Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α. ΚΑΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα μου είχαν δώσει»

«Σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό το παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού ηγετικά στελέχη του ιδίου κόμματος πρότειναν διαφορετικά προϊόντα και αντιδικούσαν μεταξύ τους, συμμαχώντας με στελέχη από άλλα κόμματα»

Νέα αποσπάσματα από τη μαραθώνια απολογία του Α. Κάντα, με αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς, σε επιχειρηματίες οπλικών συστημάτων που, όπως ισχυρίζεται ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, του έδωσαν μίζες, αλλά και σε λεπτομερή περιγραφή του μηχανισμού για τη διαδικασία επιλογής και υλοποίησης ενός εξοπλιστικού προγράμματος, δημοσιεύει η «Κ.Ε.»:

* Μπορείτε να μας πείτε πώς είχατε αποταμιεύσει δύο εκατομμύρια ευρώ, στην προ του 1997 περίοδο, όπως μας έχετε καταθέσει παραπάνω;

- Είναι η αξία σήμερα των χρημάτων που εκείνη την περίοδο ήταν δολάρια, ίσως και γερμανικά μάρκα. Τα χρήματα αυτά τα είχα αποκτήσει πριν συνταξιοδοτηθώ το έτος 1990, αλλά και μετά. Πριν συνταξιοδοτηθώ, υπηρετούσα στο γραφείο αντισταθμιστικών ωφελημάτων του ΥΕΘΑ.

Το έτος 1989 επί κυβέρνησης Ζολώτα το ΓΕΣ επείγετο να υπογράψει σύμβαση για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48, αμερικάνικης προέλευσης με γερμανική τεχνολογία. Για την αναβάθμιση ενδιαφερόταν ο Ευσταθίου για λογαριασμό της STN ATLAS, την οποία και τότε εκπροσωπούσε. Για να ενεργήσω γρήγορα και χωρίς αντιρρήσεις και να ετοιμάσω γρήγορα το σχέδιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο Ευσταθίου μου είχε δώσει τότε το ποσό του 1.000.000 ευρώ με σημερινή ισοτιμία.

Το άλλο εκατομμύριο προέρχεται από διάφορα άλλα ποσά που ήταν είτε από προγράμματα του κυρίου Λιακουνάκου από το 1988 και μετά, προγράμματα τα οποία δεν θυμάμαι ακριβώς ποια ήταν, είτε από άλλα προγράμματα άλλων εκπροσώπων. Δεν θυμάμαι πόσα ακριβώς μου είχαν δώσει οι Λιακουνάκος-Αποστόλου και πόσα άλλοι μεσολαβητές, γιατί έχουν περάσει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια.

* Τα οπλικά συστήματα της ATLAS για τα υποβρύχια κόστισαν πολύ περισσότερο από 100.000.000 ευρώ στα οποία αντιστοιχεί το 0,5% που λέτε ότι λάβατε και επιπλέον υπήρχε και σύμβαση αντισταθμιστικού ωφελήματος μεταξύ κατασκευάστριας ATLAS και INTRACOM περίπου 7.000.000 ευρώ. Επιπλέον οι πληρωμές διήρκεσαν και μετά το 2005, έως το 2012. Τι λέτε γι' αυτό;

Η πρώτη και η τελευταία σελίδα από τη μαραθώνια  απολογία Κάντα, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» Η πρώτη και η τελευταία σελίδα από τη μαραθώνια απολογία Κάντα, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» - Εγώ είπα κατά προσέγγιση ότι έχω λάβει το ποσό των 500.000 - 600.000 ευρώ. Αν είναι παραπάνω, θα προκύψει από την ανάλυση των λογαριασμών που πρόκειται να ανοίξουν.

* Στη διαδικασία επιλογής και υλοποίησης ενός εξοπλιστικού προγράμματος μπορείτε να μας πείτε ποιοι είχαν τον βαρύνοντα ρόλο και άρα συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν προτάσεις δωροδοκίας;

- Για προτάσεις δωροδοκίας δεν μπορώ να πω, όμως μπορώ να επισημάνω τα κρίσιμα στάδια της διαδικασίας επιλογής και υλοποίησης ενός εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς και ποιοι ουσιαστικά αποφάσιζαν.

