγια, πέρα από σταθερή τηλεφωνία και Ιντερνετ, κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Γι' αυτό το λόγο, το τελευταίο διάστημα η πολύπαθη Forthnet έχει εξελιχθεί σε «πολύφερνη νύφη». Μια «νύφη», που ναι μεν έχει ως περιουσιακό στοιχείο τη NOVA και την 1η θέση στους εναλλακτικούς παρόχους, αλλά από την άλλη βαρύνεται με υπέρογκες τραπεζικές υποχρεώσεις και το μέλλον της εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την αναχρηματοδότηση του δανεισμού.

Οι τρεις πόλοι

Ποιο είναι το αύριο της αγοράς; Ο πρώτος πόλος ανήκει στον όμιλο του ΟΤΕ, ο οποίος διαθέτει την Cosmote, με μερίδιο αγοράς άνω του 50%, και την ΟΤΕ TV, που αναπτύσσεται ταχύτατα.

Ο δεύτερος πόλος, βάσει συνδρομητών, θα καταστεί (εφ' όσον προχωρήσει) η συνένωση των Forthnet και Wind.

Αντίστοιχα, ο τρίτος πόλος ανήκει στις Vodafone - HOL, των οποίων η μετοχική συνεργασία δύναται να ενδυναμωθεί, βλέποντας τις κινήσεις των ανταγωνιστών.

Το τοπίο συμπληρώνει η Cyta, θυγατρική του «κυπριακού ΟΤΕ». Οι εξελίξεις στην Cyta Ελλάδος εξαρτώνται άμεσα από τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς η τρόικα έχει ζητήσει την πώληση της μητρικής εταιρείας.

Στις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα, εάν υπάρξουν άμεσες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Forthnet (διευθύνων σύμβουλος Πάνος Παπαδόπουλος), δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη ένας ενδιαφερόμενος «παίκτης», πλην της Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) από το Ντουμπάι και της Wind (διευθύνων σύμβουλος Νάσος Ζαρκαλής).

Τις τελευταίες ημέρες έχει εμφανιστεί έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για δικαιώματα προτίμησης στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι είναι ένας ο αγοραστής (φήμες εκδηλώθηκαν για τη Vodafone και Ελληνες επιχειρηματίες), ο οποίος προσπαθεί να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιώματα, προκειμένου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης, να έχει αποκτήσει μία διόλου ευκαταφρόνητη θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, που ενδεχομένως θα του επιτρέψει να... πουλήσει ακριβά τη συμμετοχή του.

Με τη μετοχή να κινείται έντονα ανοδικά, η αγορά προεξοφλεί την επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 29,1 εκατ., που μόλις λίγο καιρό νωρίτερα έμοιαζε με δύσκολο στοίχημα.

Σύμφωνα με στελέχη της Forthnet, κλειδί για την αλλαγή σελίδας αποδείχθηκαν οι εμπορικές επιλογές που έγιναν. Η Forthnet, αφού ολοκλήρωσε τις απαραίτητες κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης, επέλεξε εξωστρεφή στρατηγική και επαναπροσδιορίστηκε απέναντι στην αγορά, ανανεώνοντας τη στρατηγική της με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Οπως υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη, κυρίαρχο σημείο στη νέα στρατηγική της εταιρείας αποτέλεσαν οι τηλεοπτικές υπηρεσίες της Nova. Η διοίκηση της Forthnet, εκμεταλλευόμενη το αποκλειστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο που διαθέτει η Nova, προχώρησε, την άνοιξη του 2013, στο λανσάρισμα της υπηρεσίας Nova 3Play.

Το λανσάρισμα του Nova 3Play αποτέλεσε το κλειδί για τα θετικά λειτουργικά μεγέθη που εμφανίζει η εταιρεία, όπως και για την άνοδο της αποτίμησής της. Ηδη στο γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η μείωση των εσόδων λιανικής, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, επιβραδύνθηκε στο -3,6%, από το -8,9% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο.

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα της συνδρομητικής βάσης συνθέτουν την «καλή εικόνα» της εταιρείας, γιατί υπάρχει και η «άσχημη». Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, η εταιρεία είχε ζημιές 42 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 77 εκατ., μακροχρόνιες υποχρεώσεις 135 εκατ. και βραχυπρόθεσμες 558 εκατ.

Αναχρηματοδότηση

Οπως σημείωναν οι ορκωτοί ελεγκτές:

α) ο όμιλος και η εταιρεία δεν βρίσκονταν σε συμμόρφωση με ορισμένους από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και τις σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις δανειακές τους συμβάσεις,

β) το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων απεικονίστηκαν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, και

γ) το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων και, ως εκ τούτου, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Επομένως, η ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων, η ικανοποιητική κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και η επάρκεια κεφαλαίου κίνησης δεν μπορούν να διασφαλιστούν και εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων.

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει η κρισιμότερη διαπραγμάτευση μεταξύ των Αράβων της ΕΙΤ και της Wind, εφ' όσον οι Αραβες καθίσουν στο τραπέζι με τη Wind και συζητήσουν το μέλλον της Forthnet. Παλαιότερα, η Wind είχε καταθέσει πρόταση 150-200 εκατ. για την εξαγορά του τομέα σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ της Forthnet. Τώρα, δείχνει αποφασισμένη να εξαγοράσει όλη τη Forthnet, αφού κατέχει το 32% της εταιρείας, δαπανώντας μικρά ποσά.

Οι Αραβες της ΕΙΤ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν ρίξει πάνω από 200 εκατ. στη Forthnet, δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν με «χασούρα» την εταιρεία. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Wind και πρώην πιστωτές της, που δέχτηκαν να «σβήσουν» χρέη περί το 1,5 δισ., θέλουν ένα μεγάλο deal, μετά την αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με τη Vodafone.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓ.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: (πριν 6 έτη)
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ 'ΞΕΝΟΙ';;;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ψηφιακά Μέσα
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Κινητή Τηλεφωνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βαθαίνει διεθνώς το χάσμα ανισοτήτων
Η μεγάλη ζημιά έχει γίνει
Πετρέλαιο
Ανάχωμα το ευρώ στο ακριβό πετρέλαιο
Σπέκουλα με φουλ αποθέματα στις ΗΠΑ
Δάνεια
Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου για τους ενήμερους
Τηλεπικοινωνίες
Κουίζ για δυνατούς λύτες στις τηλεπικοινωνίες
ΣΕΤΕ
Ο τουρισμός θα μας σώσει
Επιχειρηματικότητα
Η ελληνική σόγια κερδίζει το στοίχημα
Με συνταγή καλτσούνια
Πλειστηριασμοί,
Πλειστηριασμοί: πώς δεν γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες
Ακόμη και αν είσαι άνεργος, δεν το σώζεις