Έντυπη Έκδοση

ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΦΕΓΕΒΙΤΣ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ

Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία

«Τα όπλα γίνονται για να υπερασπίζονται την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας», είχε δηλώσει κάποτε. Και σίγουρα ο ίδιος είχε κάνει στο ακέραιο το καθήκον απέναντι στην πατρίδα του, παραμένοντας μέχρι το τέλος του βίου πιστός στις αρχές του. Σοβιετικός πολίτης και σταλινικός...

«Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ, ο σχεδιαστής του όπλου που φέρει το όνομά του, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου σε ηλικία 94 χρόνων». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ανήγγειλε το θάνατό του.

Αν, όπως λένε, ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, τότε σίγουρα ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ ήταν ένας από αυτούς που τον έστρωσαν με τις αγαθότερες. Και αυτό, επειδή, έχοντας ως μοναδικό σκοπό να κάνει τη ζωή των συμπολεμιστών του ευκολότερη, σχεδίασε το φονικότερο αυτόματο όπλο στην Ιστορία. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των Καλάσνικοφ είναι απείρως περισσότεροι από τους νεκρούς των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς είναι ο «πατέρας» του ΑΚ-47. Του γνωστού σ' ολόκληρη την πλάση ως «Καλάσνικοφ».

Η ιδέα να κατασκευάσει ένα απλό και λειτουργικό όπλο τού ήρθε όντας τραυματίας στο νοσοκομείο, έχοντας λαβωθεί στη μάχη του Μπριάνσκ τον Οκτώβρη του 1941. Οι συνάδελφοί του παραπονούνταν για την κακή ποιότητα των όπλων που διέθεταν, ενώ παράλληλα εκθείαζαν την ανωτερότητα των γερμανικών. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα αυτόματο όπλο ανθεκτικό, πρακτικό, εύχρηστο και -φυσικά- αποτελεσματικό στα χέρια των Σοβιετικών στρατιωτών για τον αγώνα τους κατά του ναζισμού.

Στη μάχη

Το 1947 το περίφημο ΑΚ-47 (Αυτόματο Καλάσνικοφ 1947) ήταν έτοιμο και μπήκε στη γραμμή παραγωγής. Μπορεί ο Μεγάλος Πόλεμος όχι μόνο να ήταν παρελθόν, αλλά και νικηφόρος, όμως το αυτόματό του έγινε το όπλο μάχης του Κόκκινου Στρατού και όχι μόνο... Το ρωσικό αυτόματο είναι παντός καιρού και καταστάσεως. Μπορεί να βραχεί, να γεμίσει λάσπες, άμμο και να πέσει από μεγάλο ύψος, όμως αυτό θα συνεχίσει απρόσκοπτα, χωρίς να μπλοκάρει ποτέ, να ρίχνει τις 650 σφαίρες το λεπτό, όπως ο δημιουργός του είχε προβλέψει. Ζυγίζει τεσσεράμισι κιλά και διαθέτει μόνο οκτώ κινητά μέρη. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λυθεί και να συναρμολογηθεί σε χρόνο μηδέν κι από ένα μικρό παιδί.

Γόνος πλούσιας οικογένειας αγροτών, ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ γεννήθηκε στις 10 Νοέμβρη του 1919 στο χωριό Kurya του Κράι Αλτάι και από μικρός συνόδευε τον πατέρα του, Τιμοφέι Αλεξάντροβιτς, στο κυνήγι. Οι διαδρομές στη φύση ενέπνεαν το νεαρό τόσο που αποφάσισε να γίνει ποιητής. Και παρότι τα ποιήματά του δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, δεν έπαψε ποτέ να γράφει. Ωστόσο, την ίδια -ίσως και μεγαλύτερη- γοητεία ασκούσαν πάνω του και τα όπλα και η εξοικείωση που είχε αποκτήσει από τα μικράτα του, κυνηγώντας με τον πατέρα του.

Εκείνα τα χρόνια ήρθαν και τα προβλήματα για την οικογένειά του, αλλά και τον ίδιο. Εχασαν την περιουσία τους στη διάρκεια της κολεκτιβοποίησης και εξορίστηκαν στην επαρχία Περμ της Σιβηρίας, ενώ ο νεαρός Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς ήταν ιδιαίτερα φιλάσθενος. Παρ' όλα αυτά, μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, επέστρεψε στη γενέτειρα πόλη και εργάστηκε σε μηχανουργείο. Τα όπλα είχαν αρχίσει να μπαίνουν πλέον για τα καλά στη ζωή του.

