Έντυπη Έκδοση

Γερουλάνος - Γκερέκου: ψάχνουν και ψάχνονται

Εκατόν... τόσες ημέρες «μοναξιάς» και άτολμων -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- κινήσεων από πλευράς πολιτικής ηγεσίας είναι ο πρώτος απολογισμός διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του τουρισμού.

Στον πολιτισμό έχει εστιάσει το ενδιαφέρον ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, ενώ η υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου προσπαθεί να «τρέξει» τον τουρισμό, αλλά... Στον πολιτισμό έχει εστιάσει το ενδιαφέρον ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, ενώ η υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου προσπαθεί να «τρέξει» τον τουρισμό, αλλά... Ο μεν κ. Παύλος Γερουλάνος ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αποδεικνύεται θερμότερος λάτρης του Πολιτισμού (όπου έχει κάνει αισθητή την παρουσία του) παρά του Τουρισμού -καίτοι έχει αναλάβει να «παντρέψει» και να αναβαθμίσει το ταχύτερον δυνατόν τους δύο αυτούς προνομιακούς για τη χώρα τομείς- ενώ από την πλευρά της η κ. Αντζελα Γκερέκου, που είχε μια κάποια προπαιδεία επ' αυτού ως αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη τον δικό της ρόλο, που θα της επιτρέψει, όπως στο σινεμά, να «κλέψει» τις εντυπώσεις και να σταθεροποιήσει για τα καλά την παρουσία της.

Οι αραιές επαφές του κ. Γερουλάνου με φορείς και εκπροσώπους των επιχειρηματιών του τουρισμού και οι πυκνότερες, πλην όμως γενικόλογες, συναντήσεις της υφυπουργού με ξενοδόχους και επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας ασφαλώς και δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά και τα οξυμένα προβλήματα που άφησαν παρακαταθήκη οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., ούτε βεβαίως την έντονη ανασφάλεια που έχει διαχυθεί από την κορυφή μέχρι τα νύχια (δηλαδή ώς τον τελευταίο εποχικά εργαζόμενο) σε όλους τους κλάδους του τουρισμού.

Μια σειρά καυτών προβλημάτων -από το αν θα αυξηθεί λ.χ. σε δεύτερη φάση ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, τι θα γίνει με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ποιοι και πώς θα πάρουν επιχειρηματικά δάνεια και το πώς θα επιδοτηθούν (αν επιδοτηθούν, τελικά, και όπως πρέπει) οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας -μένουν έωλα και αναπάντητα, καθώς ο ελληνικός τουρισμός μπαίνει στην πιο σκοτεινή περίοδο, με τα αποθαρρυντικά μηνύματα να πληθαίνουν για την εξέλιξη της νέας τουριστικής χρονιάς. Επιχειρώντας να μη χάσει τελείως την... μπάλα του ανταγωνισμού -και ενώ ήδη η Τουρκία «χτυπάει» τσάμπιονς λιγκ αποκομίζοντας 21 δισ. ευρώ από τον δικό της τουρισμό το 2009, δηλαδή υπερδιπλάσια από την Ελλάδα- το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι ο απογυμνωμένος και πανταχόθεν βαλλόμενος για χρέη και σκανδαλώδεις παρατυπίες ΕΟΤ θα συμμετάσχει σε 54 διεθνείς εκθέσεις τουρισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Αρκούν, άραγε, μερικά (θλιβερά, κατά τεκμήριο) τετραγωνικά μέτρα γεμάτα πολυκαιρισμένες αφίσες της «ηλιόλουστης» Ελλάδας, στις μεγάλες αυτές εκθέσεις που τις επισκέπτονται χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου για να αντισταθμίσουν την έλλειψη κεντρικής κατεύθυνσης στον στρατηγικό τομέα της προβολής της χώρας στο εξωτερικό;

Πώς μπορεί να σταθεί η «πτωχή» -και ουδόλως «τιμία» τουριστικά, ως φαίνεται από τις διαταγές ελέγχου σε ΕΟΤ, ΕΤΑ κ.ο.κ.- Ελλάδα, δίπλα σε φοβερούς ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο όπως είναι η Τουρκία, η Κροατία, η Αίγυπτος και η Τυνησία; Με μια «τσουρούτικη» διαφήμιση και το κλείσιμο, για λόγους οικονομίας λέει, του ενός τρίτου των γραφείων ΕΟΤ στο εξωτερικό;..

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Ομορφα ξενοδοχεία, δύσκολα πωλούνται
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ελληνική οικονομία
Με 1 δισ. πάνε το ελληνικό spread 80 μονάδες πάνω
Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.
Προβόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδό μας
Επίσημες διαψεύσεις, αλλά κάτι κινείται
Εσχατη λύση, το ευρωπαϊκό αντισχέδιο
Τα «γεράκια» των hedge funds στην Αθήνα
Υπουργείο Οικονομικών
Απλώνουν δίχτυα... παράκτια
Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €
Ανεργία
Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη
1.153.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους το 2009
Τουρισμός
Ομορφα ξενοδοχεία, δύσκολα πωλούνται
Γερουλάνος - Γκερέκου: ψάχνουν και ψάχνονται
Άλλες ειδήσεις
Δοκιμασμένοι γνώριμοι σε ΔΕΣΦΑ και ΤΕΜΠΜΕ