Το πρώτο κρίσιμο στάδιο ήταν μέσα στο κάθε Γενικό Επιτελείο, το οποίο είτε εισηγούνταν προμήθεια ενός συγκεκριμένου οπλικού συστήματος ή αν ήταν για διαγωνισμό για περισσότερα συστήματα, το κρίσιμο σημείο ήταν οι προδιαγραφές οι οποίες μπορούσαν να ευνοήσουν συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Το δεύτερο κρίσιμο στάδιο που παίζει πρωταρχικό ρόλο, όχι μόνο από τη νομική του άποψη αλλά και την ουσιαστική, είναι η συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγησης των προσφορών, της διαπραγμάτευσης που γίνεται με την εταιρεία για την προσφορά της τόσο για την οικονομική όσο και για τα αντισταθμιστικά, γιατί αυτοί οι δύο παράγοντες καθορίζουν την επωφελέστερη προσφορά και συνεπώς το μειοδότη.

Εν συνεχεία κρίσιμη είναι η επιτροπή που διαπραγματεύεται τη σύμβαση. Επίσης η επιτροπή κατάρτισης του σχεδίου σύμβασης. Αυτές οι επιτροπές ορίζονται και ελέγχονται από τη Διεύθυνση Προγραμμάτων Εξοπλισμών και το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΕ. Επομένως είναι κρίσιμα και τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις επιτροπές αυτές.

Οι επιτροπές συγκροτούνται από τη Διεύθυνση Προγραμμάτων Εξοπλισμών και τα Γενικά Επιτελεία που εγκρίνονται και ελέγχονται από το Γενικό Διευθυντή.

Στην περίοδο του κυρίου Τσοχατζόπουλου το όλο σύστημα του ελέγχου των επιτροπών ήταν από τον υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Προγραμμάτων Εξοπλισμών, τον κ. Λεονταρίτη, το Γενικό Διευθυντή κ. Σμπώκο τον οποίο διαδέχθηκε ο κ. Κολίρης. Ο Σμπώκος και ο Λεονταρίτης ήταν αυτοί που είχαν μεταξύ τους συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία ακόμα και νυχτερινές ώρες. Δεν θυμάμαι ποτέ ο Σμπώκος να κάλεσε το Διευθυντή της Διεύθυνσης, τον κ. Ανδρουλάκη Ζαχαρία, για να συνεργαστούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρά μόνο τον κ. Λεονταρίτη, ο οποίος έδινε τις εντολές του Γενικού Διευθυντή στον Ανδρουλάκη ή στις επιτροπές. Ο Λεονταρίτης έμεινε όσο ήταν ο Τσοχατζόπουλος στο ΥΕΘΑ.

Θέλω επίσης να προσθέσω ότι μόλις ήρθε ο Σμπώκος στο υπουργείο έκανε τον Λεονταρίτη από προϊστάμενο γραφείου, Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Προγραμμάτων Εξοπλισμών. Ο Λεονταρίτης παρέμεινε σε αυτή τη θέση καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ.

Το 2002 με κοινή υπουργική απόφαση Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου, ο Λεονταρίτης αποσπάστηκε στο γραφείο κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε γίνει υπουργός Ανάπτυξης, και αργότερα έγινε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Το επόμενο κρίσιμο στάδιο ήταν η εισήγηση της ΓΔΕ/Διεύθυνση Προγραμμάτων Εξοπλισμών σύμφωνα με τα πρακτικά και τις εισηγήσεις των επιτροπών προς το Γενικό Διευθυντή και τον υπουργό, που περνούσε όμως πριν και από εμένα.

Γι' αυτό η Διεύθυνση Προγραμμάτων Εξοπλισμών ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για τους εξοπλισμούς. Για τους υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν κρίσιμο ρόλο στην προμήθεια των υποβρυχίων, θα αναφερθώ εκτενέστερα στη συνέχεια. (...)

