Έντυπη Έκδοση

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

«Οχι, δεν μπόρεσε» το 2013

Ξεθωριάζει επικίνδυνα το προφίλ του προέδρου των ΗΠΑ, που βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο ΜΜΕ,φιλικών και μη, παρά τα δείγματα ανάκαμψης στην οικονομία και την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν

Πόσο άσχημο ήταν το 2013 για τον Μπαράκ Ομπάμα; Η αμερικανική οικονομία μπορεί να έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, η μεγαλύτερη πολεμική εκστρατεία στο Αφγανιστάν μπορεί να φθάνει στο τέλος της, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής από την ημέρα που εισήλθε στο Λευκό Οίκο.

Μια επανακάμπτουσα οικονομία και μια επιστροφή των στρατευμάτων στην πατρίδα συνήθως φέρνουν υψηλά ποσοστά αποδοχής για τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο, αλλά όχι αυτή τη φορά. Η εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα μετά την επανεκλογή του το 2012 έχει αρχίσει να ξεθωριάζει επικίνδυνα, κυρίως λόγω μιας σειράς σκληρών συγκρούσεών του με τους Ρεπουμπλικανούς, που κατάφεραν να πλήξουν την ικανότητα και αξιοπιστία του να φέρει την αλλαγή που υποσχέθηκε στην Ουάσιγκτον. «Οι πολίτες θεωρούν ότι δεν είναι τόσο ικανός και αξιόπιστος όσο νόμιζαν ότι είναι», δήλωσε η αναλύτρια του CNN Γκλόρια Μπόργκερ. Ηταν σίγουρα κακή χρονιά για τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν είναι σίγουρα η κωδωνοκρουσία θανάτου της προεδρίας του. «Μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα; Σίγουρα αυτός μπορεί», υποστηρίζει η ίδια αναλύτρια. «Εάν η οικονομία βελτιωθεί και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων θα βελτιωθούν».

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ήταν πέντε οι λόγοι που το 2013 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά του Αμερικανού προέδρου.

1 Η δυσλειτουργία του Obamacare

Η 1η Οκτωβρίου ήταν η έναρξη της πολυαναμενόμενης ιστοσελίδας HealthCare.gov που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ομπάμα, θα έκανε μια ασφάλιση υγείας τόσο εύκολη όσο τα ψώνια στο Amazon.com.

Την ίδια ημέρα, οι Ρεπουμπλικανοί έγιναν η αιτία για ένα 16ήμερο κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή, μεταξύ άλλων, και τις δαπάνες που απαιτούνται για να συντηρηθεί το πρόγραμμα μεταρρύθμισης στην Υγεία.

Θα έπρεπε να ήταν μια πανηγυρική διπλή επιτυχία για τους Δημοκρατικούς. Ομως, τα προβλήματα στη λειτουργία τής εν λόγω ιστοσελίδας εμπόδισαν την εγγραφή των ανασφάλιστων πολιτών. Μόλις το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έληξε, στις 16 Οκτωβρίου, το επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης μετατοπίστηκε στα προβλήματα της ιστοσελίδας Obamacare. Αυτό έδωσε το δικαίωμα στους Ρεπουμπλικανούς να επιτεθούν με σφοδρότητα στις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.

2 Χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις

Από τον περασμένο Απρίλιο άρχισε να καταγράφεται μια μεγάλη πτώση στην αποδοχή των Αμερικανών πολιτών προς το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, η οποία πρόσφατα έφθασε στο 41%, το χαμηλότερο ποσοστό ώς τώρα στη θητεία του. Μια δημοσκόπηση των ABC News/ «Washington Post» έδειξε ότι 45% των Αμερικανών εμπιστεύονται πλέον τους Ρεπουμπλικανούς για τα θέματα της οικονομίας και της ανεργίας σε σύγκριση με το 41% που επιλέγουν Μπαράκ Ομπάμα. Πέρσι, το ποσοστό ήταν 56% υπέρ του Ομπάμα έναντι 36% των Ρεπουμπλικανών.

3 Η NSA και ο Σνόουντεν

Ο νόμος Patriot Act που θεσπίστηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οδήγησε σ' ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για ένα πρόγραμμα που κληρονόμησε ο Μπαράκ Ομπάμα έπληξαν καίρια την εικόνα του Αμερικανού προέδρου.

Ενώ ο Ομπάμα δεν έφερε προσωπικά το βάρος της άμεσης ευθύνης για την έκταση της δραστηριότητας της NSA, οι διαρροές Σνόουντεν ενίσχυσαν την αντίληψη της κοινής γνώμης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε το έργο του προκατόχου του. Το θέμα της NSA, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), προκάλεσε ρήγματα στη βάση των Δημοκρατικών εξοργίζοντας τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

4 «Στάσιμη» ατζέντα

Ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να κάνει το 2014 «έτος της δράσης» σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η δημιουργία θέσεων εργασίας και ο έλεγχος των όπλων. Το ερώτημα που πλανάται είναι αν το 2014, που είναι έτος των ενδιάμεσων εκλογών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί θα συμβιβαστούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Ομπάμα και Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς για τη μη υλοποίηση της ατζέντας του Λευκού Οίκου. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι ο Ομπάμα ήταν εκείνος που εμπόδισε την όποια συμφωνία, αρνούμενος να εξετάσει σοβαρά τις θέσεις τους ή τις ανησυχίες τους. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια δημόσια οργή και για τις δύο πλευρές.

5 «Ξεθωριάζει» ο Ομπάμα

Τι θυμάται κάποιος από την ομιλία του Ομπάμα στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα; Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση θα είναι ο διερμηνέας, τα σαλιαρίσματα του Ομπάμα με τη Δανή πρωθυπουργό ή οι «selfie» φωτογραφίες και όχι κάτι που είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ απολάμβαναν να κατακεραυνώνουν τον Ομπάμα για μια σειρά από διπλωματικές ήττες που δέχθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αγνόησε το αίτημα των ΗΠΑ να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Εντουαρντ Σνόουντεν ή για το γεγονός ότι απέτυχε να παρέμβει αποτελεσματικά στη Συρία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πρόσωπα & Γεγονότα
5+1 γεγονότα-σταθμοί της χρονιάς που φεύγει
Τουρκία
Πόλεμος διαφθοράς στην Τουρκία
ΗΠΑ
«Οχι, δεν μπόρεσε» το 2013
Ρωσία
Στοχοπροσήλωση για τη... νέα Ρωσία
Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία
Πρόσωπα
Πρωταγωνιστές του 2013