Έντυπη Έκδοση

Πόλεμος διαφθοράς στην Τουρκία

Η σκανδαλολογία στη γείτονα δεν πλήττει απλώς την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό, αλλά απειλεί να δημιουργήσει και ρήγματα στις διεθνείς σχέσεις της

Σκηνικό αοριστίας επικρατεί στην Τουρκία, με την υπόθεση διαφθοράς να προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της κυβέρνησης Ερντογάν. Ταυτόχρονα εγείρει τεράστιο ζήτημα λειτουργίας στο κράτος, με δεδομένο το διχασμό ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και το δικαστικό σώμα.

Αλλά και οι οικονομικές συνέπειες είναι πολύ ανησυχητικές, αφού το χρηματιστήριο συνεχώς κατηφορίζει, ενώ αυξάνονται θεαματικά οι τιμές του συναλλάγματος και τα επιτόκια στα δεκαετή κρατικά ομόλογα.

Η υπόθεση της διαφθοράς έχει διττή σημασία: αφ'ενός, τίθεται θέμα διαφθοράς αυτής καθ' εαυτήν και, αφ'ετέρου, είναι ξεκάθαρο ότι βασικός μοχλός των εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης διαφθοράς, είναι ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος που μέχρι πρότινος ήταν σύμμαχος της κυβέρνησης.

Εκτός ελέγχου

Ανεξάρτητα όμως από το ερώτημα αν πρέπει να εστιάσει κανείς στη διαφθορά ή στον πόλεμο Γκιουλέν - Ερντογάν, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν τόσο ανεξέλεγκτη διάσταση που στη φάση αυτή δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία το πού πρέπει να εστιάσει κανείς. Η πυρκαγιά είναι δεδομένη και απλώνεται παντού.

Η κυβέρνηση προτάσσει την πολιτική σκοπιμότητα και κάνει λόγο για σχέδιο ανατροπής της με μοχλό το τάγμα του Γκιουλέν. Οι υπόλοιποι προτάσσουν τη διαφθορά, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Είναι δεδομένη η σχέση του τάγματος του Γκιουλέν με την υπόθεση διαφθοράς μέσω των εισαγγελέων οι οποίοι πρόσκεινται σε αυτό, αλλά και των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τη διαφθορά, στη φάση αυτή, περισσότερο από τη δικαστική διαδικασία σχετίζεται με τις διαρροές στον Τύπο.

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού θα πάει η υπόθεση διαφοράς και τι ακόμη θα αποκαλυφθεί μέσω διαρροών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υπόθεση αγγίζει και το γιο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αγγίζει όμως και μια σειρά άλλων ονομάτων επιχειρηματιών που σχετίζονται με τον Ερντογάν, αλλά και ξένους επιχειρηματίες, όπως ο Σαουδάραβας Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν στις ΗΠΑ ότι χρηματοδοτεί την Αλ Κάιντα.

Αν, για παράδειγμα, η υπόθεση μέσω του Σαουδάραβα αρχίζει και συνδέεται και με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται εδώ και καιρό και αναφέρουν ότι η Αγκυρα στηρίζει πολλαπλώς τους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς στη Συρία, τότε τα πράγματα θα πάρουν πολύ διαφορετική τροπή και διεθνή διάσταση.

«Καυτά» ερωτήματα

Είναι δεδομένη επίσης η φυγόκεντρη τάση που εμφανίστηκε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπου τον τελευταίο ενάμιση μήνα παραιτήθηκαν εφτά βουλευτές λόγω της κόντρας Ερντογάν - Γκιουλέν, αλλά και της υπόθεσης διαφθοράς. Το ερώτημα είναι τι διαστάσεις μπορεί να πάρει η τάση αυτή.

Αλλο ένα ερώτημα, πολύ σημαντικό, είναι ποια θα είναι τελικά η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πει τίποτα. Και αυτό τη στιγμή που τα πράγματα στην Τουρκία εξελίσσονται σε πολιτειακό ζήτημα. Είναι κρίσιμη η στάση του Γκιουλ, αφού πολλές φορές τα τελευταία χρόνια διατυπώθηκαν θεωρίες περί υπόγειας αντιπαράθεσης μεταξύ Γκιουλ και Ερντογάν.

Το τρίτο ερώτημα, η απάντηση του οποίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, είναι η ζημιά που θα προκληθεί στην οικονομία της χώρας εξαιτίας του κλίματος αοριστίας που επικρατεί.

Σημαντικό σημείο αναφοράς σε όλα αυτά είναι οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 29 Μαρτίου. Οπως εξελίσσονται όμως τα πράγματα στην Τουρκία, και η ιλιγγιώδης ταχύτητα των εξελίξεων μπορεί να καταστήσει πολύ μεγάλο το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πρόσωπα & Γεγονότα
5+1 γεγονότα-σταθμοί της χρονιάς που φεύγει
Τουρκία
Πόλεμος διαφθοράς στην Τουρκία
ΗΠΑ
«Οχι, δεν μπόρεσε» το 2013
Ρωσία
Στοχοπροσήλωση για τη... νέα Ρωσία
Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία
Πρόσωπα
Πρωταγωνιστές του 2013