Έντυπη Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ, ΑΓΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο

Σενάρια για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας εξετάζουν εδώ και αρκετές βδομάδες τα οικονομικά επιτελεία της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των Βρυξελλών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε χθες τα περί ύπαρξης σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε χθες τα περί ύπαρξης σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Ε», παρά τις συνεχείς επίσημες διαψεύσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά από μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει στα σκαριά σχέδιο διάσωσης.

Σύμφωνα με πηγές, που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τα σενάρια που εξετάζονται έχουν διάφορες μορφές, από τη χορήγηση δανείου μέχρι την αγορά ελληνικών ομολόγων, όμως ακόμη δεν έχουν πάρει την τελική μορφή τους.

Στο Βερολίνο ανησυχούν ιδιαίτερα για την κρίση της ελληνικής οικονομίας, που απειλεί να παρασύρει μαζί της ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα στο οποίο έχει επενδύσει και στηρίζει το μέλλον της η Γερμανία.

Ολοι συμφωνούν στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκοπικών κύκλων και αποτελεί τον αδύναμο κρίκο όσων θέλουν να δοκιμάσουν την αξιοπιστία του ευρώ ή ακόμη και να το πλήξουν, προσθέτουν όμως ότι η χώρα μας, με την επί χρόνια ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική της και την εκτεταμένη διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού συστήματός της, έδωσε όπλα σε αυτούς που σήμερα τη χτυπούν, αλλά κλονίζουν και τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ακόμη οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα όχι μόνο από τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά και από τους πολίτες, που επί χρόνια ζούσαν πάνω από τα οικονομικά τους όρια και με τη λογική: «Ας δανειστούμε σήμερα να έχουμε να περάσουμε ωραία και αύριο βλέπουμε πώς θα ξεχρεώσουμε».

Χωρίς μια γενικευμένη αλλαγή νοοτροπίας η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση. Οσο για τις διαψεύσεις περί συνδρομής της Γερμανίας, αλλά και άλλων κρατών και της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές μάς εξήγησαν ότι αυτές είναι αναγκαίες, για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις.

Εξάλλου υπάρχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Πολωνία, που παρ' ότι η οικονομία τους δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, εξαιτίας του ελλείμματος που είναι σχεδόν ίδιο με το ελληνικό βρίσκονται απ' έξω. Η περίπτωση γερμανικής ή γενικότερα ευρωπαϊκής συνδρομής προς την Ελλάδα, πιστεύουν στο Βερολίνο, θα γίνει μόνο όταν εξαντληθούν όλες οι άλλες λύσεις.

Θα είναι όμως εξευτελιστικό για τη χώρα μας, θα συνεπάγεται αυστηρούς όρους και μια ακόμη πιο αυστηρή επιτήρηση συμμόρφωσης στους όρους αυτούς, που θα είναι ακόμη πιο επώδυνοι από αυτούς που προτείνει τώρα στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση.

«Θα πράξει τα δέοντα»

* «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόσφατη κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα διατηρεί την ικανότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίκαελ Οφερ. Σύμφωνα με τον ίδιο «η Γερμανία έχει πειστεί ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η κατάστασή της και ότι θα πράξει τα δέοντα. Η Ελλάδα δηλώνει σίγουρη ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, γεγονός που αναμένεται να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας
Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Για το ίδιο θέμα
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας
Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται
Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Υπουργείο Οικονομικών
Απλώνουν δίχτυα... παράκτια
Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €
Ανεργία
Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη
1.153.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους το 2009
Τουρισμός
Ομορφα ξενοδοχεία, δύσκολα πωλούνται
Γερουλάνος - Γκερέκου: ψάχνουν και ψάχνονται
Άλλες ειδήσεις
Δοκιμασμένοι γνώριμοι σε ΔΕΣΦΑ και ΤΕΜΠΜΕ