Έντυπη Έκδοση

1.153.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους το 2009

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι απολύθηκαν πέρυσι στην Ισπανία, που ετοιμάζεται για σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου εκτοξεύθηκε, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας, στα 4,326 εκατομμύρια από 3,207 εκατομμύρια στα τέλη του 2008, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 12 ετών. Αριθμός που σημαίνει ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους που έχασαν πέρυσι τη δουλειά τους στην ευρωζώνη ήταν Ισπανός.

Το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύθηκε και αυτό, από 8% το καλοκαίρι του 2007 στο 18,8% στο δ' τρίμηνο του 2009, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 1998 και μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές. Το χειρότερο όμως είναι ότι αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η άνοδος της ανεργίας θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς, «χτυπώντας» το 20%.

Η ισπανική οικονομία ύστερα από μία δεκαετή περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, η οποία χτίστηκε στη φούσκα των ακινήτων, βρίσκεται από τα τέλη του 2008 εγκλωβισμένη σε ύφεση. Το ΔΝΤ βλέπει και φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Η κυβέρνηση Θαπατέρο, που έριξε πέρυσι ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα για την τόνωση της οικονομίας στην Ευρώπη, πέρα από την υψηλή ανεργία και τη συρρίκνωση της οικονομίας καλείται να αντιμετωπίσει και το υψηλό έλλειμμα. Χθες ανακοίνωσε μέτρα για την περικοπή των δημοσίων δαπανών 50 δισ. δολαρίων με στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 11,2% του ΑΕΠ σήμερα σε 3% του ΑΕΠ ώς το 2013, το όριο δηλαδή που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Παράλληλα εξήγγειλε και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από 65 σήμερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ισπανία
Σχετικά θέματα: Ανεργία
Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας
Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται
Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Υπουργείο Οικονομικών
Απλώνουν δίχτυα... παράκτια
Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €
Ανεργία
Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη
1.153.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους το 2009
Τουρισμός
Ομορφα ξενοδοχεία, δύσκολα πωλούνται
Γερουλάνος - Γκερέκου: ψάχνουν και ψάχνονται
Άλλες ειδήσεις
Δοκιμασμένοι γνώριμοι σε ΔΕΣΦΑ και ΤΕΜΠΜΕ