Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Πρωταγωνιστές του 2013

Τα πρόσωπα της χρονιάς που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην Ιστορία. Πρόσωπα που χάθηκαν, αλλά και πρόσωπα που έδρασαν δυναμικά, αλλάζοντας τους συσχετισμούς... Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, της NSA, άνοιξε με θάρρος τον ασκό του Αιόλου για τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων.

«Ενα παιδί που γεννιέται σήμερα θα μεγαλώσει χωρίς την ιδέα του προσωπικού απορρήτου. Δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει να έχει κανείς μια ιδιωτική στιγμή, μια μη καταγεγραμμένη σκέψη, που δεν θα έχει περάσει από ανάλυση. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα, γιατί το ιδιωτικό απόρρητο είναι αυτό που μας επιτρέπει να καθορίζουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε». Μετουσιώνοντας τον προβληματισμό του σε ένα «εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα», μαγνητοσκοπημένο στη Μόσχα, όπου έχει βρει προσωρινά άσυλο, υπογράμμισε ουσιαστικά πως στη βάση των αποκαλύψεών του δεν είναι μια προσπάθεια να... ξανα-ανακαλύψει την Αμερική, αλλά να προειδοποιήσει τον κόσμο για το εκτόπισμα της οριστικής όσο και ανεξέλεγκτης απώλειας προσωπικού χώρου.

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας από το 1975 έως το 1990 και πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 έως το 1990, η πρώτη και μοναδική γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις μέχρι σήμερα, έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο, προκαλώντας αντικρουόμενες αντιδράσεις, όπως και στη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας.

Η «σιδηρά κυρία», που συγκρούστηκε με τα συνδικάτα, εφάρμοσε το νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό πρόγραμμά της με απόλυτη συνέπεια στις αρχές της αψηφώντας το κόστος αλλά και τις... παράπλευρες απώλειες, η πολιτικός που έκανε τον «πόλεμο των Φόκλαντ», δίχασε τόσο στη ζωή όσο και με το θάνατό της.

Οι μέρες του πένθους σημαδεύτηκαν από διαδηλώσεις και ακραίες αντιδράσεις, παράλληλα με τις θερμές εκδηλώσεις στη μνήμη της, αν και είχε αποσυρθεί από την πολιτική παραπάνω από μία εικοσαετία.

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

«Δεν ήμουν Μεσσίας, αλλά ένας απλός άνθρωπος που έγινε ηγέτης λόγω εξαιρετικών συνθηκών», είχε πει ο ίδιος. Κάποιοι θα τον διόρθωναν λέγοντας ότι μπορεί και να μην έγινε ποτέ ηγέτης, αλλά πάλεψε ως άλλος Μεσσίας να δώσει όραμα στο λαό του και να τον σώσει από αυτές τις «ιδιαίτερες συνθήκες», στις οποίες ήταν καταδικασμένος να ζει.

Ο θάνατός του υπογράμμισε την οικουμενική αναγνώριση της προσφοράς του γιατί, όπως έλεγε, «ελευθερία δεν σημαίνει μόνο να λύνεις τα δεσμά κάποιου, αλλά το να ζεις με τέτοιο τρόπο που να αποδεικνύεις ότι σέβεσαι και ενισχύεις την ελευθερία των άλλων».

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο «Μαντίμπα», όπως τον αποκαλούσαν με οικειότητα, έφυγε ήρεμα, κατά την εκπνοή του 2013, πλήρης ημερών, σε ένα μοναδικό κλίμα πένθους για την απώλεια, αλλά και γιορτής σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του.

ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ

Ο χαρισματικός όσο και αμφιλεγόμενος ηγέτης της Βενεζουέλας υπήρξε ταυτόχρονα και ο ηγέτης της γενιάς του με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Λατινική Αμερική, ενορχηστρώνοντας μια ευθεία επίθεση στο κατεστημένο, με όραμα τον περιορισμό της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας. Αν και στην πραγματικότητα άφησε μισοτελειωμένη την επανάστασή του, έδωσε φωνή και κυρίως έμπνευση και σε άλλους λαούς λατινοαμερικανικών χωρών.

