Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ενα κακό σίριαλ σε επανάληψη

Το 2013 για την ελληνική οικονομία ήταν μια από αυτές τις χρονιές που τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου η πλειονότητα των Ελλήνων θα αναφωνήσει «τέτοια χρονιά να μην ξανάρθει». Ευχή απολύτως δικαιολογημένη μέσα στα «δίσεκτα» χρόνια του Μνημονίου, που ξημέρωσαν στη χώρα από το 2010 και μετά.

Η λίστα δώρων τρόικας - κυβέρνησης για τον ελληνικό λαό Η λίστα δώρων τρόικας - κυβέρνησης για τον ελληνικό λαό Οσο και να ψάξει κανείς, η χρονιά δεν είχε θετικές οικονομικές ειδήσεις, μολονότι ήταν γεμάτη... προσδοκίες για έξοδο από το τούνελ της κρίσης, οι οποίες βασίστηκαν σε προβλέψεις γραμμένες σε χαρτί (προϋπολογισμός, Μνημόνια, εξαγγελίες κ.ά.), χωρίς να αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Και αυτή η χρονιά, όπως και τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια του Μνημονίου, στιγματίστηκε από ένα διαρκές μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με την τρόικα. Το 2013 ήταν ακόμα μια χρονιά γεμάτη εκβιασμούς από τους δανειστές προς την κυβέρνηση και από την κυβέρνηση προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Στόχος και των δύο, η ψήφιση νέων επαχθέστερων μέτρων, στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εν κρυπτώ

Μολαταύτα, το 2013 έκρυβε μια διαφορετική προσέγγιση στις επαφές Ελλάδας και δανειστών, τουλάχιστον για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αιτία στάθηκαν οι γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, οι οποίες υποχρέωσαν τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια άτυπη εκεχειρία, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην προεκλογική εκστρατεία της κ. Μέρκελ. Η γερμανική εντολή ήταν σαφής και απαιτούσε συνέχιση των αξιολογήσεων, με αυστηρό έλεγχο για την πορεία των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών παρεμβάσεων, αλλά χωρίς φωνές και εντάσεις...

Το παιχνίδι παίχτηκε σε παρασκηνιακό επίπεδο, με διαρκείς πιέσεις στην ελληνική πλευρά, την ώρα που στο προσκήνιο οι εταίροι έπλεκαν το εγκώμιο της κυβέρνησης για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, η κ. Μέρκελ έπειθε τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι η σκληρή πολιτική που ακολουθεί φέρνει καρπούς στην Ελλάδα και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Η επανεκλογή της στην καγκελαρία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και τις δύο πλευρές ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων, επαναφέροντας παράλληλα και τις γνωστές «εντάσεις» στις διαπραγματεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικαιρότητα στη δύση της χρονιάς θα μπορούσε να δώσει και την εικόνα για το σύνολό της, καθώς έπειτα από αντεγκλήσεις μηνών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, λίγο πριν φύγει το 2013, αποκτήσαμε ένα νέο φόρο ακινήτων, μια προσωρινή ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης που προκαλείται εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, τις περισσότερες φορές επιβλαβείς για την υγεία τους.

