Έντυπη Έκδοση

Το μεγάλο στοίχημα των διπλών (ή... τριπλών) εκλογών

Η κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει λίγο χρόνο, ευελπιστεί ότι η τρόικα και οι δανειστές θα σεβαστούν τα «κόκκινα χαλιά» της προεδρίας

Η έναρξη του 2014 βρίσκει τη δικομματική κυβέρνηση να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης (πλέον και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά), να στηρίζεται μόνο σε 153 βουλευτές και εντός του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. να έχει να αντιμετωπίσει:

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 Πρώτον, το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2015-2016.

Δεύτερον, τις συζητήσεις με τους δανειστές και τους ιδιώτες επενδυτές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Τρίτον, το μεγάλο στοίχημα των διπλών (ή... τριπλών) εκλογών του Μαΐου.

Ο στόχος να φτάσει -έστω και ασθμαίνουσα- ώς την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, έστω και με σημαντικές απώλειες, επετεύχθη. Τώρα η κυβέρνηση ευελπιστεί -προκειμένου να κερδίσει λίγο χρόνο, ώστε ν' αποκτήσει πολιτικό σχεδιασμό- ότι η τρόικα και οι δανειστές θα σεβαστούν τα «κόκκινα χαλιά» της ελληνικής προεδρίας και θα συναινέσουν στο αίτημά της οι κρίσιμες συζητήσεις για τα νέα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016 και οι οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους να πραγματοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Επιπλέον, εντός του Απριλίου τα «γκρίζα» κοστούμια των Βρυξελλών και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να αναγνωρίσουν επισήμως το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να δώσουν στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη ένα μικρό bonus εν όψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν απόλυτη γνώση ότι οι υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση, πως εφ' όσον αναγνωριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα μεγάλο μέρος του θα δοθεί για κοινωνική πολιτική και στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, είναι ψεύτικες, καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαθέσει το πρωτογενές πλεόνασμα στην αποπληρωμή των τόκων των δανείων.

Στο θετικό για την κυβέρνηση σενάριο, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα ενισχύσει την εικόνα της, αν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες αναγνωρίσουν επισήμως το πρωτογενές πλεόνασμα ως αποτέλεσμα συνέπειας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι θα περάσουν τον κάβο των ευρωεκλογών (έστω με μία μικρής έκτασης ήττα) και των αυτοδιοικητικών εκλογών και μετά θα περάσουν στην επόμενη φάση υλοποίησης του προγράμματος, όπου:

* Η τυπική ισχύς του Μνημονίου θα εκλείψει και η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

* Θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της τραπεζικής ενοποίησης.

* Θα συμφωνηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που δεν θα λέγεται Μνημόνιο, αλλά με βάση το νέο, αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας θα επιβληθεί νέα πολιτική λιτότητας υπό την ασφυκτική εποπτεία του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

* Θα μετατεθεί η αποπληρωμή του χρέους προκειμένου να καταστεί προσωρινά βιώσιμο, αλλά δεν θα διαγραφεί ούτε ένα μέρος του, με αποτέλεσμα η χώρα να μετατραπεί σε όμηρο του χρέους της για δεκαετίες ακόμα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, εξετάζεται το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο του 2014, ώστε να υπάρξει αφ' ενός απόσταση από τις ευρωεκλογές και αφ' ετέρου χρόνος για αντεπίθεση στην τελική ευθεία.

Στο αρνητικό για την κυβέρνηση σενάριο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους δανειστές καταλήγουν σε νέα μέτρα, τα οποία η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να φτάσει ώς τις ευρωεκλογές χωρίς να αναγκαστεί να προβεί ταυτόχρονα σε πρόωρες εθνικές εκλογές, τότε -σε αντίθεση με τον πολιτικό της σχεδιασμό- οι ευρωεκλογές μετατρέπονται σε δημοψήφισμα για τη συγκυβέρνηση και την ακολουθούμενη πολιτική και το αποτέλεσμά τους μη διαχειρίσιμο. Επομένως οι μήνες που ακολουθούν, όπως έγινε και το 2009, αποτελούν οιονεί προκλογική περίοδο μέχρι την προκήρυξη εθνικών εκλογών, σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2014.

**

Το σενάριο προς τις κάλπες

Οι πιθανότητες ενός μη διαχειρίσιμου για την κυβέρνηση αποτελέσματος ενεργοποιούν το σενάριο της οικειοθελούς προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο και τη διενέργεια τριπλών εκλογών (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) με στόχο να μεταφερθεί η αρνητική ψήφος τις ευρωκάλπες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου για «εκλογές το 2016», έχουν γίνει συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο που αφορούν την πιθανότητα οι προβλέψεις για τις ευρωεκλογές να δίνουν αρνητικό, μη διαχειρίσιμο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή και προκειμένου η κυβέρνηση να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να κατευθύνει την κοινή γνώμη σε επιλογή κυβέρνησης και όχι ψήφο διαμαρτυρίας, το σενάριο των τριπλών εκλογών έχει πολλές πιθανότητες. παρά τις σημερινές διαψεύσεις. Αλλωστε, στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι εάν το 2014 κυλήσει χωρίς εθνικές εκλογές, τότε αυτές θα γίνουν αναγκαστικά τον Μάρτιο του 2015, εφ' όσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρόταση από την πλευρά της πλειοψηφίας για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη και αν προέρχεται από την Αριστερά, όπως έχουν ήδη συζητήσει Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, με σκοπό να φέρουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση.

Πίεση

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μειωμένη δυνατότητα της Ν.Δ. και ακόμα περισσότερο του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν ως συμπαγή κόμματα στην κυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει φωνές αμφισβήτησης βασικών επιλογών του, έως και του προσώπου του. Υπάρχουν φωνές που πιέζουν για να ληφθούν αποστάσεις από τον Α. Σαμαρά και τη Ν.Δ., ενώ άλλα ζητήματα, όπως η γραμμή των συνεργασιών ή η στάση έναντι των «58» και της Κεντροαριστεράς, διχάζουν το ήδη περιορισμένο στελεχικό δυναμικό.

Στη Ν.Δ., όσο και αν το Μαξίμου και η Συγγρού προσπαθούν να κρύψουν τα εσωτερικά προβλήματα και να πείσουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει προβλήματα και από εκεί απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η τελευταία απώλεια, στην ψηφοφορία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ήρθε από την πλευρά του ισχυρού πυλώνα της συγκυβέρνησης και τον Β. Πολύδωρα, ενώ ο υπόγειος πόλεμος ανάμεσα σε «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς», ακόμα και αν δεν απειλεί άμεσα την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι φθοροποιός.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΠΑΣΟΚ
Ευρωεκλογές
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
2014... αγκάθια για την κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η συμμορία... Κάντα όλα
«Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα μου είχαν δώσει»
«Ψέματα στη σφαίρα της φαντασίας»
Κυβέρνηση
Το μεγάλο στοίχημα των διπλών (ή... τριπλών) εκλογών
2014... αγκάθια για την κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Με το άρωμα της πρωτιάς, φουλ για την εξουσία
Συνεντεύξεις
«Το διπλό νόμισμα θα αναβάλει την έξοδό σας από το ευρώ»
Κυπριακό
Τουρκικά παζάρια για το κοινό ανακοινωθέν
ΠΑΣΟΚ
Μονόδρομος η σύμπραξη με τους «58»