Έντυπη Έκδοση

Σπέκουλα με φουλ αποθέματα στις ΗΠΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τις εκτιμήσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών και φυσικά του OPEC (που δεν είναι άλλωστε θέσφατο, γιατί η τιμή του αργού μπορεί να επηρεαστεί από κάθε λογής εξωγενείς παράγοντες και πολιτικές), οι κερδοσκόποι έχουν «δικό τους Θεό».

Τα 100 δολ. το βαρέλι άγγιξαν την Παρασκευή που πέρασε τα συμβόλαια του αμερικανικού πετρελαίου Τα 100 δολ. το βαρέλι άγγιξαν την Παρασκευή που πέρασε τα συμβόλαια του αμερικανικού πετρελαίου Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή τα συμβόλαια του αμερικανικού πετρελαίου ακρίβυναν έστω και λίγο (33 σεντς) και έκλεισαν με τιμή 99,66 δολάρια το βαρέλι, με την αγορά να κινείται υψηλότερα, χωρίς να περιμένει την επίσημη αναφορά της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, για τις παραγγελίες και την επάρκεια της αγοράς.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, σε εβδομαδιαία αναφορά του νωρίτερα, την περασμένη Τρίτη, μέτρησε απόθεμα για 500.000 βαρέλια περισσότερα, μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία της αναφοράς δεν ήταν αναμενόμενα και εξέπληξαν. Το πλεόνασμα σε πετρέλαιο, που δεν έχει καταναλωθεί, έχει μεταφερθεί για τις ερχόμενες εβδομάδες και αν παραμένει, δεν υπάρχει λόγος ανόδου της τιμής.

Ωστόσο αυτά ουδόλως αφορούν τους κερδοσκόπους, οι οποίοι αδιαφόρησαν για τα στοιχεία και σπεκουλάρισαν σε άνοδο, με αφορμή μία έρευνα του Blooomberg, η οποία κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, προβλέποντας μεγάλη πτώση αποθεμάτων μεταξύ 2,3 και 3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα ίδια επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας στις ΗΠΑ, πάντως, έδειξαν και πτώση σε όλα τα προϊόντα διύλισης. Λιγότερη βενζίνη για τους καταναλωτές έως και 2,5 εκατομμύρια βαρέλια και λιγότερη ποσότητα διυλισμένου πετρελαίου, για κίνηση ή θέρμανση, έως και περίπου 700.000 βαρέλια.

Οι χρηματιστηριακές τιμές στο αργό αυξομειώνονται τα τελευταία χρόνια, από τις κινήσεις των ειδικευμένων funds (ETF), τα οποία αγοράζουν και πουλάνε συμβόλαια πετρελαίου, χωρίς να ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ή να αποθηκεύσουν το αργό.

Καθώς τις μετοχές των funds, που κάνουν αγοραπωλησίες συμβολαίων, έχουν δυνατότητα να αγοράσουν και ιδιώτες με μικρά βαλάντια, οι δυνατότητες κερδοσκοπίας έχουν αυξηθεί. Ωστόσο οι μικροί επενδυτές, όπως πάντα, είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας και συχνά είναι χαμένοι, γιατί τα συμβόλαια έχουν ημερομηνία λήξης και οι μεγάλοι κερδοσκόποι ξέρουν πότε τα funds ανανεώνουν τα συμβόλαιά τους, με αποτέλεσμα να χαμηλώνουν τις τιμές όταν πουλάνε και να τις ανεβάζουν όταν αγοράζουν.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Καύσιμα/Ενέργεια
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Πετρέλαιο
Ανάχωμα το ευρώ στο ακριβό πετρέλαιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βαθαίνει διεθνώς το χάσμα ανισοτήτων
Η μεγάλη ζημιά έχει γίνει
Πετρέλαιο
Ανάχωμα το ευρώ στο ακριβό πετρέλαιο
Σπέκουλα με φουλ αποθέματα στις ΗΠΑ
Δάνεια
Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου για τους ενήμερους
Τηλεπικοινωνίες
Κουίζ για δυνατούς λύτες στις τηλεπικοινωνίες
ΣΕΤΕ
Ο τουρισμός θα μας σώσει
Επιχειρηματικότητα
Η ελληνική σόγια κερδίζει το στοίχημα
Με συνταγή καλτσούνια
Πλειστηριασμοί,
Πλειστηριασμοί: πώς δεν γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες
Ακόμη και αν είσαι άνεργος, δεν το σώζεις