Η «λίστα δώρων» τρόικας - κυβέρνησης για τον ελληνικό λαό Η «λίστα δώρων» τρόικας - κυβέρνησης για τον ελληνικό λαό Στην πραγματικότητα, οι ελεγκτές μέσα στη χρονιά κατάφεραν να ολοκληρώσουν τρεις αξιολογήσεις για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες ήταν γεμάτες εμπλοκές, κόντρες, απειλές και ελληνικούς συμβιβασμούς. Το σίριαλ χιλιοπαιγμένο και πλέον εξαιρετικά βαρετό, καθώς η κλιμάκωση του «δράματος» δεν είχε καμία έκπληξη. Λίγο πριν από την έλευση των ελεγκτών στην Αθήνα, η κυβέρνηση δημιουργούσε κλίμα αισιοδοξίας για γρήγορες και εύκολες διαπραγματεύσεις. Η προσγείωση, όμως, στην πραγματικότητα ερχόταν μαζί με την προσγείωση του αεροπλάνου στην Ελλάδα, το οποίο μετέφερε τους τρεις κυρίους από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Η πιο δύσκολη και μακράς διάρκειας υπήρξε η τελευταία αξιολόγηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από πολιτικές πιέσεις εκ μέρους της Κομισιόν, ώστε να μην αναλάβει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή προεδρία με τους τροϊκανούς στην Αθήνα να πιέζουν για τη λήψη νέων μέτρων. Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης «μύριζε» ότι θα καταλήξει σε εμπλοκή, ήδη από τον Ιούλιο. Επειτα από γερμανικές πιέσεις στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, η δόση των περίπου 7 δισ. ευρώ έσπασε σε τρεις υποδόσεις, οι οποίες συνδέθηκαν άμεσα με την υλοποίηση τεσσάρων προαπαιτούμενων δράσεων.

Αγκάθια

Τα τέσσερα εμπόδια που έβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα αποδείχθηκαν τελικά η φάκα, ενώ το τυρί ήταν η εκταμίευση της δόσης. Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συμβιβαστούν καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Εγείροντας διαρκώς νέες απαιτήσεις, ζήτησαν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών (αρνούμενοι να καταλάβουν γιατί δεν μπορούμε στην Ελλάδα να αποδεχθούμε ότι θα μείνουμε άστεγοι, «όπως συμβαίνει σε ολόκληρη τη Δύση»), έως και το ξαφνικό λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες, πετώντας έξω τη χώρα από το παιχνίδι των αμυντικών εξοπλισμών, έστω και αν οι παραγγελίες των ΕΑΣ ήταν ψίχουλα από τη συνολική πίτα.

Οι αφόρητες πιέσεις και οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να εφεύρει τη διαδικασία της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», σε μια προσπάθεια να παραγκωνίσει τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, και παράλληλα να εξευμενίσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι απειλούσαν με καταψήφιση των νομοσχεδίων που ετοίμαζε η κυβέρνηση.

Πολιτική διαπραγμάτευση βεβαίως δεν έγινε, όπως δεν έγινε και καμία προσπάθεια αναθεώρησης του Μνημονίου, παρά τις πολυάριθμες κυβερνητικές -προεκλογικές και μετεκλογικές- δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά. Τη συζήτηση έκοψαν από νωρίς οι δανειστές-«εταίροι» μας, θεωρώντας ότι ένα τέτοιο θέμα θα προκαλούσε καταιγίδα αιτημάτων από τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων και επιτήρησης.

Αντίστοιχα, παραδοχή χωρίς κανένα αποτέλεσμα αποδείχθηκε και η ομολογία του λάθους από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, κατά την κατάρτιση του ελληνικού προγράμματος, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ- «το Ταμείο είναι σε πλήρη συμφωνία για το πρόγραμμα και πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή»...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα
Πολιτικά κόμματα
Πολιτικά σκάνδαλα
Αφιέρωμα
Πρόσωπα & Γεγονότα
Σχετικά θέματα: Πρόσωπα & Γεγονότα
Πολιτική κουζίνα με 5 πιάτα
Πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πληγωμένη Ελλάδα του 2013
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Πυροτέχνημα τα μέτρα για την αιθαλομίχλη
Πρόσωπα & Γεγονότα
Ενα κακό σίριαλ σε επανάληψη
Πολιτική κουζίνα με 5 πιάτα
Πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πληγωμένη Ελλάδα του 2013
Διαφθορά
Στόματα ερμητικά κλειστά
ΤΑΙΠΕΔ
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει
Σύγχρονη Τέχνη
Το εργαστήριο που γεννά ιδέες
Τζόγος/Καζίνο
Τζόγος, τρόπος φυγής από την οικονομική δυσχέρεια
Μέσα & Media
Καζαμίας 2014
Ρεπορτάζ
Η μόνη ελπίδα για άσπρη μέρα