Επίσης θέλω να προσθέσω ότι ο κ. Λυγινός ή ο κ. Ευσταθίου, δεν θυμάμαι ποιος από τους δύο, μου είχε πει πριν από αρκετά χρόνια ότι κάποιος ονόματι Κυριτσάκας που έφτιαχνε offshore εταιρείες είχε κεντρικό ρόλο στις χρήσιμες πληρωμές του Ευσταθίου.

Τον κ. Κυριτσάκα δεν ήξερα, δεν τον ξέρω και δεν τον συνάντησα ποτέ. Γνώριζα όμως ότι είχε γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και ήταν στενός συνεργάτης του Λυγινού και του Oswald. Θυμήθηκα όμως το όνομά του από τα ΜΜΕ που αναφέρονταν στο σκάνδαλο της Siemens.

* Με ποιον τρόπο ο Κυριτσάκας είχε αναμειχθεί στις πληρωμές του Ευσταθίου;

- Διαχειριζόταν offshore εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς κατ' εντολή και λογαριασμό του Ευσταθίου, όπως πληροφορήθηκα από τον Λυγινό ή τον Ευσταθίου. Περισσότερα δεν μπορώ να γνωρίζω. (...)

Θέλω να συμπληρώσω ότι είναι ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής το γεγονός ότι κατά την προμήθεια των αεροπλάνων στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, όπου ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Εβερτ υπέρ των F-15. Αυτό με εξέπληξε, διότι και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα.

Μάλιστα, όταν επελέγησαν τα F-16, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορούσε με μια δόση χιούμορ η φράση ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο κ. Λιακουνάκος.

Αυτό αναφέρεται για να καταδειχθεί το σύνθετο, το πολύπλοκο και το διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού ηγετικά στελέχη του ιδίου κόμματος πρότειναν διαφορετικά προϊόντα και αντιδικούσαν μεταξύ τους συμμαχώντας με στελέχη από άλλα κόμματα.

Θ. ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.»

«Ψέματα στη σφαίρα της φαντασίας»

«Ιδιαίτερα κρίσιμη η Διεύθυνση Προγραμμάτων Εξοπλισμών»

Με δήλωσή του στην «Κ.Ε.» ο Θωμάς Λιακουνάκος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή του και διαψεύδει το περιεχόμενο της απολογίας του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών. «Είναι ψέματα και κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας κάποιου που έχει χάσει τον έλεγχο. Δεν γνωρίζω καν πού ήταν το γραφείο του κ. Κάντα».

Θυμίζουμε ότι ο Α. Κάντας υπέδειξε τον Θ. Λιακουνάκο ως το πρόσωπο που του άφησε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ για τα «Λέοπαρντ 2», ενώ υποστηρίζει ότι κατά την πρώτη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2001 τού είπε «μη φοβάσαι, γιατί όλα γίνονται μέσω offshore εταιρειών που έχει ιδρύσει ένα δικηγορικό γραφείο στο Μονακό και υπάρχει μυστικότητα και διασφάλιση».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Πολιτικά σκάνδαλα
Υπόθεση υποβρυχίων
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Κύριο θέμα
Η συμμορία... Κάντα όλα
Σχετικά θέματα: Διαφθορά
Η συμμορία... Κάντα όλα
«Ψέματα στη σφαίρα της φαντασίας»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η συμμορία... Κάντα όλα
«Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα μου είχαν δώσει»
«Ψέματα στη σφαίρα της φαντασίας»
Κυβέρνηση
Το μεγάλο στοίχημα των διπλών (ή... τριπλών) εκλογών
2014... αγκάθια για την κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Με το άρωμα της πρωτιάς, φουλ για την εξουσία
Συνεντεύξεις
«Το διπλό νόμισμα θα αναβάλει την έξοδό σας από το ευρώ»
Κυπριακό
Τουρκικά παζάρια για το κοινό ανακοινωθέν
ΠΑΣΟΚ
Μονόδρομος η σύμπραξη με τους «58»