Έντυπη Έκδοση

Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας

Διαφοροποιήθηκε από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, η οποία θέλει την κρίση στην αγορά ομολόγων να είναι προϊόν κερδοσκοπίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο διοικητής της ΤτΕ απέδωσε την πίεση που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα -η οποία έχει εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο στο 7%- στην καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι πιστωτές μας θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποφασιστικά, με πολύ μεγαλύτερη τόλμη». Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.

«(Ο πρωθυπουργός) διατράνωσε την αποφασιστικότητά του να χειριστεί με αμεσότητα το ζήτημα αυτό, και αυτό δίνει αισιοδοξία -πιστεύω ότι τα σύννεφα θα αρχίσουν να διαλύονται σύντομα ώστε να αρχίσουμε λίγο λίγο να ερχόμαστε σε ομαλότητα», επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή για εξομάλυνση της κατάστασης και ρώτησε τον κ. Προβόπουλο σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στο ξένο Τύπο. «Τα σενάρια διαψεύστηκαν επισήμως. Πάντως, η μπάλα παίζεται στο γήπεδό μας. Από μας εξαρτάται το πώς θα πάνε τα πράγματα», απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για να επανέλθει ο Πρόεδρος Παπούλιας, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος».

Χθες πάντως, η τρικυμία στην αγορά ομολόγων παρουσίασε μικρή ύφεση μετά το «μπαράζ» δηλώσεων Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Νταβός, οι οποίες είχαν στόχο να διαλύσουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου από το ευρώ. Ετσι χθες, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 6,94% όμως η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,46%, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, γνωστό ως σχέδιο Β, για την έξοδο από την κρίση, επιχειρώντας έτσι να πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της. Διέψευσε τα σενάρια περί σχεδίου σωτηρίας από την Ε.Ε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της. Υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, εάν χρειαστεί. Βέβαια οι αγορές, οι οποίες λειτουργούν και με τους κερδοσκόπους, δεν φαίνεται να πείθονται για την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την ίδια την κυβέρνηση. Τούτο εμμέσως πλην σαφώς υπαινίχθη και ο διοικητής της ΤτΕ, λέγοντας χθες ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται
Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Για το ίδιο θέμα
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας
Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται
Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Υπουργείο Οικονομικών
Απλώνουν δίχτυα... παράκτια
Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €
Ανεργία
Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη
1.153.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους το 2009
Τουρισμός
Ομορφα ξενοδοχεία, δύσκολα πωλούνται
Γερουλάνος - Γκερέκου: ψάχνουν και ψάχνονται
Άλλες ειδήσεις
Δοκιμασμένοι γνώριμοι σε ΔΕΣΦΑ και ΤΕΜΠΜΕ