Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Πολιτική κουζίνα με 5 πιάτα

Χρυσή Αυγή, ΕΡΤ, Παπακωνσταντίνου, Τσοχατζόπουλος και Κουτσούμπας οι ειδήσεις-σταθμοί της χρονιάς που φεύγει

Ηεντεινόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως και το 2012, συνέχισε να επιδρά στο πολιτικό σκηνικό και μέσα στο 2013. Η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων για τη μέση και φτωχή ελληνική οικογένεια, για εργαζομένους, συνταξιούχους, μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες, αποτελεί πλέον τον καταλύτη για κάθε πολιτική μεταβολή ή αλλαγή.

Οι οικονομικές εξελίξεις -το οικονομικό αδιέξοδο είναι μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Ελληνες- επιδρούν στο πολιτικό σκηνικό και κάθε τι που συμβαίνει, έχει πλέον -χωρίς καμία δόση υπερβολής- και την οικονομική του διάσταση.

1 Χωρίς αμφιβολία, το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς που φεύγει ήταν η πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη Νίκαια, από μέλος της Χρυσής Αυγής, στις 18 Σεπτεμβρίου. Ηταν το γεγονός που «πάγωσε» όλη την ελληνική κοινωνία. Αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και έριξε φως και σε άλλες εγκληματικές δράσεις της, ενώ ανάγκασε την κυβέρνηση -και ειδικότερα τη Ν.Δ.- υπό τη γενική κατακραυγή να αλλάξει στάση έναντι του νεοναζιστικού μορφώματος.

Εγινε το ξεκίνημα μιας πορείας μείωσης της δύναμης της Χρυσής Αυγής, η αρχή δικαστικών εξελίξεων, με την προφυλάκιση του προέδρου της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και βουλευτών της. Μια πορεία που στιγματίστηκε και ανακόπηκε από το επίσης καταδικαστέο και τραγικό γεγονός τής εν ψυχρώ δολοφονίας των Φουντούλη και Καπελώνη, δύο μελών της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο, στις 22 Νοεμβρίου.

2 Το πολιτικό γεγονός που επέδρασε άμεσα στις πολιτικές εξελίξεις και άλλαξε τους συχετισμούς ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ τη νύχτα της 11ης Ιουνίου, αφήνοντας με μία υπογραφή χωρίς δουλειά 2.660 εργαζομένους. Ακολούθησε πολιτικός σεισμός, όταν σε κλίμα έντονης κοινωνικής διαμαρτυρίας η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση και η τρικομματική κυβέρνηση έγινε δικομματική, ακολουθώντας από τότε πορεία μείωσης της κοινοβουλευτικής της δύναμης, αφού από τους 179 βουλευτές των τριών κομμάτων, η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον από δύο κόμματα και 153 βουλευτές.

3 Στα αξιοσημείωτα του 2013 και η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Νο 2 της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Με 269 έγκυρες ψήφους, 9 άκυρα και 5 λευκά, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας παραπέμφθηκε σε δίκη, ενώ λίγους μήνες αργότερα και ο εισαγγελέας, Αν. Κανελλόπουλος, επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την απόφασή του ότι τα αδικήματα που διέπραξε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχουν διαγραφεί.

4 Τον Οκτώβριο, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και δήμευση περιουσίας στον πρώην υπουργό και επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος ήταν ήδη προφυλακισμένος επί ενάμιση χρόνο. Δώδεκα χρόνια ποινής επιβλήθηκαν στη σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη.

5 Σημαντικό πολιτικό γεγονός της χρονιάς που κλείνει ήταν και η αλλαγή σκυτάλης γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα, μετά 22 χρόνια στο τιμόνι του ΚΚΕ, αποφάσισε να παραιτηθεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπως προέκυψε από το 19ο Συνέδριο (το πρώτο στην ιστορία του ΚΚΕ που έληξε μία ημέρα πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία του, χωρίς να το γνωρίζει ούτε ο «Ριζοσπάστης»), εξέλεξε νέο γραμματέα τον 52χρονο Δημήτρη Κουτσούμπα, που αποτελεί επιλογή τής κ. Παπαρήγα.

Σημειώνεται ότι η κ. Παπαρήγα, η οποία παραμένει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, είναι πλέον η μακροβιότερη γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μετά τον Νίκο Ζαχαριάδη, ο οποίος κράτησε το τιμόνι του Κόμματος επί 25 χρόνια, αφού ξεπέρασε τον Χαρίλαο Φλωράκη, που είχε κλείσει δεκαεπτά χρόνια στη θέση του γενικού γραμματέα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Πολιτικά κόμματα
Αφιέρωμα
Πρόσωπα
Πρόσωπα & Γεγονότα
Σχετικά θέματα: Πρόσωπα & Γεγονότα
Ενα κακό σίριαλ σε επανάληψη
Πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πληγωμένη Ελλάδα του 2013
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Πυροτέχνημα τα μέτρα για την αιθαλομίχλη
Πρόσωπα & Γεγονότα
Ενα κακό σίριαλ σε επανάληψη
Πολιτική κουζίνα με 5 πιάτα
Πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πληγωμένη Ελλάδα του 2013
Διαφθορά
Στόματα ερμητικά κλειστά
ΤΑΙΠΕΔ
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει
Σύγχρονη Τέχνη
Το εργαστήριο που γεννά ιδέες
Τζόγος/Καζίνο
Τζόγος, τρόπος φυγής από την οικονομική δυσχέρεια
Μέσα & Media
Καζαμίας 2014
Ρεπορτάζ
Η μόνη ελπίδα για άσπρη μέρα