Εχοντας επιβιώσει από στρατιωτικό πραξικόπημα και από τις απεργίες στην πετρελαϊκή βιομηχανία που απείλησαν ανοιχτά την οικονομία, κατάφερε να μειώσει την ακραία φτώχεια, να εξασφαλίσει την πρόσβαση, για πρώτη φορά, εκατομμυρίων ανθρώπων σε υπηρεσίες υγείας και να περιορίσει σημαντικά τον αναλφαβητισμό. Με σημαία του το «Σοσιαλισμός για τον 21ο αιώνα», επέβαλε νέο Σύνταγμα, κρατικοποίησε σειρά στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και απομάκρυνε τη χώρα του από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Εφυγε τον Μάρτιο, ηττημένος από τον καρκίνο. Προηγουμένως είχε χάσει το μέτρο όσον αφορά τη συγκέντρωση εξουσιών και την κατάργηση συνταγματικών άρθρων που διασφάλιζαν την αποφυγή προσωποκεντρικής αμετροέπειας στην εξουσία της χώρας και είχε επανεκλεγεί πρόεδρος, μη όντας σε θέση να αναλάβει καθήκοντα.

ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Η αποπομπή του καβαλιέρε από το ιταλικό Κοινοβούλιο, μετά την οριστική καταδίκη του για φοροδιαφυγή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, ήταν ο «πικρός επίλογος» της 20ετούς κυριαρχίας του στην πολιτική ζωή της χώρας. Οπως έγραψε η εφημερίδα «Corriere della Sera», βγήκε απλώς αληθινή «η ιταλική κατάρα που καθιστά αδύνατο το τέλος μιας πολιτικής εποχής χωρίς πληγές και μίση». Η πτώση Μπερλουσκόνι σήμανε όμως και τη διάσπαση της ιταλικής Κεντροδεξιάς και τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπαιξε όλα του τα χαρτιά, επιστράτευσε τεχνάσματα και υποκριτική, τζογάρισε, αγωνίστηκε, συγκρούστηκε, δημαγώγησε αλλά τελικά βγήκε χαμένος.

ΜΑΛΑΛΑ

Με την απονομή του βραβείου Ζαχάροφ, η Μαλάλα Γιουσουφάι, η 16χρονη Πακιστανή ακτιβίστρια, που έγινε διεθνώς σύμβολο αγωνιζόμενη για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, κατέκτησε το δικό της χώρο στα πρόσωπα της χρονιάς.

Τον Οκτώβριο του 2012, ένοπλος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο η Μαλάλα επέστρεφε στο σπίτι της και την πυροβόλησε στο κεφάλι επειδή η νεαρή γυναίκα είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ και έκανε εκστρατεία για να έχουν τα κορίτσια στη χώρα της δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Η Μαλάλα επέζησε ύστερα από μια μακρά, γενναία μάχη αφού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένη στη Βρετανία, όπου ζει σήμερα με την οικογένειά της. Μετά την ανάρρωσή της συναντήθηκε με διεθνείς προσωπικότητες, με ηγέτες και ακτιβιστές, εκφώνησε ομιλίες στα Ηνωμένα Εθνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δικαίωσε την καθιέρωσή της ως συμβόλου κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Πρόσωπα
Πρόσωπα & Γεγονότα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πρόσωπα & Γεγονότα
5+1 γεγονότα-σταθμοί της χρονιάς που φεύγει
Τουρκία
Πόλεμος διαφθοράς στην Τουρκία
ΗΠΑ
«Οχι, δεν μπόρεσε» το 2013
Ρωσία
Στοχοπροσήλωση για τη... νέα Ρωσία
Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία
Πρόσωπα
Πρωταγωνιστές του 2013