Έντυπη Έκδοση

Μονόδρομος η σύμπραξη με τους «58»

Ως προσωπικό του στοίχημα αλλά και τελευταίο χαρτί0 αντιμετωπίζει το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη φοβούνται ότι αυτόνομη κάθοδος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα φέρει μη διαχειρίσιμο πολιτικά αποτέλεσμα, τόσο για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και για τον Α. Σαμαρά.

Η καθήλωση του ΠΑΣΟΚ σε μικρό, μονοψήφιο ποσοστό σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις και κυρίως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημάδια που να δείχνουν ότι με κάποιους χειρισμούς ή αλλαγές υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου, καθιστά το πολιτικό πλαίσιο ασφυκτικό.

Η σύμπραξη με τους «58» δείχνει να είναι μονόδρομος για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί εν όψει νέου σχηματισμού της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να μη λήξει πρόωρα η σχετική συζήτηση.

Ο ίδιος επιδιώκει την κάθοδο του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με τους «58», ακόμη και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, ακόμη και χωρίς καμία άλλη πολιτική κίνηση. Και αυτό, την ώρα που οι προβλέψεις σελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, ότι η ΔΗΜΑΡ θα κατέρρεε υπό την πίεση της πρότασης διαλόγου για την Κεντροαριστερά, όχι μόνο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η ΔΗΜΑΡ δείχνει να αποκτά και εκείνη ρόλο στο διάλογο για την Κεντροαριστερά.

Σε λίγες ημέρες, στη συνδιάσκεψη που θα γίνει για την Κεντροαριστερά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται -προκειμένου να υπερβεί την πρόταση Σκανδαλίδη για κάλπες ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, από τις οποίες θα προκύψει το ευρωψηφοδέλτιο- να προτείνει να στηθούν κάλπες χωρίς αποκλεισμούς και με μόνη υποχρέωση την απόδειξη ταυτοπροσωπίας, ώστε οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στις θεωρητικά εκλόγιμες θέσεις να εκλεγούν απ' ευθείας από τους πολίτες.

Προβλήματα

Η υπόθεση των «58» και της Κεντροαριστεράς, όμως, έχει πολλά προβλήματα, περισσότερα από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά. Οι «58», όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό ημερολόγιο που «τρέχει» στην ιστοσελίδα kentro.aristera.gr, δεν επιθυμούν να υπάρχει το όνομα «ΠΑΣΟΚ» στην ονομασία του νέου σχηματισμού που θα κατεβεί (αν κατεβεί) στις ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και γι' αυτό ζητούν από τους πολίτες να επιλέξουν νέο όνομα.

Την ίδια στιγμή, η προοπτική απάλειψης του ονόματος του ΠΑΣΟΚ από ενδεχόμενο νέο σχηματισμό που θα κατεβεί στις ευρωεκλογές έχει ενεργοποιήσει δυνάμεις που έχουν την αναφορά τους στον Γ. Παπανδρέου και το λεγόμενο παλαιό, κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ετοιμάζονται να αντιδράσουν σ' αυτή την προοπτική. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μάλιστα φέρεται, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, στις συναντήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα με βουλευτές, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, να ζητά τη γνώμη τους για το αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει με το ίδιο όνομα και τα ίδια σύμβολα ή χρειάζονται πρωτοβουλίες για κάτι καινούργιο...

Τα περισσότερα στελέχη πάντως, ακόμα και υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου, διαφωνούν με τη στήριξη του εγχειρήματος των «58» αν προϋπόθεση είναι να σταματήσει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Είναι στελέχη, όπως οι «11» βουλευτές και στελέχη που έστειλαν και δημοσιοποίησαν την επιστολή για την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, αιφνιδιάζοντας και ενοχλώντας τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι δυνάμεις που ασκούν έντονη κριτική στον Ευ. Βενιζέλο για κεντρικές επιλογές του, όπως η συγκυβέρνηση με τον Α. Σαμαρά και τη Ν.Δ. χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όρους. Είναι οι ίδιοι που λένε ότι ούτε η νέα προγραμματική συμφωνία τηρείται, ενώ ασκούν έντονη κριτική και στους «58», με το επιχείρημα ότι δεν έχουν τίποτε να πουν, από τότε που ξεκίνησαν, για τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας, για όσα... καίνε πραγματικά τους πολίτες και ασχολούνται μόνο με την προβολή του εγχειρήματός τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η συμμορία... Κάντα όλα
«Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα μου είχαν δώσει»
«Ψέματα στη σφαίρα της φαντασίας»
Κυβέρνηση
Το μεγάλο στοίχημα των διπλών (ή... τριπλών) εκλογών
2014... αγκάθια για την κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Με το άρωμα της πρωτιάς, φουλ για την εξουσία
Συνεντεύξεις
«Το διπλό νόμισμα θα αναβάλει την έξοδό σας από το ευρώ»
Κυπριακό
Τουρκικά παζάρια για το κοινό ανακοινωθέν
ΠΑΣΟΚ
Μονόδρομος η σύμπραξη με τους «58»