Έντυπη Έκδοση

Με το άρωμα της πρωτιάς, φουλ για την εξουσία

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με διαφορά ικανή να του δώσει ακόμη και αυτοδυναμία

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στο 2014 έχοντας παγιωθεί στο νέο πολιτικό τοπίο ως αντιμνημονιακός πόλος, γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν πρόσωπα και δυνάμεις από ευρύτερους πολιτικούς χώρους με αντιμνημονιακό πρόσημο και όχι μόνον από την Κεντροαριστερά

Δικαιωμένος αισθάνεται ο Αλέξης Τσίπρας για τις θέσεις του και τις προβλέψεις του Δικαιωμένος αισθάνεται ο Αλέξης Τσίπρας για τις θέσεις του και τις προβλέψεις του Ετος-ορόσημο θα είναι το 2014 για τον ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να ηγηθεί σε μία συγκυρία φοβερών καταστάσεων, κατά την οποία η ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου θυμίζει αρκετά την ακροβασία του σχοινοβάτη χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Υπό την προϋπόθεση ότι εντός του 2014 η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, καθώς γίνεται σαφές όσο περνά ο χρόνος ότι η κυβέρνηση, υπό το βάρος των κοινωνικών προβλημάτων και των νέων απαιτήσεων της τρόικας για το 2014, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα συνοχής.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας περάσει το 2013 με σχετική επιτυχία τη μετατροπή του από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα και σε συνθήκες βίαιης ωρίμανσης, θα απέχει ελάχιστα πριν κληθεί να αποδείξει ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει όσα διακηρύττει και τα οποία συνοψίζονται στα εξής δύο σημεία: την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω μιας σειράς από φιλολαϊκά μέτρα. Διότι οι παροικούντες την πολιτική σκηνή γνωρίζουν και δεν αμφισβητούν ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με διαφορά ικανή να του δώσει ακόμη και την αυτοδυναμία, προοπτική αδιανόητη στις αρχές της χρονιάς που μας αφήνει και ενδεικτική του βαθμού της κοινωνικής αγανάκτησης από την τετράχρονη λιτότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στο 2014 έχοντας παγιωθεί στο νέο πολιτικό τοπίο ως ο αντιμνημονιακός πόλος, γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, πρόσωπα και δυνάμεις από ευρύτερους πολιτικούς χώρους με αντιμνημονιακό πρόσημο και όχι μόνον από την Κεντροαριστερά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει την αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με τα σημερινά δεδομένα, ρεαλιστικό στόχο, επισημαίνει όμως πως είναι αξιακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ «η εξουσία στο λαό». Επιδιώκοντας για τη νέα χρονιά τη συμπαράταξη και την ενεργό συμμετοχή των πιο δημιουργικών τμημάτων της κοινωνίας, αυτών που σήμερα αντιστέκονται στα Μνημόνια, των ενεργών πολιτών, των επιστημόνων, της νεολαίας.

Στήριγμα στα στελέχη

Το περίγραμμα αυτής της συμπαράταξης και πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το έδωσε αρκετά ξεκάθαρα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, όταν ρωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο». Είπε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να εργαζόμαστε για να ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια στελεχών που, αν εκλεγούν ή επανεκλεγούν και όταν παρουσιάσει το πρόγραμμά της η διακυβέρνηση της Αριστεράς (ανεξαρτήτως του αν έχει ή δεν έχει 151 βουλευτές, ιδιαίτερα αν δεν έχει), θα στηρίξουν, για δικούς τους λόγους, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει αυτή η κυβέρνηση».

Με ρητορική που κατευθύνεται σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας και όχι μόνον σε αριστερά ακροατήρια, μακριά από παλαιοκομματικές περιχαρακώσεις του παρελθόντος, καταργημένες έτσι και αλλιώς από την κρίση, και με μόνη διαχωριστική τη γραμμή που ορίζει η ίδια η επιβίωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τη νέα χρονιά θα πρωταγωνιστήσει -επιτυχώς ή ανεπιτυχώς θα το δείξει η συνέχεια- αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο εξίσου στα ελληνικά πολιτικά πράγματα όσο και στην Ευρώπη, δεδομένης και της ανάδειξης του Αλέξη Τσίπρα ως υποψηφίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στις ευρωεκλογές.

Δικαίωση

Και ήδη αισθάνεται τη δικαίωση των θέσεων και προβλέψεών του, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 4ου Συνεδρίου του ΚΕΑ. Εκεί απ' όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει νομισματική ένωση διαιρεμένη από ένα τείχος του χρήματος, αδιάφορη προς την κοινωνία και ευαίσθητη μόνο στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως δανειστής όχι μόνο για τις τράπεζές της, αλλά και για τα κράτη. Με πολιτικό κατεστημένο που είδε την κρίση ως ευκαιρία για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομίας της Ευρώπης, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953, την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της.

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει και εντός του νέου έτους το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λάβει θριαμβευτικές διαστάσεις, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική επεξεργασία ενός συνεκτικού κυβερνητικού προγράμματος και με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτή τη πρωτόγνωρη φάση όμως που διέρχεται η ταλαίπωρη κοινωνία και με τον όγκο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, ελάχιστη σημασία έχει για τους πολίτες η απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, καθώς αυτό που περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο στοιχειώδες: να σταματήσει τη λιτότητα και τις φορολογικές επιδρομές, λαμβάνοντας μερικά μόνον από τα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών που έχει υποσχεθεί το κόμμα και ο πρόεδρός του στον ελληνικό λαό, που δεν αντέχει άλλο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Alexandros Raskolnick έγραψε: (πριν 7 έτη)
Κι όλοι λεν, τι πανηγυρίζουν?

http://tmblr.co/ZwNGNt12c0T-d
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η συμμορία... Κάντα όλα
«Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα μου είχαν δώσει»
«Ψέματα στη σφαίρα της φαντασίας»
Κυβέρνηση
Το μεγάλο στοίχημα των διπλών (ή... τριπλών) εκλογών
2014... αγκάθια για την κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Με το άρωμα της πρωτιάς, φουλ για την εξουσία
Συνεντεύξεις
«Το διπλό νόμισμα θα αναβάλει την έξοδό σας από το ευρώ»
Κυπριακό
Τουρκικά παζάρια για το κοινό ανακοινωθέν
ΠΑΣΟΚ
Μονόδρομος η σύμπραξη με τους «58»