Έντυπη Έκδοση

Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται

Δεν υπάρχει θέμα ελληνικής χρεοκοπίας ούτε εξόδου από το ευρώ, επανέλαβε ακόμη μία φορά από το Νταβός ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια.

Παράλληλα, διέψευσε τα περί ύπαρξης σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Διάψευση στην οποία προέβη χθες και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και η Γαλλίδα ομόλογός του Κριστίν Λαγκάρντ. «Οχι, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Παρακαλώ! Στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει χρεοκοπία, γιατί με το κοινό νόμισμα η δυνατότητα δανεισμού στο δικό σου νόμισμα είναι μεγαλύτερη» τόνισε ο Αλμούνια, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Μπλούμπεργκ» από το Νταβός. «Δεν υπάρχουν προβλήματα διάσωσης», πρόσθεσε.

Ο Αλμούνια είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν «μυστικές εκθέσεις», αναφερόμενος σε χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» που κάνει λόγο για σχέδιο ανακοινωθέντος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο οποίο θα αναφέρεται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας (αλλά και των Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) «προκαλούν σοβαρή ανησυχία για τη λειτουργία της ευρωζώνης». «Μην ψάχνετε για μυστικά έγγραφα, δεν υπάρχουν», τόνισε κατηγορηματικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σε διάψευση για τα περί σχεδίου ευρωπαϊκής διάσωσης της Ελλάδας, για το οποίο έγραφε χθες η «Μοντ», προέβη και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Το έχω πει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν... δεν είναι κάτι (σ.σ. το σχέδιο) στο οποίο έχουμε αναμειχθεί ή γνωρίζουμε κάτι γι' αυτό».

Σε ανάλογη διάψευση προέβη και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη... «Η ευρωζώνη είναι ευρωζώνη, δηλαδή μία ενιαία νομισματική ζώνη», τόνισε η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα στο Παρίσι από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Το κάθε κράτος - μέλος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, δεν είναι μόνο. Εχουμε κοινή ευθύνη ο ένας για τον άλλο. Η ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που μας κρατά ενωμένους. Δεν υπάρχει έξοδος. Δεν υπάρχει σύστημα οικονομικής διάσωσης και πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε κάνει».

Στην ευρωζώνη η ευθύνη

Το θέμα ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα κλήθηκε να σχολιάσει και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ, λέγοντας ότι είναι θέμα της ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε. «Η ευρωζώνη έχει την κύρια ευθύνη για οτιδήποτε ενδεχομένως συμβεί. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη», δήλωσε ο Ντάρλινγκ, σύμφωνα με χθεσινό κύριο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times». Πρόσθεσε όμως ότι «είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να παρέχει την οποιαδήποτε βοήθεια», δήλωση που ενισχύει την αίσθηση ότι κάτι κυοφορείται, όσον αφορά το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

Η ίδια άλλωστε εφημερίδα, στη χθεσινή έντυπη έκδοσή της, έγραφε στο πρωτοσέλιδό της ότι «η Ε.Ε. υπαινίσσεται στήριξη της τελευταίας στιγμής στην Ελλάδα». Αναφέρεται μάλιστα σε δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους στο Νταβός. Η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν λέει: «Είναι ολοφάνερο ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι μόνο θέμα εθνικής ανησυχίας αλλά ευρωπαϊκής».

Εν τω μεταξύ, σε ανταπόκριση του πρακτορείου «Ρόιτερ» από το Πεκίνο, ο Ταν Γιαλίνγκ, οικονομολόγος στην MG Financial, φέρεται να δηλώνει σε αγγλόφωνη εφημερίδα: «Ο κίνδυνος για την αγορά ελληνικών ομολόγων είναι μεγάλος. Από την πλευρά τής αγοράς, δεν θα τασσόμουν υπέρ της συμφωνίας (σ.σ.: εννοεί τα σενάρια περί αγοράς από την Κίνα ελληνικού χρέους)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Διεθνείς διασκέψεις
Σχετικά θέματα: Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας
Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Για το ίδιο θέμα
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας
Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται
Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Υπουργείο Οικονομικών
Απλώνουν δίχτυα... παράκτια
Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €
Ανεργία
Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη
1.153.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους το 2009
Τουρισμός
Ομορφα ξενοδοχεία, δύσκολα πωλούνται
Γερουλάνος - Γκερέκου: ψάχνουν και ψάχνονται
Άλλες ειδήσεις
Δοκιμασμένοι γνώριμοι σε ΔΕΣΦΑ και ΤΕΜΠΜΕ