Το 1938 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στον Κόκκινο Στρατό. Παρότι ήταν πολύ μικρός το δέμας, στη διάρκεια της στρατιωτικής του εκπαίδευσης έδειξε το ταλέντο του. Εκτός από καλές γνώσεις μηχανικής, είχε φυσική ροπή στις εφευρέσεις και στις «πατέντες», αλλά και με ιδιαίτερη ικανότητα να «πειράζει» από όπλα μέχρι ρολόγια. Από οδηγός τεθωρακισμένων και μηχανικός έφτασε να γίνει διοικητής μονάδας!

Από το 1949 μέχρι και το 2000, όταν στα 81 του χρόνια αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί, εργάστηκε στην πόλη Ιζέβσκ, δυτικά από τα Ουράλια, στο εργοστάσιο που κατασκεύαζε το δημιούργημά του. Στην ίδια πόλη έμεινε μέχρι το τέλος του βίου του περήφανος και σχεδόν άφραγκος. Αφού, πέρα από το μισθό του και τη σύνταξή του κατόπιν, δεν έλαβε ούτε ένα καπίκι για την εφεύρεσή του, παρόλο που η Σοβιετική Ενωση παραχωρούσε γενναιόδωρα την άδεια παραγωγής του στους συμμάχους της.

Ανθρωπος-μύθος

Το μόνο προνόμιο που απέκτησε, πέρα από σωρεία μεταλλίων, εκατοντάδων παράσημων, κρατικών τιμών και αξιωμάτων, που όμως ήταν... τζάμπα στη Σοβιετική Ενωση, ήταν ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Εγινε στις αρχές της δεκαετίας του '70 και είχε ως προορισμό την «αδελφή χώρα» Βουλγαρία, και μάλιστα με ψεύτικο όνομα. Εκείνα τα χρόνια μαινόταν ακόμα ο Ψυχρός Πόλεμος και ο διαπρεπής Σοβιετικός πολίτης έπρεπε να προστατευτεί.

Αργότερα, στα χρόνια της περεστρόικας του Γκορμπατσόφ, όταν πλέον ταξίδευε ελεύθερα στο εξωτερικό, ανακάλυψε έκπληκτος ότι το όνομά του είχε γίνει ένας πραγματικός θρύλος. Τότε έμαθε ότι το δημιούργημά του κοσμούσε -και εξακολουθεί να κοσμεί- τη σημαία της Μοζαμβίκης και ότι ήταν και το αγαπημένο όπλο όλων των απελευθερωτικών κινημάτων του πλανήτη.

Στις μέρες μας, το «Καλάσνικοφ» έχει χάσει τις επαναστατικές και ιδεολογικές αναφορές του. Πλέον, στη διεθνή αγορά κυκλοφορούν περισσότερα από 100 εκατ. όπλα, νόμιμα και παράνομα. Ετσι, ακόμη και με μερικές εκατοντάδες ευρώ, ο κάθε επικίνδυνα επηρμένος βλαξ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αυτόματο και -με υπόκρουση το ομώνυμο μουσικό θέμα του Κουστουρίτσα- να φαντάζεται τον εαυτό του όπως θέλει, από συμμορίτη της γειτονιάς του, αρχινονό των μητροπόλεων, έως μέγα γκερίλα των ορέων.

Ο ίδιος βεβαίως και δεν ένιωθε καμιά ενοχή, αν και για οικονομικούς λόγους θα προτιμούσε να είχε εφεύρει τη μηχανή του γκαζόν. «Τα όπλα γίνονται για να υπερασπίζονται την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας», είχε δηλώσει. Και σίγουρα ο ίδιος είχε κάνει στο ακέραιο το καθήκον απέναντι στην πατρίδα του, παραμένοντας μέχρι το τέλος του βίου πιστός στις αρχές του. Σοβιετικός πολίτης και σταλινικός...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Ρωσία
Πρόσωπα
Σχετικά θέματα: Ρωσία
Στοχοπροσήλωση για τη... νέα Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πρόσωπα & Γεγονότα
5+1 γεγονότα-σταθμοί της χρονιάς που φεύγει
Τουρκία
Πόλεμος διαφθοράς στην Τουρκία
ΗΠΑ
«Οχι, δεν μπόρεσε» το 2013
Ρωσία
Στοχοπροσήλωση για τη... νέα Ρωσία
Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία
Πρόσωπα
Πρωταγωνιστές του 2013